Torba yasa teklifinin gerekçesinde getirilen düzenlemenin savunma sanayi projeleri için 80 milyar TL'lik ek kaynak yaratmayı hedeflediği belirtiliyor. Teklif salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.
Kredi Kartı Sahiplerine Yıllık 750 TL Katılım Payı
Yasa teklifine göre, limitleri 100 bin TL'yi aşan her kredi kartı için yıllık 750 TL'lik bir katılım payı alınacak.
Hürriyet'te yer alan habere göre, kesintiler kredi kartı çıkaran kuruluşlar tarafından 5 Ocak itibarıyla hesap ekstresine yansıtılacak ve bir sonraki ayın banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesiyle bildirilerek ödenecek.
Ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca bir kesinti uygulanmayacak. Ancak yıl içinde limit artırımı ile 100 bin TL sınırını aşan kartlar için ilgili ayın ekstresine katılım payı yansıtılacak.
Kart İptalinde İade Yapılmayacak
Kredi kartı sahipleri, kartlarını iptal ettirseler dahi 750 TL'lik katılım payını geri alamayacak. Ayrıca, yıl içinde kart yenilendiğinde aynı yıl için bir kez ödeme yapılmışsa tekrar ücret alınmayacak.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanan katılım payları, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Böylece enflasyona bağlı olarak kesintiler her yıl artış gösterecek.
Taşınmaz İşlemlerine de Yeni Düzenleme
Torba yasa teklifi, kredi kartlarının yanı sıra taşınmaz alım satım işlemlerine de yeni düzenlemeler getiriyor.
Düzenlemeye göre tapuda taraflardan her biri 750 TL, diğer işlemler için ise 375 TL ödeme yapacak.
Tapu ve kadastro işlemleri ilgili ödemeler yapılmadan gerçekleştirilemeyecek.
Ödemeyi yapmadan işlem yapan memurlar sorumlu olanlarla birlikte müteselsilen sorumlu tutulacak. Bu uygulamada da ödemeler her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Enflasyon Düzeltilmesi Yatırım Dönemine Ertelenebilecek
Yasa teklifi, yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan bazı enflasyon düzenlemelerini de içeriyor. Buna göre, yatırım dönemlerinde enflasyon düzeltmeleri ertelenebilecek. İşletme dönemine geçildikten sonra ise kar-zarar hesaplarıyla ilişkilendirilecek.
Özel fon hesabında izlenecek enflasyon düzeltme farkları, yeniden değerleme oranında artırılacak ve aktifleştirme yapıldığında gelir olarak dikkate alınacak.
ÖRNEKLE ANLATILDI
Yasa teklifinin gerekçesinde konuya ilişkin şu örnek verildi:
"Yapılmakta olan yatırımlar hesabında 10 milyon TL harcaması bulunan ABC A.Ş., bu hesabı dönem sonunda enflasyon düzeltmesine tabi tutmuş ve düzeltme işlemi sonrasında 3 milyon TL enflasyon düzeltme farkı ortaya çıkmıştır. Düzenlemeyle, söz konusu mükellef, enflasyon düzeltmesi sonrası oluşan farkı gelir hesaplarıyla ilişkilendirmeyerek özel bir fon hesabına alacak ve bu tutarı dönem kazancının tespitinde dikkate almayacak. Yatırımın bir sonraki yıl tamamlandığı ve bu süre zarfında yeniden değerleme oranının yüzde 20 olduğu varsayıldığında, özel fon hesabında yer alan tutar 3.6 milyon TL olarak dikkate alınacak ve iktisadi kıymetin aktifleştirildiği dönemde, söz konusu tutarın beşte biri olan 720 bin TL, kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alınacaktır."