İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından, 1999 İzmit ve Düzce depremlerinin 20. yılı dolayısıyla düzenlenen uluslararası konferansa katılan isimlerden İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Namık Çağatay, açıklamalarda bulundu.
'STRES BİRİKMİŞ VAZİYETTE'
Milliyet'in haberine göre; Marmara Deniz tabanında jeodezi cihazlarından elde edilen 3-4 yıllık verileri yorumlayan Prof. Dr. Çağatay, "Aynı zamanda sismoloji veriler de kırılması beklenen orta sırt dediğimiz fay hattının kilitlendiğini gösteriyor. Bu sırttaki fay hattının iki tarafına yerleştirdiğimiz jeodetik sistem ise ses dalgaları ile birbirleriyle haberleşip sürekli aralarındaki mesafeyi ölçüyorlar. Veriler orta fayın hareket etmediği yani kilitlendiğini gösteriyor. Bu bizim için kötü bir haber. Stres birikmiş vaziyette. Orta segment, Boğazın açıklarından Silivri'ye kadar uzanıyor" dedi.
'ZAMANI GELDİ'
Prof. Dr. Çağatay, Silivri açıklarındaki 5.8'lik son depremin ardından ortaya çıkan tabloyu şöyle değerlendirdi:
"5.8'lik son depremin fayın batı ucunda olması bizi endişelendiriyor. Silivri açıklarındaki son deprem, orta segmentin kırılma ihtimalinin arttığını gösteriyor. Süreci ve zamanı bilemiyoruz. Bugün de olabilir, 5 yıl sonra da. Umarım süreç uzar ve en azından hazırlıklarımızı tamamlarız. Orta Sırt fay segmenti 1766'dan bu yana kırılmamış bir fay hattı. Son büyük depremin üzerinden 250 yıl geçti. Fayın kırılma zamanı geldi. Kırılma yaklaşık 7.2 büyüklüğünde deprem üretir ve İstanbul'a etkisi de büyük olur.
Fay, batıdan doğuya kırılırsa Adalar'ın önünden geçen fayı da tetikleyebilir. Bu durumda iki ayrı deprem yaşanabilir. Bu iki deprem birkaç saat veya ay içinde gerçekleşir. Silivri'den Adalar'a kadar hat 7.2, sonrasında tetikleme olursa 6.3'lük deprem meydana gelir.
Büyük depremin zayıflattığı binalar 6.3'lük depremde yıkılır. Adalar fayının doğu ucu Tuzla açıklarına uzanıyor. En iyi senaryo ise kırılmanın Boğaz'ın açıklarından Silivri açıklarına doğru olması. Böyle bir durumda Adalar fayı kırılmaz.
'RİSKLİ İKİ FAY'
Deniz tabanından ve altındaki çamur tabakalarının örneklenmesi ve laboratuvar ortamında analiz edilmesiyle Marmara Denizi'nde en riskli fay bölümlerinin Çınarcık çukurluğunda Tuzla-Bakırköy (Adalar fayı) ve Çekmece-Silivri (Orta Sırtı) fayları olduğu olduğu belirledik. Marmara'daki faylar ayrı segmentlerden (parçalardan) oluşuyor. İstanbul için risk teşkil eden en önemli fay segmentlerinden ilki Tuzla açıklarından Bakırköy açıklarına, Adaların güneyinden geçerek uzanıyor.
'Orta Sırt' adını verdiğimiz ikinci bir segment ise Bakırköy'den Silivri'ye uzanan fay hattı. Batı sırt segmenti ise Marmara Adası'nın kuzeyinden Şarköy'e kadar uzanan fay. Her biri 50-70 kilometre arasında değişen fay segmentleri kısımlar halinde kırılsa bile her biri 7'den büyük deprem üretecekler.
Marmara Denizi'nde Kuzey Anadolu Fayı boyunca Avrasya ve Anadolu levhaları yılda sürekli olarak 2-2.5 santimetrelik doğu-batı yönlü yanal hareket ediyor. Levhaların hiç hareket etmemesi kilitlendikleri ve enerji biriktirdikleri anlamına gelmekte ki, bu tehlikeli bir durum. Orta segment kilitli vaziyette."
'TÜRKİYE'DE 7 ŞİDDETİNDE...'
İstanbul'daki deprem sonrası gözler yeniden deprem kahini Frank Hoogerbeets'e çevrildi. İstanbul, 26 Eylül'deki 5,8'lik depremin ardından dün yeniden sallandı. İstanbul'daki depremlerin ardından Frank Hoogerbeets gündeme oturdu.
AKDENİZ DEPREMİNİN ARDINDAN PAYLAŞTILAR! TÜRKİYE'DE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE…
Bugün Akdeniz – Ege bölgesinde yaşanan depremin ardından bu görseli paylaşan şirket, Türkiye'de kısa vadede 7 büyüklüğünde deprem beklenmediğini belirtti.
Öte yandan bir diğer Hollandalı deprem uzmanı olan Hoogerbeets geçtiğimiz günlerde Türkçe tweet atarak konuyla ilgili rahatlatan açıklamalarda bulunmuştu. İşte Hoogerbeets'in o sözleri;
Hoogerbeets ilk Türkçe gönderi olarak şu paylaşımda bulundu:
Lütfen deprem yerlerini tahmin edebileceğimiz izlenimini edinmeyin. Yapamayız! Genel olarak gezegene uygulanan kritik zaman dilimlerini izole etme çabasıyla belirli gezegen geometrisine odaklanıyoruz, böylece deprem eğilimli bir bölgedeyseniz yüksek alarmda kalabilirsiniz.
Bu paylaşımın ardından bir Türkçe paylaşımda daha bulundu ve rahatlatan açıklamayı yaptı.
