Adile Naşit 1930 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Sultan 2. Abdülhamid ise 1918'de İstanbul'da hayatını kaybetti. Peki ikisi arasındaki bağ nereden geliyor? Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid ile Yeşilçam efsanesi Adile Naşit'in ailesi arasındaki bağ yıllar sonra direk ortaya çıktı. İşte detaylar...
Osmanlı Devleti'nin son günlerine tanıklık eden 2.Abdülhamid ile Adile Naşit arasında nasıl bir bağ ver dersiniz? İşte en çok merak edilen iki isim hakkında şaşırtan gerçek...
Kültür dünyasına yatkınlığı ile biliniyor 2.Abdülhamid. Sanatın her dalına özel ilgi duyan, gösterimeleri takip eden ve kendisi de müzik yapan liderlerden biri.
İLK KEZ TANIKLIK EDECEKSİNİZ
Yıldız Sarayı Mabeyn-i Hümâyun odalarından birinde Sultan II. Abdülhamid'in kullandığı piyano. Yaklaşık tarih 19.yy sonları.
Yıldız Sarayı Tiyatrosu ve II. Abdülhamid'in locası
2.Abdülhamid'in sanat dolu kişiliğini ortaya çıkaran kanıtlardan.
93 Harbi'ne de tanıklık eden 2.Abdülhamid ayrıca en gizemli padişahlardan biriydi.
Sultan 2.Abdülhamid'in arşivinden çıkan bu fotoğraflar hem onun ince kişiliğine hem de saray yaşantısına ışık tutacak cinsten.
BU FOTOĞRAFLARI DAHA ÖNCE GÖRMEDİNİZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'nin yayımladığı "Sultan II. Abdülhamid'in Aile Albümü" isimli kitap, saraydan daha önce görmediğiniz fotoğrafları gözler önüne seriyor.
Mahmud Şevket Efendi
Sultan II. Abdülhamid'in çektirdiği fotoğraflardan oluşan Yıldız Arşivi'nden, sultanın ailesini ve Yıldız Sarayı'nın günlük yaşamını konu alan kitap, saraya ve saray yaşamına farklı bir bakış açısı getiriyor.
Mehmed Burhaneddin Efendi / 2.Abdülhamid'in oğlu
"Sultan II. Abdülhamid'in Aile Albümü"ndeki fotoğraflar Yıldız Sarayı'ndan kesitlerle başlıyor, şehzade ve sultanların fotoğraflarıyla devam ediyor.
Mehmed Seyfeddin Efendi / Sultan Abdülaziz'in oğlu
Kitapta, Sultan Abdülhamid'in yanı sıra Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülmecid'in soy ağacından şehzade ve sultanların özel fotoğrafları bulunuyor. Aslında bu, Sultan Abdülhamid'in tahtan indirilerek öldürülen amcası Sultan Abdülaziz'in çocuklarını kendi çocuklarından ayırmadığının "resmi" bir kanıtı niteliğinde.
Naile Sultan ve Naime Sultan / Sultan Abdülmecid'in kızı ve 2.Abdülhamid'in kızı
Fotoğrafların dizilişinde hanedan geleneğine uygun olarak öncelik şehzade fotoğraflarına verilmiş, sultan fotoğrafları şehzadelerden sonra yer almıştır.
Kitapta ayrıca içinde padişah fotoğraflarının yer aldığı iki albüm daha bulunuyor. Sultan II. Abdülhamid Han'dan önceki şecereyi içeren bu karelerin üzerine padişahların doğum tarihleri, tahta çıkış tarihleri gibi önemli ayrıntılar da not düşülmüş.
Naime Sultan / 2.Abdülhamid'in kızı
Kitap "harem"e girebilen saray fotoğrafçıları Abdullah Frères (Abdullah Kardeşler) ve Vasilaki (Basile) Kargopoulo ile ilgili bilgilerle son buluyor.
Nazime Sultan ve Halife Abdulmecid Sultan / Sultan Abdülaziz'in kızı ve oğlu
İBB Kültür A.Ş.'nin ilk kez gün ışığına çıkardığı özel fotoğraflardan oluşan kitapta, Sultan II. Abdülhamid'in büyük oğlu Mehmed Selim'in torunu Abdülkerim Osmanoğlu'nun "Büyük Dedem Sultan II. Abdülhamid", Gültekin Çizgen'in "Abdülhamid ve Fotoğraf" ve Prof. Dr. Nurhan Atasoy'un "Görsel Tarihin Tapusu" başlıklı yazıları da yer alıyor.
Sale Kasrı Padişah odası
Prof. Dr. Atasoy yazısında Yıldız Fotoğrafları ile ilk karşılaşmasını ve fotoğraflar üzerinde gerçekleştirdiği yıllar süren çalışmayı, emeği ve özveriyi anlatıyor.
Sale Kasrı yeni daire yemek salonu
Şehzadelerle sünnet edilen fakir çocuklar
Sultana arz edilen mücevherler
Ulviye Sultan
2.Abdülhamid'in kızı. II. Abdülhamid'in çok düşkün olduğu Ulviye Sultan, bir kaza neticesinde yanarak ölmüştür.
Yıldız Sarayı merasim dairesi
Yıldız Sarayı ve Yeni Köşk
Yıldız Sarayı`ndan tiyatro grubu