Saray mutfağından günümüze kadar ulaşan kadınbudu köfte sevilen lezzetler arasında yer alıyor. Yapılışı sanılanın aksine çok da zor olmayan kadınbudu köfte nasıl yapılır? En güzel ve pratik kadınbudu köfte tarifi nasıl olur?
Türk sofralarının sevilen lezzeti kadınbudu köfte misafirler için hazırlanan en güzel yemeklerden biridir. Etin lezzetli kısımlarıyla hazırlanan kadınbudu tarifinin özellikle çalışan kadınlar için en pratik tarifini derledik.
Saray mutfağının güneydoğu mutfağından da etkilendiğini mönüsüne "kadınbudu köfte" ve "içli köfte" gibi tarifleri koyması ile anlamaktayız. 18. Ve 19. Yüzyılda Saray mutfağının sevilen köfteleri arasında yer almış olan kadınbudu köftenin adının gerçek olup olmadığı bilinmemekle beraber, biraz şişmanca olan hanımların butlarına benzetildiğinden adının bu şekilde kaldığı düşünülmektedir.
Kıtlık yıllarında etin az ve pahalı, buna karşılık ev halkının kalabalık olması nedeni ile etin içine pirinç, bol soğan ve yumurta katılarak köfte yapıldığı ve köftenin herkese yetmesinin sağlandığı rivayet edilmektedir.
Saray döneminde ana malzemesi kuzu ve koyun eti olan kadınbudu köfte, günümüzde daha etiyle yapılmakta, kalabalık aileler etin pahalı olması nedeniyle hindi ve tavuk kıymasından da kadınbudu köfte yapılmaktadırlar. İstanbul mutfağında itibar görmüş köftelerden biri olup bol yumurtaya bulayıp kızartıldığında saçaklı bir görünüme sahip olmasından dolayı, bazı yörelerde "saçaklı köfte" olarak da bilinmektedir.
Günümüz mutfağında kadınbudu köftenin pirinci haşlanır, soğanla kıymanın yarısı kavrulur, kalan çiğ kıymayla yoğrulur. Yumurtaya bulanır, daha sonra galeta ununa batırılır öyle kızartılır. Ama asıl tarif size aşağıda verdiğimiz tariftir.
Malzemeler:
-700 gram köftelik koyun kıymasın
-2 adet rendelenmiş ve suyu süzülmüş soğan
-3 yumurta
-1 çay bardağı dolusu pirinç
-1 yumurta akı
-3 çorba kaşığı tereyağı
-yeterince tuz ve karabiber
-haşlamak için 5 bardak su
Yapılışı:
Kıymayı ve soğanı yeterince yoğurun, daha sonra pirinci, tuzu ve karabiberi koyup güzelce karıştırın. Kaynayan suya tuz atıp elinizle şekil verip bu suda 10 dakika kadar haşlayın, dağılmamalarına dikkat edin.
Diğer tarafta yumurtaları ve akını güzelce çırpın. Çıkan köfteleri soğutun, suyunu peçeteyle alın, yumurtaya bulayıp erittiğiniz tereyağında arkalı önlü pişirip sıcak servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı