Cambridge Üniversitesi'nde yer alan Wellcome Sanger Enstitüsü'nde cildin yaşlanmasını geciktirebilecek yeni bir yöntem keşfedildi. Peki "Hücre Atlası" adı verilen ve cilt yaşlanmasını geciktiren bu keşfin detayları ne? İşte habere ilişkin dikkat çeken detaylar...
Laboratuvar ortamında insan cildi üretildi
İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında gerçekleştirilen yeni araştırmalar insan vücudunun kök hücrelerden deri hücreleri üretme sürecini aydınlatıyor. Cambridge Üniversitesi'ndeki Wellcome Sanger Enstitüsü'nde yapılan çalışmalar laboratuvar ortamında az miktarda insan cildi üretmeyi başardı. Bu bulgular cildin yaşlanmasını geciktirme potansiyeli taşımanın yanı sıra cilt nakli ve yara izlerinin önlenmesinde de kullanılabilir.
Cildi manipüle ederek yaşlanmayı geciktirmek
Projenin liderlerinden Prof. Muzlifah Haniffa, bu çalışmaların hastalıkları daha etkin bir şekilde tedavi etme noktasında önem taşıdığını paylaştı. "Cildi manipüle ederek yaşlanmayı önleyebilirsek daha az kırışıklığımız olacak," diyen Haniffa, gelişen araştırmaların cilt ve diğer organların gençleştirilmesine dair heyecan verici olanaklar sunduğunu ifade etti.
Genler üzerinde detaylı çalışma
Araştırmacılar cildin oluşumunda etkili olan genlerin hangi zamanlarda ve hangi bölgelerde devreye girdiğini tespit ederek önemli bir aşama kaydetti. Mikroskop altında belirli kimyasallar kullanılarak renklendirilen genler cildin yüzeyini ve rengini belirleyen yapıların yanı sıra kıl ve terleme gibi işlevleri de etkileyen genlerin üzerinde çalışma imkanı sağladı.
100 milyon hücre analiz edilerek önemli bulgular elde edildi
Hücre Atlası projesi, son sekiz yılda vücudun çeşitli bölümlerinden 100 milyon hücreyi analiz ederek önemli bulgular elde etti. Araştırmalar ilerleyen dönemde cilt sağlığına yönelik yeni tedavi yöntemlerinin yanı sıra kalıtsal cilt hastalıklarının anlaşılmasına da katkı sağlamayı hedefliyor.