Pastırma nerenin? Pastırma nerede meşhur? Tartışma büyüyecek Sivas Ticaret Borsası coğrafi işaret için başvuru yaptı

Pastırma diyince ilk akla gelen şehir hiç şüphesiz Kayseri. Ancak Kastamonu'nun da bu konuda hakkını teslim etmek gerekir. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz yıllarda "Mantıda Kayseri, pastırmada Kastamonu" diyerek pastırma konusunda tarafını belli etmişti. "Pastırma nerenin? Pastırma nerede meşhur?" soruları arama motorlarında en çok aratılan sorular olurken bir şehir daha bu tartışmaya katıldı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, lezzetini kentte üretilen büyükbaş hayvan etinden, tuzu ve çemeninden alan "Sivas pastırması" için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduklarını bildirdi.

1 | 13

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, lezzetini kentte üretilen büyükbaş hayvan etinden, tuzu ve çemeninden alan "Sivas pastırması" için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunduklarını bildirdi.

2 | 13

Hastaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, "Sivas pastırması"nı markalaştırmak için harekete geçtiklerini belirtti.

3 | 13

Tescilin alınmasının ardından pastırmayı belli standartlara göre üreteceklerini kaydeden Hastaoğlu, "Kentimizin sahip olduğu değerlerden biri de Sivas mutfağıdır.

4 | 13

Zengin mutfağı ve özgün yemekleriyle Sivas bir gastronomi şehri olmaya adaydır. Bu konu odağında çalışmalar da devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

5 | 13

Coğrafi işaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvurunun değerlendirme aşamasında olduğunu belirten Hastaoğlu, "Sivas pastırması, kentimizde yetiştirilmiş sağlıklı ve 2 yaşını doldurmuş danalardan elde edilen karkas etinin Sivas kaya tuzuyla tuzlanıp kurutulması ve acı toz biber, ince öğütülmüş pastırmalık çemen ve sarımsakla kaplanmasıyla üretilir.

6 | 13

Üretiminde kullanılmasına izin verilen maddelerin dışındaki her türlü madde, yabancı madde olarak değerlendirilmekte ve kullanılmamaktadır." bilgisini verdi.

7 | 13

Hastaoğlu, özellikle merkeze bağlı Kızılca köyünün Türkiye'nin birçok yerine pastırma ustası yetiştirdiğine dikkati çekti.

8 | 13

Sivas'a özgü pastırmanın doğal hava şartlarına sadık kalınarak üretildiğini vurgulayan Hastaoğlu, şunları kaydetti:

9 | 13

"Pastırmalık et blokları kısa sürede ve klimalı odalarda değil, uzun süre doğal hava akımı altında kurutulmaktadır. Üretim süreci hava şartlarına bağlı olarak en az 15 gün sürmektedir.

10 | 13

Üretiminde kullanılan çemen unu da pastırmamızda farklılık göstermektedir. Kullanılan çemen, pastırma için öğütülen özel bir çemendir.

11 | 13

Diğer pastırmalarda kalın çemen kullanılırken Sivas pastırmasında ince öğütülmüş çemen kullanılmaktadır. Kullandığımız kaynak tuzu da partikül büyüklüğü ve mineral madde içeriği açısından çok zengindir."

12 | 13
13 | 13
GÜNÜN DİĞER GALERİLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.