O gıdayı ilaç gibi tüketiyorlar: Japonların 100 yıl yaşama formülü
Japonlar, sağlıklı beslenme ve düzenli yaşam alışkanlıklarıyla uzun ömürleriyle tanınıyor. Beslenme kültürlerinde gıdayı ilaç olarak görmek, sağlıklı bir yaşam sürmenin temelini oluşturuyor. Özellikle mor renkli tatlı patates, daikon turbu ve balık gibi besinler, bu alışkanlıkların başında geliyor. Beslenme uzmanı Asako Miyashita, 2022 yılında Tokyo Üniversitesi tarafından düzenlenen "Sağlıklı Yaşam ve Uzun Ömür" konulu sempozyumda, Okinawa Adası'nda yaşayanların bu besinleri sıklıkla tükettiğini ve bu sayede 100 yaşını geçenlerin sayısının arttığını belirtiyor.
Japon mutfağında önemli bir yere sahip olan daikon turbu, günlük C vitamini ihtiyacının %124'ünü karşılıyor. Soğuk algınlığına karşı adeta doğal bir kalkan görevi gören bu sebze, havuç ve pancar gibi diğer kök sebzelerle birlikte tüketilebiliyor.