Paketli gıdalar ve dondurulmuş yemekler diyetlerde yaygın hale gelmiştir ve son araştırmalar günlük kalori alımının %60'ının ultra işlenmiş gıdalardan geldiğini ortaya koymuştur.
New York Post'un haberine göre, işlenmiş gıdalar genellikle yüksek düzeyde sodyum, rafine şekerler, kolesterolü artıran yağlar ve diğer laboratuvar bazlı bileşenler içermektedir.
Son yapılan bir çalışma işlenmiş gıdalara maruz kalmanın kardiyovasküler hastalık, kanser, metabolik sendrom, obezite, alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı, tip 2 diyabet ve hatta erken ölüm gibi 32 olumsuz sağlık sonucuyla bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Bilinen risklere rağmen bırakmak zor olabilir çünkü bu ürünler kolaylık ve istekleri tetikleme amacıyla geliştirilmiş olup bağımlılık yaratan yemek davranışlarını teşvik eden tat ve katkı maddeleri kombinasyonları içermektedir.
Şekerlemeler, hazır yemekler, dondurulmuş pizzalar, cipsler ve sodalar gibi işlenmiş gıdaları tespit etmek (ve bunlardan kaçınmak) kolay olsa da, bazıları "sağlıklı" seçimler olarak gizlenmektedir.