Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber en sık aratılanlar arasında kurban eti nasıl saklanır sorusu yer alıyor. Peki, kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti dinlendirme yöntemleri neler? İşte merak edilenler...
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Kurban eti saklama yöntemleri birçok farklı şekilde yapılabilir. İşte oldukça merak edilen o yöntemler;
İlk olarak kurbanınızı kestikten sonra bir gün boyunca etinizi dinlendirmeniz gerekmektedir. Yeni kestiğiniz kurban etini hemen tüketmeniz mide hastalıklarına sebep olabilir. Kabız, ishal, şişkinlik ve hazımsızlığa yol açmak istemiyorsanız etinizi 24 saat boyunca dinlendirmeniz gerekmektedir.
ET DİNLENDİRME
İkinci bir adım olarak etinizin 1-2 saat dinlenmesinden sonra buzdolabına koymanız gerekmektedir. Yeni kesilmiş kurban etini direkt buzdolabına koymak etin bozulmasına sebep olacaktır. Etinizi buzluğa atmadan önce bir gün boyunca buzdolabı bölümünde bekletmeniz önerilmektedir. Yeni kesilmiş kurban etini 24 saat buzdolabı bölümünde dinlendirdikten sonra buzluğa almanız gerekir.
PASTIRMA VE SUCUK YAPIN
Kurban etinizi daha uzun bir süre saklamak istiyorsanız ister sucuk isterseniz da pastırma vb. ürünler yapabilirsiniz. Sucuk ve pastırma olarak tüketeceğiniz ürünler daha uzun süre dayanacaktır.
ET 7 DERECENİN ALTINDA SOĞUTULMALI
Kesimhanelerde derinin yüzülmesi ve iç organların çıkarılması sırasında sığır etinin bakterilerle enfekte olabildiğine dikkat çeken Örkcü, "Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor.
KÜÇÜK PARÇALARA AYIRIN
Diyetisyen Özden Örkcü, kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirterek "Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı.
DONMUŞ ETİ ODA SICAKLIĞINDA ÇÖZDÜRMEYİN
Etler; buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabiliyor. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli. Oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebiliyor. Çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalı.
DERİN DONDURUCUDA EN FAZLA 3 AY SAKLANMALIDIR
Dyt. Taştemel, etin saklanma koşullarının da çok önemli olduğunu belirterek, "Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta, -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanabilir.
SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN
Etle birlikte sebzenin de mutlaka tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Dyt. Taştemel, "Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle sebze tüketimi azalır. Halbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için mutlaka yanında C vitamininden zengin sebze ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketiniz" şeklinde konuştu.
KURBAN ETİ YIKANIR MI?
Kesilen hayvanın etine dışkı, idrar veya toprak gibi herhangi bir yabancı madde bulaştıysa bu bölgenin mümkünse kesilmesi gerekiyor. Çünkü yıkama olduğu takdirde ıslaklıktan dolayı mikrop üremesi oluşur ve et kısa süre içerisinde bozulabilir.
KURBAN ETİ NEDEN KOKAR?
Kurban eti kokusu birçok kişinin merak ettiği konulardandır. Kesilen et uzun sire dinlenmediğinde ve içinde kalan taze kan sebebiyle koku ortaya çıkarmaktadır. Pişen etten köpük çıkması da aynı şekilde kan sebebiyle oluşur.