Bu 5 gıdaya dikkat! Sağlıklı gibi görünse de erken ölüme neden oluyor! Yoğurt, süt...

Amerika'da yapılan araştırmalar günlük kalori alımının %60'ının ultra işlenmiş gıdalardan geldiğini ortaya koyuyor. Bu gıdaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri kalp hastalığı, obezite ve kanser gibi farklı hastalık riski ile bağlantılı. Uzmanlar, "sağlıklı" olarak pazarlanan bazı gıdaların da bu tuzağa düştüğünü vurguluyor. İşte sağlıklı gibi görülen gıdaların listesi...

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Paketli gıdalar ve dondurulmuş yemekler diyetlerde yaygın hale gelmiştir ve son araştırmalar günlük kalori alımının %60'ının ultra işlenmiş gıdalardan geldiğini ortaya koymuştur.

Takvim Logo

New York Post'un haberine göre, işlenmiş gıdalar genellikle yüksek düzeyde sodyum, rafine şekerler, kolesterolü artıran yağlar ve diğer laboratuvar bazlı bileşenler içermektedir.

Takvim Logo

Son yapılan bir çalışma işlenmiş gıdalara maruz kalmanın kardiyovasküler hastalık, kanser, metabolik sendrom, obezite, alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı, tip 2 diyabet ve hatta erken ölüm gibi 32 olumsuz sağlık sonucuyla bağlantılı olduğunu göstermiştir.

Takvim Logo

Bilinen risklere rağmen bırakmak zor olabilir çünkü bu ürünler kolaylık ve istekleri tetikleme amacıyla geliştirilmiş olup bağımlılık yaratan yemek davranışlarını teşvik eden tat ve katkı maddeleri kombinasyonları içermektedir.

Takvim Logo

Şekerlemeler, hazır yemekler, dondurulmuş pizzalar, cipsler ve sodalar gibi işlenmiş gıdaları tespit etmek (ve bunlardan kaçınmak) kolay olsa da, bazıları "sağlıklı" seçimler olarak gizlenmektedir.

Takvim Logo

Kayla's Nutrition'un kurucusu, Birleşik Krallık kayıtlı beslenme uzmanı Kayla Daniels, Daily Mail'e verdiği röportajda, beş sağlıklı gibi görünen tehlikeli gıdaları sıraladı: Yoğurt, protein barları, bitki bazlı sütler, öğün yerine geçen içecekler ve granola barlar.

Takvim Logo

Yoğurt

Yoğurdun sağlık faydaları iyi bilinse de hepsi eşit değil. Yoğurt protein, kalsiyum, probiyotikler, D vitamini ve diğer gerekli vitaminler açısından harika bir kaynaktır. Ancak bazı yoğurt üreticileri, tadı ve dokusunu iyileştirmek için sağlık açısından zararlı sakızlar, tatlandırıcılar ve kalınlaştırıcılar eklemektedir.

"Tatlandırıcılar, vücudu kandırabilir; beyin, şekerin tüketildiğini düşünerek insülin salınımını tetikleyebilir. Bu tatlandırıcıların zamanla tüketimi, insülin direncine yol açabilir ve bu da diyabetin gelişiminde etkili bir faktördür" diyor Daniels.

Takvim Logo

Protein Barları

Protein barları, şekerleme kadar zararlı olabilir. "Hızlı bir atıştırmalık ve şekerlemelere 'sağlıklı' bir alternatif sunan protein barları, genel sağlığınız için de sorunlar yaratabilir." diyor Daniels.

"Bu barlar sıklıkla yapay tatlandırıcılar içerir ve bu da daha fazla şekerli yiyecek için istek uyandırabilir ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, protein barlarında sıklıkla kullanılan palm yağı, doymuş yağ açısından oldukça yüksektir ve yüksek kolesterol riski ile kalp hastalığına yol açabilir."

Ancak tüm barlar bu kadar kötü değildir. Beslenme uzmanı Kayla Barnes, "En sağlıklı protein barlarını ararken, her zaman bileşenlere öncelik veririm ve bileşenlerin basit ve doğal olduğundan emin olurum. İçindekilerin telaffuz edilebilir veya daha önce duyulmuş olması gerekir. Kanola ve soya gibi iltihaplanmaya neden olan yağlar ve yapay bileşenler içeren barlardan kaçının." diyor.

Takvim Logo

Bitki Bazlı Sütler

Bitki bazlı veya süt alternatifi sütler, genellikle inek sütüne sağlıklı alternatifler olarak pazarlanmaktadır, ancak Daniels, alıcıların kalınlaştırıcılar ve rafine yağlar gibi ek bileşenlere dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor.

"Rafine tohum yağları, omega-6 yağ asitleri açısından yüksek olabilir ve aşırı tüketildiğinde iltihaplanma ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir." diyor. "Bitki sütlerine eklenen kalınlaştırıcılar, doku ve stabiliteyi iyileştirmek için eklenir (yani daha uzun süre taze kalmalarını sağlar), ancak zamanla sindirimi bozabilir ve bağırsak sağlığı sorunlarına yol açabilir."

Ayrıca, uzmanlar bitki bazlı alternatiflerin süt çiftliğinden gelen ürünlerle her zaman besin açısından eşit olmadığını uyarıyor.

Takvim Logo

Öğün Yerine Geçen İçecekler

Öğün yerine geçen içecekler, giderek daha popüler hale gelmektedir ve kilo vermek veya kas inşa etmek isteyenler için pratik, kalori azaltıcı bir seçenek olarak pazarlanmaktadır. Ancak Daniels, bu içeceklerin genellikle katkı maddeleri, emülsifikatörler ve kalınlaştırıcılar içerdiğini söylüyor.

"Bu tür bileşenler, bağırsak duvarının bütünlüğünü bozarak kolit gibi potansiyel sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, yapay bileşenler bağırsaktaki mikrobiyom dengesini bozabilir ve bu da genel sağlık ve bağışıklık üzerinde önemli bir rol oynar." diyor.

Takvim Logo

Bağırsak sağlığının önemi nedir?

Yeni araştırmalar Parkinson hastalığının bağırsakta başlayabileceğini öne sürüyor ve onkologlar, gençlerde görülen kolon kanseri vakalarındaki endişe verici artışın yaşam tarzı faktörlerine ve aşırı şeker tüketimine bağlandığını belirtiyor.

Takvim Logo

Granola Barlar

Granola barlar, sağlıklı gıda sektörü içinde konumlandırılmakta ancak uzmanlar, bunların daha çok tatlıdan ziyade sağlıklı bir seçenek olduğunu vurguluyor. Tufts Üniversitesi tarafından geliştirilen bir besin profil sistemi, dondurma ile granolanın sağlıklı olup olmadığını karşılaştırdı ve dondurmanın granoladan daha sağlıklı olduğunu buldu.

Takvim Logo

"Birçok marka, tadı artırmak ve dokuyu iyileştirmek için önemli miktarda şeker ekler, bu da bu barları sağlıklı bir seçeneğin ötesine taşıyabilir." diyor Daniels. "'Doğal' veya 'organik' olduğunu iddia edenler bile önemli miktarda şeker içerebilir ve bu da enerji dalgalanmalarına neden olarak ruh hali ve odaklanmayı etkileyebilir."

Beslenme uzmanı Courtney Smith, granola için "sağlıklı" terimini kullanarak, bu yiyeceklerin sağlıklı olarak pazarlanmasına rağmen daha fazla zarara yol açabileceğini belirtiyor.