Salatalarda ve yemeklerde aroma vermek için tercih edilen limonun kabuğunu tatlılara ekleyebiliyoruz. Peki ya çekirdekleri? Neredeyse tüm yemekleri lezzetlendirmek için suyunu kullandığımız limonun, çekirdeklerinin de en az onun kadar faydalı olduğunu söylesek... Peki limon çekirdekleri ne işe yarar? Faydaları nelerdir? İşte habere ilişkin detaylar...
En az meyvesi kadar faydalı
Limon çekirdeği çoğu zaman atılması gereken bir şey olarak gördüğümüz ancak mucizevi faydaları olan bir tohum. Öte yandan doğru şekilde tüketilmesi durumunda pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda doğru tariflerle hazırlanıp kullanılan limon çekirdeğinin de en az limon kadar yarar sağladığı belirtiliyor.
Beyin sağlığı üzerinde etkili
Limon çekirdekleri içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde beyin gelişimi ve sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Günlük olarak limon çekirdeği tüketmek zihin sağlığını pozitif yönde etkiler. Limon çekirdeği aynı zamanda barındırdığı yağlar nedeniyle beyin fonksiyonlarının gelişimine de katkıda bulunur.
Doğal ağrı kesici görevinde
Limon çekirdekleri doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilir. Çekirdeklerin içeriğinde bulunan salisilik asit aspirinin de ana bileşenlerinden biridir. Eğer ağrı kesici kullanmak istemiyor ve bir alternatif arıyorsanız limon çekirdeği tüketmek ağrınızı hafifletecek tamamen doğal bir yöntemdir.
İdrar yolu enfeksiyonu ile savaşır
Öte yandan idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde etkilidir. Limon çekirdeği güçlü antibakteriyel özelliğe sahip olması nedeniyle tüketilmesi durumunda idrar yollarını temizleyerek idrar yolu enfeksiyonunu giderir. Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonlarıyla da savaşabilir.
Vücuttan zehri atar
Zehirli bitki ve hayvanların vücut üzerindeki etkilerini onarır. Ciltte etkilenen bölgenin üzerine ezilmiş limon çekirdeği koymak alternatif bir ilaç görevi görmektedir. Gıda zehirlenmesinin etkilerini gidermede ve zehrin vücuttan kolayca atılmasını sağlamakta da tüketimi oldukça etkilidir.
Peki limon çekirdeği nasıl kullanılmalı?
Yemek yerken yanlışlıkla limon çekirdeği yutmanızın size bir zararı olmaz ancak, sindirilmesi oldukça zor hale gelir. Bu nedenle çekirdekleri toz haline getirerek çeşitli bal gibi tatlı gıdalarla karıştırılarak tüketilmesi daha pratik olacaktır. Çünkü limon çekirdeği içerisinde bulunan salisilik asit nedeniyle acı bir tada sahiptir.
UYARI: Ancak tüketilmeden önce alerjen durumu göz önünde bulundurularak bir hekime mutlaka danışılmalıdır.