Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yenilenmiş diri fay haritasını paylaşıldı. Haritaya göre ülkemizde 485 diri fay bulunurken bu faylar 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor ve deprem riski taşıyor. Peki Evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte güncel diri fay hattı haritası ve MTA E-DEVLET FAY HATTI SORGULAMA EKRANI!
6 Şubat'ta Kahramanmaraş 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, 20 Şubat'ta da yine 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde olmak üzere 2 büyük deprem meydana geldi.
Depremler nedeniyle tedirgin olan vatandaşlar, MTA tarafından yayımlanmış olan diri fay hattı haritasını incelemeye başladı.
MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASI'NI YAYIMLADI
AFAD'ın ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü de "Yenilenmiş Diri Fay Haritası"nı yayımladı.
MAHALLE MAHALLE GÖSTERİYOR
İlk kez 2013 yılında yayımlanan, son depremlerden sonra güncellenen, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün "Yenilenmiş Diri Fay Haritası"nda mahalle düzeyinde ayrıntılar da bulunuyor.
45 İL VE 110 İLÇE FAY ÜSTÜNDE
Yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar; harita başında deprem riskini değerlendirmeye çalışırken, MTA'nın "Yenilenmiş Diri Fay Haritası"na görre fay üstünde 45 il ve 110 ilçe yer alıyor.
İşte, deprem riski taşıyan o iller;
👉AKSARAY,
👉AYDIN,
👉BALIKESIR,
👉BOLU,
👉BURDUR,
👉BURSA,
👉BİNGÖL,
👉DENİZLİ,
👉ESKİŞEHİR,
👉ERZİNCAN,
👉ERZURUM,
👉HAKKARİ,
👉HATAY,
👉İZMİR,
👉KAHRAMANMARAŞ
👉MANİSA,
👉MUĞLA,
👉KOCAELİ
👉KONYA,
👉OSMANİYE,
👉SAKARYA
DİRİ FAY NEDİR?
Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isim. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır.
Fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir.
Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu - denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.
MTA DİRİ FAY HATTI HARİTASI İÇİN TIKLAYIN
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için, e-Devlet ekranından AFAD'ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden kolayca fay hattı sorgulama yapabilirsiniz.
EVİNİZİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.