Mayhoş tadı ile her yiyenin gönlünü çalamayan bu meyvenin faydaları çok Yeni dünya beşbıyık ve töngel olarak da bilinen muşmula meyvesinin bağırsak hastalıklarına iyi geldiğini, kan dolaşımını düzenlediğini ve sinirleri güçlendirdi bilinmektedir. Muşmulanın gaz giderici olarak da faydalı olduğunu vurgulayan uzmanlar sıklıkla tüketilmesi konusunda uyarıyor.
MUŞMULANIN FAYDALARI NELERDİR?
1) Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine destek olur.
2) İçeriğindeki melovin etken maddesi ile sinir sistemi ve kaslar üzerinde etkili , sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmanızı sağlayan muşmulanın dış kabuğu da kaynatılarak içilebilir ve bu depresyon hapı içmiş gibi etki yaratmaktadır.
3) İçeriğindeki fazla sudan dolayı serinletici, rahatlatıcı etki yapar.
4) İnce bağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi gidermeye yardımcı olur.
5) Düzenli olarak muşmula tüketimi, merkezi sinir sistemine iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırdığından dolayı beynin daha düzenli oksijen almasına yardımcı olur. Böylece zihin üzerinde olumlu etkiler sağlar.
6) Kan dolaşımını düzenler.
7) Ana karnındaki ceninin düşmesini engel olur.
8) Muşmula yaprakları şeker hastalığına iyi gelir.
9) Yüksek miktarda şeker içermeyen muşmula meyvesi şeker hastalarının tüketebileceği bir meyvedir.
10) Zayıflamaya yardımcı olur; Metabolizmayı hızlandıran ve bağırsakların çalışmasında faydalı olan muşmula meyvesi zayıflamaya yardımcı olur. Kompostosu yapılan muşmula meyvesi özellikle zayıflamak isteyenler tarafından oldukça çok tüketilir. Vücudun su kaybını önlemeye yardımcı olan muşmula kompostosu bağırsakları boşaltarak zayıflamaya yardımcı olur.
11) Anemi tedavilerine yardımcıdır.
12) Muşmulanın çekirdeği idrar artırıcıdır.
Önemli Uyarı: Hamilelik döneminde muşmula tüketimi hakkında farklı görüşler vardır. Bazı kaynaklar muşmula tüketiminin gebelik döneminde düşük yapmayı engellediğini savunurken, bazı kaynaklar ise muşmulanın düşüğe neden olduğunu yazmaktadır. Bu yüzden en doğrusu doktorunuza danışmak veya güvenli tarafta kalmak için gebelik döneminde muşmuladan uzak durmak.
MUŞMULA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Tam bir doğal şifa kaynağı olan muşmulanın çekirdekleri de en az meyvesi kadar faydalıdır. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan meyvenin çekirdekleri idrar miktarını artırır.
Özellikle böbrek taşı dökenler için muşmula çekirdeklerin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilir. Böbrekleri temizleme özelliğinin dışında vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı olur. Tüketilen meyvenin çekirdekleri kaynatılarak çayı yapılıp tüketilmelidir.
Diyet yapanlar için de muşmula çekirdeği çayı zayıflamaya yardımcı olur. Günde bir bardak tüketilmesinin yağ yakımını hızlandırıcı etkisi vardır.
MUŞMULA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Bir avuç muşmula
Bir litre su
Bir miktar bal
Öncelikle bir litre suyun içine bir avuç muşmula ekleyelim. Biraz kaynatıp süzdükten sonra, içine bir çay kaşığı bal ekleyip içebilirsiniz. Oldukça etkili olan muşmula çayı tarifi günde üç öğün birer bardak içebilirsiniz.
Kilo vermek için ideal karışımlar arasında olan muşmula çayı, yağların yanmasını da sağlayacaktır.
BU BESİNLER HAFIZAYI ETKİLİYOR
ISPANAK
B grubu vitaminler ve folat içerir , E vitamininden zengindir. Beyin hücrelerini zararlı serbest radikallere karşı korur. E vitamini zengini diğer besinler: badem, brokoli, kivi, mango, ayçiçek tohumu, domates.
BALIK (OMEGA 3)
Omega 3 beyin fonksiyonlarında önemli bir role sahiptir. Davranış ve bilişsel olaylarda etkilidir. En iyi kaynakları: somon, uskumru, hamsi, sardalye, ringa balığı. Ceviz ve keten tohumu da iyi kaynaklarındandır. Eksikliğinde depresyon, disleksi (öğrenme bozukluğu), dikkat eksikliği vb. görülür.
KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
Ruh halini pozitif yönde etkilerler. Kabak ve ayçekirdeği kognitif fonksiyonları arttırırlar. Uykusuzluk ve hafif depresyon durumlarında rahatlamaya yardımcı olur.
FISITK EZMESİ
Beyinin odaklanması ve dikkat için gerekli olan B6 vitamininden zengindir. Kızarmış bir dilim ekmek üstüne 1 yemek kaşığı kadar fıstık ezmesi ve üzerine eklenmiş muz dilimleri ile B6 vitamininden zengin bir ara öğün yapabilirsiniz.
SU
Dehidratasyon ( susuzluk ) beynin kortizol denen bir hormon salgılamasına neden olur. Bu hormondaki artış beynin bilgi depolama kısmının küçülmesine ve hafıza gücünün azalmasına neden olur. Kortizol adrenalin üretimini de artırır, bu artış beyin fonksiyonunu etkiler ve hafızayı bozar.
KURUYEMİŞ VE TOHUMLAR
Ruh halini pozitif yönde etkilerler. Kabak ve ayçekirdeği kognitif fonksiyonları arttırırlar. Uykusuzluk ve hafif depresyon durumlarında rahatlamaya yardımcı olur.