Son dönemde envanterine giren yerli üretim silahlı insansız hava aracı, ATAK helikopteri, Fırtına obüsü gibi silahlarla terörle mücadelede önemli başarılar elde eden Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), silahlı Hürkuş uçağı, insansız hava aracı ANKA ve diğer milli üretimlerle önümüzdeki dönemde daha da güçlenecek.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, NATO'nun en büyük ikinci ordusu olma özelliğini taşıyan TSK, envanterine giren yerli silahlarla hem gücünü artırdı hem de yurt içi ve dışında terörle mücadelede etkin rol oynadı.
Türkiye'nin gelişen savunma sanayisi sayesinde dışa bağımlılığını azaltan Türk Silahlı Kuvveleri, taktik ve operatif sınıfta gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir düzeydeki insansız hava araçlarıyla (İHA) dikkati çekiyor. Terörle mücadele operasyonlarının sürdüğü bölgelerde yoğun kullanan insansız hava araçlarıyla hedef tespiti yapılıyor. Söz konusu hedefler Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçaklarının yanı sıra yine yerli imkanlarla üretilen silahlı İHA'lar tarafından imha ediliyor.
İHA'lar aynı zamanda hudut güvenliği ve sınır hattının yakından takibine yönelik faaliyetlerde de etkin kullanılıyor. Sayılarının giderek artması planlanan İHA'ların sevk ve idaresi ile toplanacak bilgilerin karar mekanizmalarına hızla ulaştırılması için Ankara'da "İHA ve Keşif Gözetleme Sistemleri Ortak Koordinasyon Merkezi" kurulması hedefleniyor.
19. ATAK teslim edildi
Yerli elektronik ve silah sistemleriyle donatılan ATAK helikopteri de terörle mücadelede TSK'nın önemli silahlarından birini oluşturuyor.
19. ATAK helikopterini düzenlenen törenle geçen hafta teslim alan Kara Kuvvetleri Komutanlığı, bunları terörle mücadele görevlerinde etkin olarak kullanıyor.
Yıl sonuna kadar 35'ten fazla helikopterin TSK envanterinde yer alması hedeflenirken yakın zamanda ATAK helikopterlerinin yerli tanksavar silahı UMTAS'ı da kullanması planlanıyor.
TSK, MPT-76'yı teslim aldı
Türk Silahlı Kuvvetlerinin piyade tüfeği ihtiyacının karşılanmasına yönelik Milli Savunma Bakanlığı koordinatörlüğünde başlatılan projede de sona ulaşıldı.
Türk mühendislerince tasarımı ve üretimi yapılan Milli Piyade Tüfeği (MPT-76) Projesi'nin yapım aşamasında üretilen 200 silah, birliklere test amaçlı verildi.
Birliklerden değişik ortam ve koşullarda alınan iyileştirme önerileri kapsamında silahta gerekli düzenlemeler yapıldı.
Bu kapsamda seri üretimine geçilen silahların ilk kafilesi, 11 Ocak'ta düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, söz konusu silahların operasyonel faaliyetler ve planlı görevlerde kullanılacağını açıkladı.
Cirit, hedefleri vurdu
Türk mühendislerince üretimi tamamlanan ve envantere giren Cirit füzesi de TSK'nın bir diğer önemli silahı olarak dikkati çekiyor. Hafif zırhlı/zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyete sahip, sınıfının en uzun menzilli füzesi Cirit, ATAK helikopterlerince de kullanılmaya başlandı.
TSK tarafından Gabar Dağı'ndaki bölücü terör örgütü hedeflerine yönelik düzenlenen operasyon kapsamında ATAK helikopteri, Cirit füzesi attı. Şehit Piyade Er Bayram Kardaş Müşterek Operasyonu'nda ATAK'tan atılan füzeyle teröristlere ait mağara imha edildi.
Roketsan tarafından üretilen füze, dünyanın ilk lazer güdümlü helikopter füzesi olma özelliğini taşıyor. Milli ATAK helikopterinin resmi füze sistemi olarak tanımlanan Cirit sistemi İHA, kara araçları, sabit platformlar, hafif saldırı uçağı ve deniz platformlarına da entegre edilebilme özelliği taşıyor.
Sınırın "Fırtına" bekçileri
Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı'nın yanı sıra bölücü terör örgütüyle mücadelede de etkin rol oynayan Fırtına obüsü, gerek yerli üretim olması gerekse farklı namlu açılarından yaptığı art arda 3 atışın aynı anda hedefi vurabilme özellikleriyle öne çıkıyor.
Türk mühendislerince geliştirilen, yüksek ve alçaktan mermi atabilen kısa namlulu bu toplar, otomatik atış kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip. Fırtına obüsünün en önemli özelliğini farklı namlu açılarından art arda yaptığı 3 atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Bu özellik Fırtına obüsüne 3 obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilme imkanı sağlıyor.
Saatte 65 kilometre hıza sahip obüs, yüzde 60 meyile tırmanabiliyor, 3 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor, 1,5 metre yüksekliğindeki sudan geçebiliyor.