Gıda terörü dur durak bilmiyor! Tarihi geçmiş ürünleri tekrar rafa koyabilmek için...

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın incelemelerinde yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Bazı firmalar ve marketler tarafından, tarihi geçmiş ürünleri yeniden rafa koyabilmek için etiketlerin üzerindeki eski tarihler aseton, kolonya ve alkolle silinip yeni tarih yazıldığı belirlendi. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş ürün satan gıda teröristlerini tek tek ifşa etti. Sucuk, kavurma, et döner, tavuk döner, sosis, salam, kıyma ürünlerinde at eti, kanatlı hayvan eti ve domuz etine rastlanıldığı bildirildi. Kendilerini "Sağlıklı ve güvenilir ürünler üretmek için kalite, hijyen ve yasa kurallarını titizlikle yerine getirmenin gerekliliğine inanan ve bunu ilke edinen bir kuruluşuz" diye tanımlayan ve Migros'ta da satılan Gurme Gıda vatandaşa domuz eti yediren firmaların başında geldi. İşte vatandaşa dana eti diye domuz eti yediren o firmalar...

Tarım Bakanlığı'nın geçen hafta açıkladığı taklit ve tağşiş listesinde zeytinyağındaki hileler de başı çekti. Zeytinyağında yeni hasat döneminin başlangıcı nedeniyle Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde gerçekleştirilen 22. Geleneksel Hasat Etkinliği'nde konuşan Komili'nin Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol, hileli yağ konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.
CEZALAR CAYDIRICI OLMALI
Erol, Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı 119 sayfalık listenin 32'sinde bitkisel yağların olduğunu belirterek, "Yağdaki hilenin yüzde 40'ı ise zeytinyağında. Ürün değerli olunca hileye açık oluyor. Açık pazar olarak adlandırdığımız gıda izni olmayan, vergi vermeyen, sağlığı tehdit edenler tağşişe devam ediyor" dedi.
Gerekli izinleri almış ve kontrolden geçmiş zeytinyağlarının tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Erol, zeytinyağında hileye karşı alınabilecek üç öneri sundu. Erol, "Cezaların caydırıcı olması gerekiyor. Zeytinyağı bitkisel yağ değil bir meyvenin suyu, sıkı kalite kontrolleri yapılmalı, tüketici ise dikkatli olup yol kenarlarından ya da 'bilmem ne amcanın çiftliği' gibi internet sitelerinden alışveriş yapmamalı" ifadesini kullandı.
İKİNCİ SIRADAYIZ
Son 10 yılda zeytinyağı üretiminde Türkiye'nin İspanya'nın ardından dünyada ikinci sıraya geldiğini anlatan Erol, "Kişi başı 2 litre zeytinyağı tüketiliyor. Avrupa'da tüketim oranı ortalama 15 litre. Türkiye'de 153 milyon zeytin ağacı var" dedi.
BU YIL REKOLTE YÜZDE 19 ARTACAK
Bu yıl zeytinyağında geçen yıla kıyasla yüzde 18.7'lik bir artışla 225 bin ton rekolte beklendiğini belirten Erol, "Bu hepimiz için sevindirici bir haber" dedi. Erol, geçen yıl ağaç başına 9.5 kilo olan verimin bu sezon yüzde 5 artışla 10 kilo olacağını dile getirdi. Kendilerinin perakende pazar payının yüzde 60'lara yükseldiğini belirten Erman Erol, ihracatın ise yüzde 10'luk payını gerçekleştirdiklerini ifade etti.


GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.