Lezzeti ve sağlığa faydaları ile tanınan kelle paça çorbasının nasıl pişirildiği gündemde sıkça araştırılıyor. Genellikle etin pişmesinin uzun sürmesi ve zahmetli görünmesi nedeniyle kelle paça çorbasını dışarıda içmeyi tercih edenler var. Sizler için lezzetli ve pratik kelle paça çorbası tarifini hazırladık.
Kelle paça çorbasının besleyici özelliği dillere destandır. İçerisindeki vitamin ve minerallerle özellikle hastalık dönemlerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek için tüketilir. Peki kelle paça çorbası nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Paça, İstanbul mutfağında çok itibar görmüş bir yemektir. Bu nedenle Mısır Çarşısı'nın bir kapısına "Paçacılar Kapısı" denmiştir. Geçmiş dönemlerde düğünlerde paça çorbası ikram edilmiştir.
İstanbul mutfağında, paçadan sadece kelle paça çorbası değil işkembeli paça, paça böreği, sirkeli paça, paça yahnisi, terbiyeli paça, paça dolması, paça dondurması gibi yemekler de yapılmıştır. Paça ve dondurma birlikte düşünülemese de bu türü ile paça İstanbul mutfağına özgü bir yemek olarak mutfaklarda yerini almıştır.
Paça içerisine yumurta akı konup kaynatılır, daha sonra jöle kıvamını alınca bıçakla baklava şeklinde kesilip kar dolu sinilerin üzerine oturtulur. Üzerine arzuya göre tarçın ve limon suyu konup ikram edilir ve sıcak havalarda tüketilirdi. "Beykoz Paça Dondurması" İstanbul'un en meşhur paça dondurması olmuştur.
KELLE PAÇA ÇORBASI FAYDALARI
Fatih Sultan Mehmet'in de sofrasında bolca tüketilen kelle paça Sultanların sofrasından eksik olmamıştır. II. Mahmut döneminde çorbaların baş tacı olan kelle paça günümüzde de itibarını korumaktadır. Sakatatlar sınıfında yer alan paça özellikle gelişme çağındaki çocuklar için son derece faydalıdır. Özellikle kemik gelişiminde, vücudun kan yapmasına yardımcı olur, mineral, fosfor, demir, B2, kalsiyum, protein vb. içerdiği için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
KELLE PAÇA ÇORBASI YAPIMI
Malzemeler:
-4 adet temizlenmiş paça
-1 adet kemikleri çıkartılmış koyun kellesi
-10 tane kadar tane karabiber
-3-4 diş sarımsak
-1 çorba kaşığı dolusu tereyağı
-2-3 adet limon suyu
-yeterince tuz
-15 su bardağı su
Yapılışı:
Öncelikle temizlenmiş ve yıkanmış kelle paçayı geniş bir tencereye koyun, üzerine soğuk su ilave edin, kaynatın. Kaynadıkça üzerinde biriken köpükleri alın. Güzelce pişince kemik parçalarının yemeğe girmemesi için suyu ince bir kevgirden geçirerek başka bir tencereye aktarın. Daha sonra soğuyan paça ve kellenin etlerini ayıklayıp tenceredeki suyunun içine koyun.
Ayrı bir yerde tereyağını eritin, sarımsağı soteleyin, daha sonra çorbayı ilave edin. Çorba ile bu sosu bir taşım kaynatıp altını kapatın, tuzu yetersizse tuz ilave edin. Servis yaparken üzerine pul biber serpin ve isteyene limon suyunu da koyarak servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı