Öğrencilerden bir bölüğünün sabahleyin, bir bölüğünün de öğleden sonra ders gördüğü okullarda uygulanan öğretime "İkili Öğretim" adı veriliyor.
Çankaya Köşkü'nde 2016-2019 Orta Vadeli Programı açıklayan Başbakan Binali Yıldırım ikili eğitimin sona ereceğini açıkladı.
.
Peki ikili öğretim ve tekli öğretim arasındaki farklar nelerdir?
İkili eğitim, Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında ayrı gruplarla sabah ve öğleden sonra yapılan eğitimi kapsar.
Ders yılı süresi ve haftalık ders programı
Ders yılı süresi, derslerin başladığı günden kesildiği güne kadar okulun açık bulunduğu günler ile öğrencilerin törenlere katıldıkları resmî tatil günleri sayılarak hesaplanır. Resmî tatil günleri ile her ne sebeple olursa olsun okulun açık bulunmadığı günler göz önünde bulundurulmaz. Normal öğretim yapılan okullarda sabah ve öğleden sonrası yarımşar gün, ikili öğretim yapılan okullarda bu süreler tam gün sayılır.
Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri
Okul öncesi eğitim kurumlarında günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır. Ancak, ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde okulun öğretim şekline uygun olarak normal eğitim de yapılabilir.
Normal öğretim yapılan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 90 dakika süre verilir. Bu süre okul yönetimince okul çevresinin şartlarına göre düzenlenir, il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bilgi verilir. İkili öğretim yapılan ilköğretim kurumlarında sabahçı ve öğlenci grup öğrencilerinin çıkış ve girişleri arasında en fazla 30 dakikalık süre ayrılır.
Normal eğitim yapılan okullarda toplantılar ders saatleri dışında yapılır. İkili eğitim yapılan okullarda ise tüm öğretmenlerin aynı anda toplanmalarına gerek duyulduğunda, okul yönetimince bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğüne bilgi vermek şartıyla, yarım gün öğretim yapılır.
Başbakan Binali Yıldırım Orta Vadeli Program kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Eğitim sistemi hakkında yapılan değişikliklere de değinen Başbakan Yıldırım ikili eğitimin sona erdiğini duyurdu.
Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitim zorunlu oluyor.
Türkiye'de yabancı dil bilme oranımız civar ülkelere göre istenilen seviyede değil. Bu nedenle 4+4+4 sisteminde ilk 4 yıldan sonra yabancı dil 5. yılda sınıflarda zorunlu olacak.
İKİLİ EĞİTİM SONA ERİYOR
Öğrenciler tam gün okula gidecek. Tam zamanlı eğitime geçilecek. Sabahçı ve öğlenci diye bir ayrım vardı ya o durum sona eriyor. Artık böyle bir ayrım olmayacak.
Uygulamaya ne zaman geçiyor?
Başbakan'ın açıklaması şöyle:
Öğrencilere kötü haber, yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar ama daha çok şey öğrenecekler, daha fazla hayata hazır hale gelecekler. Dolayısıyla, ikili öğretim, 2019 sonuna kadar tarihe karışmış olacak.
Okul öncesi eğitim şu anda zorunlu değil ama yüzde 50'lileri geçti, önümüzdeki dönem içerisinde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz
Bilgi toplumuna gidiyoruz.
Okullarda tabletler, akıllı tahta ve internet var. Bunu bütün kırsallarda artması lazım.
Geniş bant dediğimiz akıl yollarının genişletilmesi lazım. Uzun vadeli büyümenin esası olan insana yatırımdır.