Tek başına tüm Avrupa'da bulunan bitki türlerinden yaklaşık yüzde 70'ine ev sahipliği yapan Anadolu, üç kıtanın kavşağındaki konumuyla yerkürenin en şanslı coğrafyalarından biri.
Aynı anda hem Asya hem Avrupa kıtasının iklim ve yeryüzü şekillerini barındıran Türkiye'deki 12 bin 141 bitki türünden 3 binden fazlası sadece ülkemiz topraklarında yetişen endemik özelliği barındırıyor.
Ülkemizin biyoçeşitliliğini borçlu olduğumuz ormanların önemi yaz aylarında çıkan yangınlarla bir kez daha anlaşıldı. Dünya genelinde iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın etkileriyle çıkan orman yangınları sebebiyle hektarlarca alan kül oldu. Yunanistan, İspanya, ABD gibi ülkeler yaşanan yangınlar sebebiyle zor günler yaşarken, Türkiye'nin yeşil dönüşüm politikaları ise sonuç verdi.
Bir zamanlar film sahnelerinin çekildiği, 'ot bile bitmez' denilen çöller, kocaman bir ormana dönüştü. Antalya'dan Çanakkale'ye, Isparta'dan Sinop'a kadar ülkenin dört bir köşesi, ağaçlandırma çalışmalarıyla yeniden hayat buldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), farklı yıllardaki yangınlarda zarar gören ormanlık alanların, yangından ve ağaçlandırıldıktan sonraki hallerini fotoğrafladı.
Yangın sonrası alınan görüntüler, geçmişte yangınlarla kül olan alanların yeniden nasıl yeşile dönüşmeye başladığını gözler önüne serdi.
İstanbul'un en önemli su havzası olan Terkos Gölü'ne yönelik yıllar süren ağaçlandırma çalışmaları meyvesini verdi. Çölleşme tehlikesiyle yüz yüze kalan bölgede adeta bir vaha oluşturuldu.
Ağaçların büyümesinin ardından yabani hayat canlandı, kentin can damarı özüne döndü. Manisa'nın Akhisar ilçesinde toprak erozyonuna uğrayan Sazoba Mahallesi, resmen çöle dönmüştü.
Hatta 1992'de ABD yapımı dizi "Genç Indiana Jones'un Çöl Fedaileri" bölümü bu bölgede çekildi. 25 yıllık bir çalışmanın ardından bölge ormana dönüştü.
BÖLGELERİN KENDİNİ YENİLEMESİ SAĞLANDI
2000'de Muğla'nın Bodrum ilçesinde çıkan orman yangınında 3 bin 050 dönüm zarar gördü. Yanan bölgeye kızılçam fidanı dikildi.
Bölge büyük oranda ormanlaştı. Datça'daki orman yangını da 10 gün sonra kontrol altına alındı. Zarar gören 500 dönüm ormanlık alana 150 bin adet kızılçam fidanı dikilerek bölgenin kendini yenilemesi tamamlandı.
Tokat, Kütahya, Çorum, Denizli, Antalya, Erzurum ve Sivas'ta farklı tarihlerde meydana gelen yangınlarda zarar gören ormanlık alanların doğal gençleştirme ve ağaçlandırma yöntemiyle yöntemi ile tekrar yeşillendiği görüldü.
İşte o büyük mücadelenin meyveleri...