Hoogerbeets:
"İstanbul'daki sevgili dostlar, lütfen rahatlayın. Dünyada Ocak ayından bu yana 200'den fazla M 5.7 deprem yaşandı. Bunlardan sadece 3'ü Türkiye'de meydana geldi. Her 5-6 büyüklüğünde deprem için hayatınızı bekleyemezsiniz. Farkında olmak güzel, ama hayatını yaşa."
YENİDEN AHABER'E KONUŞTU
Yaptığı tahminler ile ünlenen ve 'deprem kahini' olarak anılan Frank Hoogerbeets, önceki tahminlerinin doğru çıkması ile çok konuşulmuştu. Türkiye'nin risk altındaki bölgelerden biri olduğunu sürekli vurgulayan Hoogerbeets, özellikle İstanbul Depremi konusunda Türkiye'yi uyarıyordu.
Salı günü yaşanan 4.7 ve dün meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremlerin ardından Hollandalı Frank Hoogerbeets, A Haber'e konuştu.
''6 veya 7 büyüklüğünde depremler olabilir''
Hoogerbeets, ''Dün baktığımızda 4.9 oldu bugün baktığımızda ise 5.7 şiddetinde oldu. Bu kesinlikle daha da şiddetlenecek gibi görünüyor. Bir açıdan baktığınızda gerçekten şanslı hissedebiliriz kendimizi, çünkü bu bizim için bir uyarı niteliğinde. Bunu söylemek oldukça güç. Belki önümüzde 6 veya 7 büyüklüğünde depremler olabilir. Ama bu 1 yıl da 10 yıl da alabilir.'' dedi.
Diğer konumlarla ilgili olarak ne söyleyebilirsiniz? Özellikle bölgeyle ilgili olarak, diğer bölgeleri de tetikleyecek mi?
Evet kesinlikle bu olabilir, gerçekleşebilir. Bundan 20 yıl önce İstanbul'da bunun gerçekleştiğini biliyoruz. İstanbul'un batısına baktığımızda burada depremlerin kayıtlara geçtiğini görüyoruz. Önümüzdeki büyük ölçekli bir depremin İstanbul'un batı kısmında olacağını öngörebiliriz.
Büyük bir deprem bekliyor
Marmara Denizi'nde 20 yıldır küçük depremler olduğunun altını çizen Hoogerbeets, İstanbul'un Batı yakasında büyük bir deprem beklediğini söyledi.
"7'yi bulabilecek bir deprem o bölgede olursa buna kimse şaşırmasın"
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen 4.7'lik depremin ardından Hoogerbeets, şu ifadeleri kullanmıştı;
KEHANETİ YİNE TUTTU
Önceki gün uyarılarda bulunan Frank Hoogerbeets'in kehaneti, 5.8'lik İstanbul depremi ile tuttu. Frank Hoogerbeets önceki gün Ahaber'e açıklamalarda bulunmuştu.
Dünyanın en ünlü deprem tahmincilerinden biri olan Frank Hoogerbeets, İstanbul'da yaşanan son depremin ardından açıklamalarda bulundu. Hoogerbeets 'İstanbullular tetikte olun!' dedi. İşte yeni nesil deprem kahinin o açıklamaları.
'BÜYÜK DEPREMİN HABERCİSİ OLABİLİR'
Özellikle İstanbulluları uyaran Frank Hoogerbeets: 'Eğer İstanbuldaysanız, her an tetikte olun ve bir deprem planınız olsun.' dedi ve ekledi 'İstanbul gibi kritik bir bölgedeyseniz bu çok önemli. Marmara Bölgesinde her an gizli bir alarm durumu mevcut. Çünkü her an büyük bir deprem olabilir. Bunun herkes farkında. Bu deprem, büyük bir depremin habercisi olabilir...
Hatta en kötü senaryoya göre büyüklüğü 7'yi ve 8'i de bulabilir. Fakat son yaşanılan gibi küçük depremlerde olabilir.'
Peki İstanbul'da yaşanan son deprem ne anlama geliyor. Frank Hoogerbeets bu soruyu da yanıtladı:
'Bu depremler baskının büyüdüğüne işaret ediyor. Bir sonrakinin ne zaman olacağını hesaplamak çok zor. Özellikle Türkiye ve Yunanistan arasındaki adalar bölgesinde tüm işaretlere baktığımda büyük bir deprem bekleniyor. Fakat zamanını hesaplamak bu noktada çok zor. Bu durumda ekstra alarmda olmalıyız.' dedi.
HOOGERBEETS ANKARA'YI DA UYARDI
Deprem İstanbul'da yaşandı ancak Frank Hoogerbeets Ankara'yı da uyarılar arasına ekledi. Hoogerbeets:'Türkiye'de bir deprem gerçekleşecek olursa Türkiye ile Yunanistan arasındaki bölgede kısa zamanda 6-7 büyüklüğünde beklenir...
Aynı zamanda Türkiye'nin kuzey bölgeleri daha büyük tehlike altında. Özellikle arada kilometrelerce mesafe bulunsa da kuzey bölgeye yakın olduğu için İstanbul'dan ziyade deprem Ankara'yı vurabilir.'
WEB SİTESİNDEN YENİ UYARILARDA BULUNDU
Deprem tahminleri doğru çıkan yeni nesil deprem tahmincisi Frank Hoogerbeets, tahminlerini yayınladığı internet sitesinde yeni bir uyarıda bulundu.
17 Eylül'den bu yana ABD'nin Hawaii Adası'nda sismik faaliyetlerin azalmaya başladığına dikkat çeken Hoogerbeets, bu hareketin 6 ve üzeri büyüklüğünde bir depremin habercisi olabileceğini söyledi.