Sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız ve son zamanlarda restoran ve kafelerde servis edilmeye başlanan matcha'yı duydunuz mu bilmiyorum? Ancak çok yakın zamanda mutlaka duyacaksınız. Çünkü bu çay kilo vermek için bir mucize olarak tanıtılıyor. Peki matcha bir mucize mi? Hayır, mucize değil ama beslenme uzmanı olarak matcha'nın yararları olduğunu söyleyebilirim. Yapılan güncel bilimsel çalışmalar matcha'nın yüksek antioksidan içerdiğini gösteriyor. Bu araştırmalarda matcha'nın kalp hastalıklarından ve Tip 2 diyabetten koruyucu etki oluşturduğu, beyin fonksiyonlarını geliştirdiği belirtiliyor.
Unutmayın ki sağlıklı besinlerden oluşan yeterli beslenme olmaksızın hiçbir besin ya da içecek ne kilo verdirir ne de sağlıklı bir kalbe, beyne erişmeniz mümkün olur. İşte Sabah'ın haberine göre; bugün dünyayı kasıp kavuran Matcha'nın üretimi, geçmişten bugüne kullanımı, potansiyel yararları ve fazla tüketiminin oluşturabileceği riskler...
MATCHA NEDİR?
Matcha ilk olarak Çin'de Tang Hanedanlığı'nda keşfedilmiş, 14. ve 16. yüzyıllar arasında Japonya'da yaygın olarak tüketilmeye başlamıştır. Zen Budizmi'nin önemli bir parçası olan bu çayın rahatlatıcı, stresi azaltıcı ve bilişsel fonksiyonu güçlendirici etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Matcha toz haline getirilmiş kaliteli bir yeşil çaydır. Ufalanmış anlamına gelen 'ma' ve çay anlamına gelen 'cha' sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Diğer çaylarla aynı bitki ailesinden gelse de farklı şekilde yetiştirilir ve hazırlanır. Matcha yetiştirilirken hasattan 20-30 gün önce güneş ışığıyla ilişkisi kesilir. Bunun sonucunda bitkinin fotosentez hızı azalır ve büyümesi yavaşlar. Bu da bitkide klorofil üretimini ve amino asit içeriğini artırır, bitkinin daha koyu yeşil bir renge sahip olmasını sağlar.