Bu yılın ikinci Güneş tutulması 25 Ekim'de gerçekleşecek. TÜBİTAK'ın "Gök Olayları Yıllığı"na göre 25 Ekim'deki parçalı güneş tutulması Türkiye'den de izlenebilecek.
Prof. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 Depremi'nden önce gerçekleşen Güneş tutulmasını hatırlattı.
"DEPREME NEDEN OLABİLİR"
Görür, "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay Güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 Depremi'nden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar. Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz" dedi.
Stres yüklü faylara dikkat çeken Görür "Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir. Sevgiyle" ifadelerini kullandı.
"DÜN GECEKİ DEPREM KİLİTLİ FAYDA OLDU"
Jeoloji Mühendisi Profesör Naci Görür, 'Bu kollardan ikisinin -Adalar ve Kumburgaz- kilitli olduğunu söyledi: "Kilitli demek, herhangi bir deprem üretmeden sürekli enerji biriktiriyor demektir. En tehlikeli faylar bu enerji biriktiren kilitli faylardır. Çünkü günün birinde biriktirdikleri enerji o fay boyunca olan kayaların direnme gücünü aşınca kayaları kırıp deprem oluşturacaklardır demektir."
"Biz depremi öncelikle 'Kumburgaz kolu' üzerinde bekliyoruz. Bu, 65 kilometre uzunluğunda bir fay koldur. Kırıldığı takdirde minimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretir."
25 EKİM GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?
Kısmi tutulmanın başladığı tarih 25 Ekim saat 11:58
Maksimum Tutulma 25 Ekim saat 14:00
Kısmi tutulmanın bitişi 25 Ekim saat 16:02
Bir sonraki Kısmi Güneş Tutulması 29 Mart 2025'te gerçekleşecek.
TÜRKİYE'DEN GÖRÜLEBİLECEK Mİ?
Tutulma dünyada İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan ve Batı Çin'de izlenebilecek. Hava durumunun açık olmasıyla beraber ülkemizde de izlenebilecek.
GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR, NEDEN OLUR?
Güneş tutulması denilen olayda, Ay yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneşin arasına girer ve böylece güneş tutulması denilen doğa olayı meydana gelir. Tutulmanın gerçekleşmesi için Ay'ın yeni ay evresi yani dünyada hiç gözükmeyen yüzünün olması gerekir ve Dünya'ya göre Güneş ile yörünge üzerinde çakışması gerekir.
DEPREM EN FAZLA KAÇ SANİYE SÜRER?
Bir ile doksan saniye arasında değişir.
7 VE ÜZERİ DEPREM OLURSA NE OLUR?
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
BÜYÜK DEPREM OLACAĞI NASIL ANLAŞILIR?
Deprem öncesinde açık havada kısa gökkuşakları oluşabiliyor. Ayrıca farklı renkli bulutlar ya da ışık hüzmeleri gözlemleniyor. Bunun yanı sıra hava açıkken depremin olacağı noktada parçalı bulutların olması da deprem belirtileri arasında. Ancak eğer kapalı bir hava varsa, sık sık yıldırım görülebiliyor.
DEPREMDE EN ÜST KAT MI EN ALT KAT MI?
Bina yıkılacak olursa alt kat enkazdan, üst kat düşme şiddetinden etkilenir. Alt katların kaçabilme ihtimalleri birazda olsa vardır, çok büyük deprem olmadığı sürece bina bir anda çökmez zaten.Kurtulma ihtimali em yüksek olanlar en üst kattakilerdir
DEPREMDE EVDE İÇİNDE EN GÜVENLİ YER NERESİ?
Kesinlikle panik yapmayınız. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun.
9 ŞİDDETİNDE DEPREM NEREDE OLDU?
Büyük Şili Depremi ya da 1960 Valdivia depremi, 22 Mayıs 1960 tarihinde tüm zamanların richter skalasıyla ölçülmüş en büyük depremi. UTC saat 19:11 de deprem moment magnitüd ölçeği ile 9,5 büyüklüğüne ulaşmış ve Şili'yi vurmuştur.