Yeni Delhi Hayvanat Bahçesi'ndeki beyaz kaplanın tutulduğu alana atlayan 22 yaşındaki alkollü Hintli, vahşi hayvanın pençeleri arasında can verdi. Kaplanların renkleri cinslerine göre değişiklik gösterir. Kaplanların kürkleri parlak sarımsı renklerden koyu kahverengiye ve pas rengine kadar değişebilir. Genellikle kaplanlar sıcaktan hoşlanmazlar ve sıcak saatlerde gölge olan yerlere geçip yatmayı tercih ederler. İyi tırmanma özellikleri yoktur ama çok iyi yüzücüdürler.
.
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki hayvanat bahçesinde dün korkunç bir kaza meydana geldi:
Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bir tür olan beyaz kaplanın bulunduğu alana giren genç, vahşi hayvanın saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
.
Görgü tanıklarının ifadelerine göre; 22 yaşındaki Maksut isimli Hintli, hayvanat bahçesi yetkililerinin ikazlarına rağmen alkollü halde korkuluğa tırmanarak, kaplanın tutulduğu alana atladı.
Hayvanat Bahçesi Müdürü Riaz Ahmet Han, yaşadığı bölgeye yabancı birinin girmesinden huzursuzluk duyan kaplanın gence saldırdığını ifade etti. Han, kaplanın genci sürükleyerek götürdüğünü ve yardım ulaştırılana kadar öldürdüğünü bildirdi.
Görgü tanıkları ise gencin çığlıklarıyla olayı fark ettiklerini ve çevredekilerin kaplanın dikkatini dağıtmak için taş fırlattıklarını ancak başarılı olamadıklarını kaydetti. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, gencin kaplanın yaşadığı alana girdikten sonra vahşi hayvan tarafından köşeye sıkıştırıldığı görülüyor.
Bir duvara yaslanan genç, kendisini omzundan yakalayan kaplanın ilk saldırısından 10- 15 dakika sonra feci halde can veriyor. Görgü tanıkları emniyet görevlilerinin olay yerine hemen yetiştiğini ancak müdahale edemediklerini ifade etti. Cesedi otopsi için adli yetkililere teslim eden emniyet görevlileri, olayın detaylarını inceleyeceklerini açıkladı.
AYI SALDIRISI NEDEN YAŞANDI
Ayının pirince ulaşmasına izin vermeyip oyun oynamaya başlayan turist, hayvanın sinirlenmesine neden oldu.
SONUÇSUZ KALDI
Bir anda arka ayaklarının üzerine kalkıp Promratee'yi yanına çeken hayvan, çevredekilerin gözleri önünde 36 yaşındaki adamı uzun süre hırpaladı. Tapınaktaki diğer ziyaretçilerin sopa ve su dolu kova ile müdahalesi sonuçsuz kaldı.
ADAMI KAFESE TAŞIDILAR
Yetkililerin aç bıraktığı anlaşılan iri hayvan, yara bere içindeki bitkin adamı dişleriyle tutup kafesine taşıdı.
AYI SALDIRI RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Ayıların çok olduğu ortamlardan uzak durun. Özellikle gece, sabah erken ve akşamüstü böyle yerlere gitmeyin. Ormanda ayıların beslendiği balıklı derelerden, kuşburnu ve böğürtlen çalıları gibi sevdiği meyvelerden, hayvan leşlerinden uzak durun. Kamp yapıyorsanız, yiyeceğinizin ve çadırınızın arasında en az 30 metre olsun ve yiyeceğinizi bir ağaca asın. Ayılar sizin varlığınızdan haberdar olursa, genellikle uzak duracaktır.
Ayıların bulunduğu yerlerde yürürken ses çıkarmak, hatta şarkı söylemek, ayılara sizin varlığınızı duyurarak genelde uzaklaşmalarını sağlar. Ayılar genelde insanlardan, bizim onlardan korktuğumuz kadar korkar. Ama aniden karşılarına çıkarsak, o sürprizle saldırabilirler.
O yüzden ayıların yoğun olduğu ortamlarda çobanların şarkı söylemesini, adaptif (uyumsal) bir davranış olarak bile düşünebiliriz. Ayıyla karşılaştığınızda, kollarınızı kaldırarak boyunuzu daha büyük göstermek, bağırmak, mümkünse en yakın ağaca çıkmak faydalı olacaktır.