Çay sofralarının vazgeçilmezi olan su böreği sevilen lezzetler arasındadır. İç malzemesi isteğe göre değişebilen su böreği peynirli, kıymalı, patatesli gibi seçeneklerle yapılmaktadır.
Lezzeti bir başka olan su böreğinin hamurunun ince ve yumuşacık olması tercih edilir. Sizler için hem pratik hazırlanan hem de lezzeti ve yumuşaklığıyla tadı damakta kalacak su böreği tarifini derledik.
Eski kaynaklara baktığımızda Kırşehir'e ait olduğu görülen su böreği, ülkemizin her yöresinde bilinen ve farklı içler konularak yapılan eski böreklerimizdendir. Su böreğinin tarifini, 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleme aldığı "Aşçıların Sığınağı" adlı eserde görmekteyiz. Bu tarifte, arzuya göre hem peynirle hem de kıymayla bu böreğin yapılabileceği anlatılmaktadır.
Bu börek ile ilgili günümüze gelen çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre kayınvalide adayları gelin beğenirken mutlaka su böreği yaptırır. Eğer börek istedikleri gibi açıldıysa oğullarıyla kızın izdivacına hemen izin verirlermiş. Oğlan kızı sevmesine rağmen gelin adayı su böreği açarken başarılı olmazsa düğün, kız güzel su böreği yapana kadar ertelenirmiş.
Su böreği bayramların olmazsa olmazlarındandır ve sünnet, nişan, düğün gibi mutlu günlerin en gözde böreğidir. Yapımı zahmetli ama yemesi bir o kadar keyifli olan bu böreğe verilen önemi günümüzde İstanbul'un hemen her yerinde bulunan pastanelerde ve börekçilerde satılması ile görebiliriz. Su böreği mecbur kalmadıkça fırında pişirilmemelidir. Bu böreğe asıl lezzetini kısık ateşte tepsiyi çevire çevire pişirmek, altı iyice pişide diğer bir tepsiye ters düz yapıp pişmemiş yüzünü de bu şekilde pişirmek verir.
Malzemeler:
-5 bardak un
-8 yumurta
-yeterince tuz
-yarım çay bardağı ılık su
-yufkaları yağlamak için
300 gram tuzsuz tereyağı
Hamuru açmak için
-1 su bardağı nişasta + 1 su bardağı un karışımı
İçi için:
-6 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
-400 gram beyaz peynir
Haşlamak için:
-Büyük tencereye su koyup içine tuz ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı koyun
Yapılışı:
Geniş bir kaba unu oyup ortasını açın. Yumurtaları kırın ve tuzu, suyu ekleyip güzelce yoğurun, elinize yapışıyorsa biraz daha un koyabilirsiniz. 12 eşit parçaya böldüğünüz hamurların üstünü nemli bir bezle örtün. Düz bir satıhta oklava veya merdane ile açın, açılan bu hamurların üzerine temiz bir bez yayın. Yufkaları teker teker kaynayan suda 1-2 dakika kadar haşlayın.
Yırtmadan alın, geniş bir tencerede soğuk suyun içine atın, sonra hafifçe sıkın, yağladığınız tepsiye serin, aralarına tereyağı gezdirin. Üzerine peynirli içi yayın, diğer yufkaların da aralarına tereyağı sürüp en üste de kalan tereyağını dökün, 175 C derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı