İstanbul depremi için uzman yorumları sıkı bir takibe alındı. Bugün meydana gelen Marmara depremi sonrası vatandaşlar, "Büyük İstanbul depremi ne zaman?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depremi için yine oldukça kritik bir açıklamada bulundu. Görür, Avrupa Yakası daha zayıf diyerek uyardı. Buralarda depremin 9 şiddetinde hissedileceğini duyurdu. Peki, Marmara İstanbul, Tekirdağ'da yeniden deprem bekleniyor mu? 3.6 büyük depremin habercisi mi? İşte detaylar...
NACİ GÖRÜR SIRA İSTANBUL'DA DEDİ!
Prof. Dr. Naci Görür katıldığı televizyon programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Marmara Denizi ve Erzincan, Tunceli bölgesine dikkat çekerek uyarılar yaptı.
İSTANBUL, MARMARA DENİZİ
Burada beklediğimiz deprem en son 1766. 250 senede bir büyük deprem üretiyor İstanbul'da. Evet periyodu bu.
Marmara Bölgesi'nde deprem Marmara Denizi'nin içinde olacak.
Yani Kuzey Anadolu fayının Marmara'nın iç kısmında olacak. Biz artık fay tartışmasını bırakalım. Bir gerçeklik var.
"Burada deprem olacak. 99'da deprem var, Şarköy'de 1912'de var.
İkisinin arasındaki bölümde 1766'dan beri deprem yok.
Burası sismik bir boşluk. Bu boşluk dolacak ve Marmara depremini oluşturacak. Bunu kabul edelim, halk bunu bilsin."
"Böyle bir deprem olduğu zaman Asya yakası göreceli olarak, Avrupa yakasına nazaran daha az etkilenecek.
Burada jeolojik formasyonlar zemin itibarıyla daha güçlü. Anadolu yakası zemin olarak daha güçlü, Avrupa yakası daha zayıf."
" Dolayısıyla burada hasar göreceli olarak burada daha fazla.
Kıyıya yakın, kıyıdan 10 kilometre içeriye doğru gittiği yerlerde çoğunlukla depremin şiddeti 9 olacak.
Kuzeye doğru çıkınca bu düşecek. Ve 8, 7 vs. düşecek."
"Aynı şekilde Anadolu yakasında da kıyıya paralel kesimlerde 9 şiddeti ve kuzeye doğru azalacak.
. Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek. Bu ciddi bir deprem şiddetidir.
Bu durumda yapılacak şey şu; İstanbul'u bir an önce depreme hazırlamak."
"7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"
Çorum tam Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde. Bu kuşağın tamamı Türkiye'nin tamamı hatta dünyanın en aktif büyük depremler oluşturabilen kuşağı içerisinde.
Bu kuşak aşağı yukarı Bingöl-Karlıova'dan çok büyük ölçüde Marmara Denizi'ne kadar enerjisini tüketti. Büyük deprem üretme enerjisini boşalttı. Şimdi Marmara'yı bekliyoruz.
Bir de Erzincan ile Karlıova arasındaki bu kesimi bekliyoruz. Burada Pülümür'ün olduğu yer aşağı yukarı 7.4 büyüklüğünde belki deprem olabilir. Yedisu fayı üzerinde Bunu zaten hep söylüyoruz.
Tunceli-Pülümür 7.4 büyüklüğünde deprem olabilir. Burada en son deprem 1794'te. Dolayısıyla epey zaman geçti. Erzincan depremi buraya muhtemelen enerji de transfer etmiş olabilir. Bu Doğu Anadolu fayındaki hareketler de belli ölçüde burayı biraz etkilemiş olabilir. Endişe ettiğimiz yerlerden biri bu.
'Hocam nerede deprem bekliyorsunuz?' diye bana sorduğunuz zaman ben parmağınızı kapatır 'Kahramanmaraş' filan derdik. Şimdi orası geçti.
Daha büyük deprem üretme potansiyeli yok. Demek istediğim yıllarca Kahramanmaraş'ı listeye koyuyorduk. Şimdi listeden çıkarttık. dedi...