Ülkede avcılık tamamen yasak. Milli parklar Kenya Ordusu tarafından korunuyor, kaçak avcılığın cezası ömür boyu hapis. Bu anlamda safari alanları çok iyi korunuyor.
ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZKenya'nın en yüksek sezonu temmuz ortası – eylül ortası dönem. Çünkü bu dönemde tüm hayvanlar Kenya sınırları içinde bulunuyor , sonrasında ise hayvanlar yeşil topraklara göç ediyorlar.
Kenya'nın en büyük milli parkı Tsavo(13.747 km) doğu ve batı diye ikiye ayrılıyor.
Daha çok deniz tatili için Mombasa'ya giden turistler kısa safari turları için bu parkı tercih ediyorlar
Safari jargonunda; leopar, aslan, fil, gergedan ve bufalodan oluşan beşliye 'Büyük 5'li' deniyor. Bu beş hayvanın hepsini gördüğünüzde safariyi başarıyla tamamlamış sayılıyorsunuz
Her yıl taze otlak bulabilmek için bir kuzeye bir güneye göç eden öküz başlı antiloplar ve onları takip eden zebralar ülke sınırı tanımıyorlar tabi ki. 16.500 km2 genişliğindeki araziyi mevsime göre dolaşıyorlar. Tanzanya ülke sınırlarında bulunan 15.000 km2 (İstanbul'un 3 katı) büyüklüğündeki araziye "Serengeti", Kenya ülke sınırlarında bulunan 1.500 km2 araziye ise "Masai Mara" deniliyor.
Daha popüler olan Serengeti'de büyük göçleri izlemek istiyorum diyorsanız en ideal aylar Aralık-Ocak-Şubat. Nisan-Mayıs yağışlı mevsim olduğu için düşük sezon olarak geçiyor. Haziran-Ekim arasında gitmeyi planlıyorsanız Tanzanya'ya giderseniz hayvanlar Serengeti'nin kuzeyine doğru çıktıkları için asfalt bile olmayan yollarda zorlanabilirsiniz. Antilopların Mara Nehri geçişine denk gelmek istiyorsanız Ağustos başı-Ekim başı arası Kenya tarafında şansınız daha yüksek.
Küresel ısınma ile birlikte yağmurlar da değiştiği için yeşil otlak alanların durumu ve buna göre hayvanların takip edeceği aylar da farklılık gösterebiliyor.
National Reserve: Devlet tarafından vahşi hayatın korunduğu, belirli kuralları olan ve kimisinde safari yapılabilen milli parklar.
İmpala; (Lat. Aepyceros melampus) Memeli hayvanların Çiftparmaklılar takımının, Boynuzlugiller familyasından bir antilop türüdür. Güney Afrika'da Kap ile Natal arasındaki kesimde, Zambia'da, Kenya'nın batısında ve Uganda'da yaşar.
Genellikle 1 erkeğin önderliğinde 15-16 dişinin oluşturduğu sürüler halinde yaşarlarsa da kurak zamanlarda sürüler çok büyür. Dişilerden sürü oluştura-mayan erkeklerin 50-60'ı bir arada dolaşır. Yavru erkekler 1 yaşına gelince sürüden ayrılırlar. Ocak-mart ayları çiftleşme zamanlarıdır. Çiftleşme zamanlarında sürüler birleşir.
Fil
Dişi filler sürü halinde dolaşır, erkek fillerse yalnızdır ve sürekli sürü değiştirirler.
Sürüden bir fil öldüğünde bütün sürünün uzun bir süre yas tuttuğu gözlemlenmiştir.
2 yıl süren hamilelik döneminin ardından küçük sevimli fil yavrusu 100 kilocivarında doğar!
Zebra
Zebra, yalnız Afrika'da yaşayan ve ata benzeyen vücudu siyah beyaz çizgili bir hayvandır. Atın yakın akrabalarından olan zebralar siyah ve beyaz çizgili postlarından ötürü kolayca tanınırlar
Zebralar, yaşamlarını sürdürebilmek için su ve ot ile beslenirler. Bazen yiyecek bulmak için 50 km yürürler, sonrasında yaşadıkları ortama geri dönüp, alıştıkları yaşam ortamlarında yaşarlar. Zebralarda ortalama boy 1-2 metre arasındadır. Zebraların ortalama ağırlıkları ise 250 ila 400 kilo arasında değişiklik göstermektedir. Zebra türleri içinde en büyük zebra türü ise Grevy zebrası olup bu zebranın ağırlığı yaklaşık olarak 450 kilograma kadar çıkabilmektedir.
Zebralar, güçlü hayvan olmaları sayesinde düşmanlarından korunurlar. En tehlikeli düşmanları aslandır. Bu hayvanlar aslanın en büyük yemidir. Tüm zebraların çizgilerinin yapısı ve sayısı birbirinden farklıdır. Zebraların dikey çizgileri aynı zamanda önemli bir savunma unsurudur. Bir arada durdukları zaman kendilerini avlamak isteyen aslan gibi yırtıcılara karşı bu çizgilerden dolayı sürüyü bir bütün olarak algılarlar. Bu durumda avcı, avlayacağı zebrayı seçmekte güçlük çeker, bu da zebralar için bir korunma yoludur.
Afrika kuşu
Zehirli bir örümcek türü
Çekirge
Ekinlere zarar verdiği için çiftçilerin pek sevmediği çekirgelerin dünya üzerinde bilinen 11 bin farklı türü mevcuttur ve Antarktika hariç her kıtada görülebilirler. Sıcak iklimlerde, çekirgeler yıllarca yaşayabilse de soğuk havalarda ömürleri kısalır. 1 ila 7 santimetre uzunluğa sahiptirler. Dişi çekirgeler erkeklerden daha büyüktür. Düşmanlarından kaçmak için 20 G hızında zıplayabilirler. En hızı savaş uçağında bu hızın 9G olduğu bilgisini paylaşalım. Uçarken saatte 13 kilometrelik bir hıza ulaşabilirler.
Genellikle kırsal kesimlerde, kurak bölgelerde yaşayan ve Türkiye'de sıkça rastladığımız canlı türlerinden birisi olan Kertenkele, "Kertenkele" (Lacertidae) takımının ve özellikle bu takıma mensup özkertenkelegiller familyasının, ailesinin genel adıdır. Günümüzde yaklaşık 3000'den fazla türü keşfedilmiş durumdadır.