Evinizde yoksa üzülmeyin! Airfryer'in zararları ortaya çıktı! O da masum değil...

Airfryer zararları en sık aratılanlar arasında yer alıyor. Son zamanlarda mutfakların vazgeçilmezi olan Airfryer'in sağlıklı olup olmadığı gündem oldu. Yiyecekleri sıcak hava ile pişiren fritözün daha az yağ kullanımı istediği için halk arasında daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Özellikle hava sıcaklıklarının düşmesi ve doğalgaz faturalarında yaşanan artış sonrası yemek pişirilirken Airfryer mutfakta daha sık tercih edilmeye başladı. İşte airfryer kullanmamamanız için nedenler...

1 | 22

Airfryer (hava fritözü) ile ilgili detaylar birçok kişi tarafından merak ediliyor. Satın almak isteyen de var aktif şekilde kullanan da. Ancak yüz binlerin mutfağında yerini alan bu cihaz pratikliğinin yanı sıra 'olası insan kanserojeni' olarak adlandırılan akrilamid ve yağ kullanımı açısından bazı tartışmalara da sebep oldu.İşte airfryer zararları...

2 | 22

Çeyiz dizenlerden tutun evli bekar farketmeden herkesin evinde airfryer bulunuyor.

3 | 22

Sosyal medyada viral olan airfryer tarifleriyle oldukça cezbedici hale gelen "hava fritözü" sağlıklı mı yoksa zararlı mı tartışılıyor.

4 | 22

Az yağda kısa bir sürede pratik bir şekilde yemek hazırlaması sebebiyle oldukça tercih edilen bu ürünün yararının yanı sıra zararları da bulunuyor.

5 | 22

AİRFRYER'LARIN BİLİNMEYEN ZARARLARI

Tam olarak netleşmeyen bir durum olarak airfyer kullanmak derin yağda kızartma yapmaktan biraz daha sağlıklı gibi duruyor. Ancak beraberinde getirdiği bazı riskler de yer alıyor.

6 | 22

Yiyecekleri airfryer gibi aletlerle yüksek sıcaklıklarda pişirmek akrilamid, heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi zararlı bileşiklerin oluşmasına neden olabilir.

7 | 22

Airfryer'da pişirilen yiyeceklerin içi pişmemiş veya çiğ kalabilir, havuç veya fasulye gibi bazı yiyecekler için zararlı olmasa da çiğ/pişmemiş et gıda zehirlenmesi, ishal, mide ağrısı vb. gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

8 | 22

AİRFRYER FAYDALARI

Kızarmış yiyecekleri daha sağlıklı bir şekilde üretiyorlar : Çok az yağ kullanacak şekilde veya hiç yağ kullanmayacak şekilde tasarlandıkları göz önüne alındığında, fritöze veya hatta bir fırına kıyasla daha sağlıklı bir şekilde oluşturabilirler.

9 | 22

Başka hiçbir yöntemde olmadığı kadar çıtırlık elde edersiniz: Çoğumuz hava fritözlerimizi ürettikleri leziz, çıtır yiyeceklerden dolayı severiz - patates kızartması, tavuk veya balık. İşte bu nedenle fritöz kullanmanın ana faydalarından biri, cihazın oluşturduğu yiyeceklerdir.

10 | 22

Fırınlardan daha az enerji harcar: Havalı fritözler, özellikle bir fırınla karşılaştırıldığında, enerji açısından en verimli pişirme cihazlarından biri olarak kabul edilir. Bir havalı fritözün 30 dakika çalıştırılmasının yaklaşık 17p'ye mal olacağı tahmin edilmektedir - bu, çoğu hava fritözü tarifinin ortalama olarak sadece yaklaşık 20 dakika pişirmeyi gerektirdiği göz önüne alındığında idealdir. Ancak, daha sonra açıklayacağımız gibi, mikrodalgalar kadar enerji verimli olmaları gerekmez.

11 | 22

AİRFRYER KANSERE YOL AÇAR MI?

Çoğu insanın kullandığı ve neredeyse her mutfakta bulunan bu aletle ilgili değerlendirmeler nasıl? Besinleri pişirirken hastalıklara yol açıyor mu ? Kansere yol açabilir mi? Az miktarda yağ ile kızarma işlemi sağlayan airfryer, kanserle ilgili bir madde olan "akrilamid" oluşumunda derin yağda kızartmaya göre yüzde 90'a kadar azalma olduğu söyleniyor. Bu nedenle airfryerde pişirmenin kanser riskini azaltmış olduğunu söyleyebiliriz.

12 | 22

AİRFRYER SAĞLIKLI MI?

Bu cihazlara şu an tamamen sağlıklı diyemeyiz. Sıcak hava fritözleri; zararları tam olarak bilinmemektedir. Fritözler diğer potansiyel zararlı bileşiklere yol açabilir.

13 | 22

HAVA FRİTÖZLERİ RADYASYONA UĞRAMAYA SEBEP OLUR MU?

Hava fritözlerinin radyasyona yol açamayacağı düşünülmektedir. Radyasyon üretecek fakat bu radyasyon insan vücuduna zarar vermeyeceği söylenmektedir. Sıcak hava fritözleri, pişirme esnasında kızılötesi radyasyon veya mikrodalga radyasyonu kullanmadığından dolayı sıkıntı yaşanmayacağı söyleniyor.

14 | 22

AİRFRYER İLE NELER YAPILIR?

Et yemekleri, tavuk, balık, ızgara gibi yemekler pişirilebilir.

Patates, sebze kızartması gibi atıştırmalıklar pişirilir.

Izgara yapılabilen tüm sebzeler (mısır, kabak, patlıcan gibi) airfryerda kızartılabilir.

Dondurulmuş gıdalar, çözdürülmeye gerek kalmadan airfryerda pişirilir.

15 | 22

AİRFRYER PİLAV YAPAR MI?

İnanması zor olsa da Türk mutfağının klasik lezzeti pirinç pilavını airfryer'da yapmak mümkün.

16 | 22

AİRFRYER DA TAVUK KAÇ DK DA PİŞER?

180 dereceye ayarlanır. Tavukların tümü hazneye dizilir ve 25 dakika pişirilir. 5 dakikada bir kaşık yardımı ile veya bir maşa ile üzeri kızaran tavuklar döndürülerek tüm tavukların eşit pişmesi sağlanır.

17 | 22

AİRFRYER PATATES KIZARTMASI KAÇ DK?

Patatesleri büyük bir kaba koyun ve yağlayın. Daha sonra Airfyer pişirme sepetine aktarın ve zamanlayıcıyı 16 dakika ayarlayın.

18 | 22
19 | 22
20 | 22
21 | 22
22 | 22
GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.