ABD'li fast food devi McDonald's skandal bir olaya imza attı. Ülkede gıda güvenliği ve teftiş servisi eyaletlerde görülen E. coli bakterisini araştırdı. Elde edilen veriler, McDonald's'ı işaret etti.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri Kurumu'ndan (CDC) yapılan açıklamaya göre McDonald's'ın "Quarter Pounder" hamburgerlerinde E.coli bakterisine rastlandı.
"Quarter Pounder" hamburgerini tüketen 50 kişinin hastalandığı ve 1 kişinin ise hayatını kaybettiği öğrenildi. Hastalıkların çoğunun Colorado ve Nebraska'da görüldüğü ortaya çıktı. Colorado eyaletinden 1 kişinin yaşamını yitirmesi eyalette paniğe neden oldu.
MENÜDEN ÇIKARILDILAR
Vakalara neden olan gıda maddesinin henüz kesin olarak tespit edilmediği ifade edilirken, uzmanların kıyılmış soğan ve dana köftesinden şüphelendiği aktarıldı. McDonald's, hastalığa neden olan maddeyi belirlemek için soruşturma devam ederken birkaç eyalette taze dilimlenmiş soğan ve "Quarter Pounder" hamburgerini menüsünden çıkardı.
HİSSELERİ DEĞER KAYBETTİ
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri Kurumu, McDonald's'ın söz konusu gıda maddelerinin kullanımını şüpheli vakaların görüldüğü eyaletlerdeki şubelerde geçici olarak durduğunu açıkladı. Skandalın ardından McDonald's hisselerinin yaklaşık yüzde 9 değer kaybettiği ortaya çıktı.
Uzmanlar, McDonald's ürünlerini tüketenlere de uyarılarda bulundu. Belirtilerin genellikle bakterinin alınmasından 3 ila 4 gün sonra başladığını ve çoğu insanın 1 hafta içinde iyileştiğini hatırlatan yetkililer, 38,8 derece üzeri yüksek ateş, 3 günden uzun süren ishal ya da kanlı ishal, kusma, ağız ve boğaz kuruluğu ile ayağa kalkarken baş dönmesi şikayetleri gösteren kişileri tıbbi destek almaları gerektiğine dikkat çekti.
E.COLİ BAKTERİSİ NEDİR?
Normalde insan ve hayvanların bağırsak ortamında bulunabilen E.coli bakterilerinin "Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC)" gibi bazı alt türleri hayatı tehdit edebilen hastalıklara neden olabiliyor. En sık yiyecek yoluyla alınan E.coli bakterilerinin, yüzde 85 oranında iyi pişirilmemiş veya çiğ etlerden, süt ve süt ürünlerinden ve iyi temizlenmemiş sebze ile meyvelerden bulaştığı biliniyor.