NE KADAR MASUM GÖRÜNÜRSE GÖRÜNSÜNLER...
Çizgi filmler sandığımız kadar masum değil. Örneğin He-Man, uzun boylu iri yapılı, sarışın ve He-Man diye bağıran bir kahraman. Mesajı ise Heil Man yani bir Heil Hitler mesajı. Hitler'in söz ettiği sözde üstün Alman ırkını yansıtmakta. Peki ya Red Kit'teki gizli mesaj ne?
Çizgi roman döneminin en önemli tiplerinden olan Red Kid, bugün hem dünyada hem Türkiye'de orta kuşak tarafından çok yakından tanınıyor.
Red Kit, gölgesinden daha hızlı silah çeken bir kovboydur. Devamlı yakalamaya çalıştığı, kötü karakterler ise Dalton Kardeşler'dir.
Yüzeysel kandırmacaya inanacak olursak, bu çizgi film hakkında şunu söyleyeceklerdir; Kötülük ve kötüler kaybeder, iyiler kazanır. Aslında o kadar yüzeysel değil.
Büyük tartışmalar sonucu, çizerleri Red Kit'in ağzındaki sigarayı bir zaman sonra ot parçasına çevirdiler.
Batıdaki özgür çocuklar ve yıkılan aile sistemi ile Red Kit'in bir ilgisi olabilir mi? Yakından bakalım;
Red Kit, aslında psikolojik rahatsızlıkları olan yalnız biri. Bir ailesi yok, hayvanlardan başkası ile dostluk kurmuyor.
(Batıdan öğrendiğimiz, çocuk yerine köpek fikrine ne kadar yakın) Hep tek dolaşıyor, işini bitirdikten sonra, atına atlayıp kimsenin olmadığı yerlere gidiyor, oralarda yaşıyor.
Ne olursa olsun, bir aile olarak birbirlerinden ayrılmıyorlar. Haydut olmalarına karşın, annelerinden çok korkuyorlar ve kesinlikle annelerine karşı gelemiyorlar.
En büyükleri Co Dalton, annesinin yanında konuşamıyor bile. Annelerine saygıda kusur edemiyorlar.
Karısı ve çocukları da yok. Bütün bu özellikler iyi karakter olarak çizilen Red Kit'in. Bir de acımasız dörtlü, Dalton Kardeşler'e bakalım.
Bir aile olan ve aileyi önemseyen karakterler kötü karakterler olarak çizilmiş. Aileye karşı olan yalnızlığı ve tırnak içinde özgürlüğü önemseyen karakterimiz ise iyi.
Ailesine rest çekip, tek başına evden ayrılan çocukların hikâyeleri, Amerika'da yayınlanan kadın programlarında fazlasıyla var.
KAHİN DİZİ 'THE SIMPSONS'
1989 yılından bu yana ekranlarda olan bulunduğu bazı kehanetlerin doğru çıkması sebebiyle özellikle komplo teorisyenlerinin çok sık kullandığı bir argüman haline gelmiş durumda. Ebola virüsünün yayılması, Amerika'daki İkiz Kuleler saldırısı, Trump'ın başkan seçilmesi gibi tutan komplo teorilerinin yanı sıra teknolojik elişmeler konusunda da Apple'a ilham kaynağı olduğu düşünülen akıllı telefon, akıllı saat gibi nesneler de henüz piyasada yokken, yıllar öncesinde dizide kullanılmış. Gelin Simpsons'taki kehanetlere birlikte göz atalım.
Çizgi filmin 1997 yılında yayınlanan bir bölümünde Lisa'nın elindeki derginin kapağında 9 -11 yazdığı düşünülüyor. Ayrıca 11'i ikiz kulelerin oluşturması da 11 eylül saldırıları hakkındaki komplo teorilerini güçlendiriyor.
1993'teki bir bölümde ise duvardaki tabloda ikiz kulelere benzer bir yapının dumanlar altında olduğu görülüyor.
Ebola Virüsü bundan tam 40 yıl önce 1978'de ortaya çıkan bir virüs. Sonraları tekraradan ortaya çıkıyor ve 2014 yılında ise maksimum seviyeye çıkıyor. Simpons ise Ebola Virüsü'nü 1997'de bir bölümünde geçiriyor.
Simpsons'ın bir bölümünde Trump'ın başkanlığından söz ediliyor.
Yeni başkan Lisa Simpson, "Sizin de bildiğiniz gibi, Başkan Trump'tan bize oldukça yüklü bir bütçe çatlağı miras kaldı" diyor ve kendisinden önce Trump'ın başkan olduğunu söylüyor. Bu bölüm, 2000 yılında yayınlanan Bart to Future bölümünden. (Bart'ın geleceğe dönüşü)
Bu kehanete göre Trump'tan sonra Amerika'nı başkanı bir kadın olacak.
Simpsons'ın 20 Kasım 1998'de yayımlanan bölümünde 20th Century Fox tabelasının altına Walt Disney yazısı görülüyor. 2017 yılında bu kehanet de gerçekleşti ve Walt Disney ilgili şirketi 52,4 milyar dolara satın aldı.
Akıllı telefonlar henüz icat edilmemişken, Simpsons'ın 1994 yılında yayınlanan Lisa on Ice bölümünde dokunmatik telefon görülüyor. Logoya dikkat ettiniz değil mi?
1995 yılında yayınlanan 6. sezon 5. bölümde ise akıllı saat görülüyor.
Ebola virüsünden illümünati göndermelerine kadar birçok şeyi komplo teorisi içinde bünyesinde bulunduran Simponları bir yana bırakıp başka çizgi dizilerdeki 11 Eylül mesajlarına bakalım. Bazı çizgi roman ve karikatürlerin dışında 1994'te yayınlanan Iron Man'in bir bölümünde ve Johhny Bravo dizisinde bu felakete dair göndermeler vardır. İçinizden "Nasıl bu kadar tesadüf" ardı ardına gelebilir gibi bir düşünce varsa muhtemelen yazıyı okuyan herkesle beraber aynı şüphelere sahipsiniz. Ancak aklınızdan şu soru da geçiyor olabilir, "Madem dünyayı yöneten üst kurumlar var, o halde neden yapacakları eylemleri bize daha önceden ifşa ediyorlar". Haklı bir soru ancak cevabı bizde yok.
Filmin afişindeki aslan yüzünün bir kadın bedenine dönüşmesi komplo teorisyenlerini ve onların sevdalılarını bir adım daha gerçeğe yaklaştırıyor. Aynı filmden çıkan bu iki farklı görüntü ile teorilerini kanıtlama yolunda ilerliyorlar.
İllumünati, sadece sinemanın değil sosyal medyanın ve internetin her köşesinde konuşulan gözde konulardan biridir. Bu grup kimilerine göre dünyanı yönetir, kimilerine göre de garip ritüeller ile ayinler yapar. Kimisi tarihini yüzyıllar öncesine dayar kimisi de böyle bir grubun varlığını reddeder. Gerçek her ne olursa olsun illumünati ile bağdaşan sembollere, bir şekilde hayatımızın birçok alanında rastlıyoruz. SüngerBob da bu rastladığımız alanların sadece biri. Bazı kişiler, Amerikan dolarının üzerinde bulunmasından dolayı gücün ve iktidarın sembolü olarak nitelendirilen göz ve piramit ikilisini "kötülüğün" yansıması olarak görüyor. SüngerBob'a kadar bulaştığı düşünülen bu grup hayatımızı gerçekten etki altına mı alıyor.