Ramazan ayı, manevi duyguların yoğunlaştığı ve oruç ibadetinin yerine getirildiği bir aydır. Oruç tutarken hem sağlıklı beslenmek hem de tok kalmak önemlidir. Ramazan ayında sağlıklı beslenerek hem oruç tutarken daha rahat hisseder hem de genel sağlığınızı korumuş olursunuz.
PROTEİN VÜCUDUMUZDA HAYATİ ÖNEM TAŞIR
Vücuttaki enerji üretiminin yüzde15'i tüketilen proteinli gıdalardan sağlanırken hücre onarımı ve gelişim için de protein vücudumuzda hayati önem taşır. Oruçta tok tutan yiyecekler, özellikle proteinden zengin olan gıdalardır. Bu gıdaların başında yumurta, beyaz peynir ve et grubu yiyecekler gelir. Bu gıdalar uzun sürede sindirildiği için tokluk hissini sağlar.
SAHURDA PROTEİNDEN ZENGİN GIDALAR TERCİH EDİLMELİ
Sahurda da yine proteinden zengin gıdalara yönelinmeli, tok tutması açısından sahurda da mutlaka yumurta, bol beyaz peynirli tam buğday ekmeği ile hazırlanmış bir tost, tarçınlı laktozsuz süt ile bir mini kahvaltı ile güne başlanmalıdır.
CEVİZ TOK TUTUYOR
Ramazanda tok tutan bir diğer besin ise cevizdir. Kavrulmamış fındık, badem ve ceviz yağlı tohumlar oldukları için tok tutarlar ve besin değerleri çok yüksektir.
Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur. Bu nedenle sahurda; ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz.
GÜNDE 2-3 TANE CEVİZ TÜKETİLMESİ GEREKİR
İçeriğindeki Omega-3 yağ asitlerinden dolayı ramazanda açlığa bağlı unutkanlık, konsantrasyon eksikliğinin azalması ve sağlıklı bir oruç süresi için günde 2-3 tane ceviz tüketilmesi gerekir.
Cevizdeki iyi yağın (28 g başına 2,5 gram ALA/Omega 3), lifin (28 g başına 2 g) ve proteinin (28 g başına 4 g) kilo yönetiminde önemli bir başarı faktörü olan tokluğun sağlanmasına yardımcı olabileceği görülmüştür.
İki porsiyon (yaklaşık 55 g) ceviz tüketmek viseral yağlanmalı aşırı kilolu yetişkinlerde endotal (iç zar) tabakası fonksiyonlarını iyileştirir. Diyete ceviz ilavesi kilo almaya neden olmaz.
ZEYTİN ENERJİ VERİR
Kur'an-ı Kerim'de Tin Suresinde "İncire ve zeytine ant olsun" ifadesi ile kıymet verilen zeytin, Ramazan'da iftar açmak için de sıklıkla tercih edilir. İftarı zeytinle açmanın ve yemeklere zeytin eklemenin sağlık için birçok faydası bulunuyor.
İftara 6-7 adet zeytinle başlamak, iştah açtığı gibi mideyi ve sindirimi rahatlatır. Aynı zamanda oruç tutarken ortaya çıkabilen baş ağrılarını da gidermeye yardımcı olur ve enerji verir.
ZEYTİN ANTİOKSİDAN YÖNÜNDEN ZENGİNDİR
Sahurda yenen zeytin tok tutar, ancak tuzlu olursa oruç sırasında susamaya neden olur. O yüzden sahurda yiyeceğiniz zeytinin tuzunu almak gerekir. Ayrıca Ramazan sofralarınıza farklı lezzetler katmak isterseniz çorbalara, salatalara, köftelere, hamur işlerine ve ekmeklere zeytin ekleyip bu kıymetli meyveden daha çok faydalanabilirsiniz.
Besleyici değeri yüksek bir besin olan zeytinde, protein, yağ, lif, A, C, D,E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, kükürt, klor ve magnezyum bulunur. Ayrıca antioksidan yönünden de zengindir.
MERCİMEK ÇORBASI VEYA SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI TERCİH EDİLMELİ
Ramazan ayında daha sağlıklı olmak ve çabuk acıkmamak için; çorba gibi tok tutan gıdaları tüketmelisiniz. Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimlerdir.
Çorbaların içinde bulunan yüksek sıvı miktarı, mideyi genişleterek, beyine doygunluk sinyali yollar ve bu şekilde doyarız. Mercimek çorbası, yüksek lif ve dirençli nişasta içeren özelliği sayesinde doygunluk uzun süre sağlar. İftar öğününüze ev yapımı veya paket mercimek çorbası ile başlayabilirsiniz.
ÇÖREK OTU DOYGUNLUK HİSSİ DIŞINDA ZİNDELİK DE SAĞLAR
Çörek otunun tohumunda doymamış yağ asidi, eterli yağ, vitaminler ve organizma için zaruri olan ve çok az miktarda tüketilmesi gereken değerli maddeler bulunur. Sağlıklı yağlar açısından zengin olan çörek otu, salata veya yoğurtla birlikte tok tutucu özelliğini gösterir. Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörek otu doygunluk hissi dışında zindelik de sağlar
Doymamış yağ asitleri ve eterli yağ, savunma sisteminde çok yararlıdır. Vitamin ve mineraller, savunma sisteminin işlemesinde önemli rol oynar. Çörek otunun tesiri, çok sayıdaki bu maddelerin karışımından gelmektedir.
SÜT TOK TUTAR
süt oruç tutan kişiyi uzun süre tok tutarakacıkmasını geciktirir. Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerince daha zengindirler.
Çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmekler daha uzun süre tok tutarak oruç tutan kişinin acıkmasını geciktirir. Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerince daha zengindirler.
YOĞURT
Çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmekler daha uzun süre tok tutarak oruç tutan kişinin acıkmasını geciktirir. Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerince daha zengindirler.
PEYNİR DİNÇ TUTAR
Peynir A, B12, B2 vitamini, kalsiyum, fosfor, selenyum, sodyum gibi minerallerin ve betakaroten antioksidanının iyi bir kaynağıdır. Sağlıklı yaşam dışında iftar ve sahurda peynir tüketmek gün boyu açlığı engelleyebildiği gibi kan yağları ve tansiyonu da düzenleyerek daha dinç oruç tutmaya yardımcı olacaktır. Eğer peyniriniz biraz tuzlu ise yemeden 15 dakika önce ılık suda bekletirseniz tuzunu büyük ölçüde azaltırsınız. Bu tansiyon problemi yaşayanlar için de pratik bir çözümdür
YULAF KEPEĞİ TOK TUTMAYA YARDIMCI
Yulaf kepeğinin su emme özelliği vardır. Su veya süt ile karıştırıldığında, yulaf kepekleri kalınlaşır ve sindirim sisteminden geçişi daha yavaş olur, bu şekilde daha uzun süre tok kalırız.
YULAF KOLESTEROL DÜŞÜRMEDE ÖNEMLİ
Yulaf, tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki önemli etkisi nedeniyle, Ramazan ayında bol bol tüketilebilecek bir besin maddesidir. Yulafı, 1 dilim ekmek hakkınızın yerine, 2-3 yemek kaşığı kadar sütün veya yoğurdun içine karıştırarak, rahatlıkla tüketebilirsiniz.