Bilim insanları yeni menüyü açıkladı: Astronotlar sabah akşam kaya yesin! "İlk ısırıkta..."

Uzayın derinliklerinde uzun bir yolculuğa çıkmak pek çok zorluğu beraberinde getiriyor. En büyük sorunlardan biri ise elbette beslenme kısmı oluyor. Uzayda yeterli ve sürekli bir yiyecek kaynağı sağlamak insanlığın gelecekteki uzay keşifleri için hayati önem taşıyor. Ancak yiyecek yetiştirmek, sınırlı kaynaklar ve kısıtlı alan nedeniyle oldukça zor olabilir. Dahası azalan bir gıda stoku ile yola devam etmek de büyük bir risk teşkil ediyor.

1 | 12
Bilim insanları yeni menüyü açıkladı: Astronotlar sabah akşam kaya yesin! Eğer hayatta kalırsam...

Bugün The International Journal of Astrobiology'de yayımlanan yeni bir çalışmada, bilim insanları alışılmadık bir beslenme kaynağına dikkat çekti: asteroitler. Bu, kulağa her ne kadar tuhaf gelse de, asteroitlerin kimyasal ve fiziksel süreçlerle parçalanarak yararlı bakterilere besin kaynağı yapılabileceği öne sürülüyor.

2 | 12
Bilim insanları yeni menüyü açıkladı: Astronotlar sabah akşam kaya yesin! Eğer hayatta kalırsam...

Bu bakteriler, asteroit parçalarını "biyokütle" adı verilen besleyici bir maddeye dönüştürebilir ve bu biyokütle teorik olarak astronotları hayatta tutabilir.

3 | 12

Asteroitlerin Yenilebilir Biyokütleye Dönüştürülmesi

Araştırmacılar, ABD Savunma Bakanlığı'nın askeri rasyonların taşındığı plastik kapların geri dönüştürülmesi ve bunların yenilebilir bir gıda maddesine dönüştürülmesi üzerine yürüttüğü bir projeden ilham aldı.

4 | 12

Bu projede, plastikler ilk olarak "piroliz" adı verilen bir işlemle gaz ve yağa dönüştürülüyor. Daha sonra bu yağ, bir biyoreaktördeki bakterilere ekleniyor ve bakteriler bu yağı besleyici biyokütleye çeviriyor.

5 | 12

Aynı yöntemin, karbon bakımından zengin asteroitler üzerinde de uygulanabileceği düşünülüyor.

6 | 12

Örneğin, Bennu gibi asteroitler bu iş için uygun olabilir. Vrije Universiteit Amsterdam'dan Dr. Annemiek Waajen, "Eğer mikroplara taze, işlenmemiş bir meteorit verirsek ne olur?" diye merak ediyor.

7 | 12

Bu araştırmaya dahil olmayan fakat bu fikir üzerine çalışmalar yapmış olan Waajen, bu yöntemin ne kadar etkili olabileceğini araştırıyor.

8 | 12

Ancak astronotların asteroitlerden elde edilen biyokütleyle beslenebilmeleri için daha yapılması gereken çok iş var.

9 | 12

Öncelikle, bu biyokütlenin toksik olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ayrıca, asteroit madenciliği konusunda da henüz çok yol kat etmemiz gerekiyor. "Bu yöntem, uygulanabilir olmaktan hala oldukça uzak," diye kabul ediyor Waajen.

10 | 12

Yine de bilim insanları bu fikri denemek konusunda oldukça hevesli. Araştırmanın yazarlarından biri olan Western University (Ontario) mühendislik profesörü Joshua Pearce, "İlk ısırığı ben alacağıma söz verdim," diyor. "Eğer hayatta kalırsam, sonrasında sıra yüksek lisans öğrencilerinde."

11 | 12

Uzayın Sınırlarını Zorlarken Beslenme Konusunda Yeni Ufuklar

Bilim insanlarının bu yaratıcı ve alışılmadık fikri, gelecekte insanlığın derin uzay keşiflerinde kendi kendine yetebilmesi açısından büyük bir potansiyel taşıyor.

12 | 12

Asteroitlerden elde edilen biyokütle fikri belki de henüz çok erken aşamada, ancak gelecekte bu tür yenilikçi yaklaşımlar sayesinde uzayın bilinmeyen derinliklerine cesurca yol alabiliriz.

GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN