Sağlık için en faydalı yağ hangisi? Aklınıza ilk gelen seçenekler muhtemelen zeytinyağı ya da tereyağı olacaktır. Ama cevap bambaşka! İşte Stanford Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmaya göre sağlığa en faydalı yağ ve özellikleri…
Ne zeytinyağı ne de tereyağı!
Araştırmaya göre, insan sağlığı için en faydalı yağ zeytinyağı veya tereyağı değil ayçiçek yağı olarak açıklanıyor. Ayçiçek yağı genellikle ekonomik ve ulaşılabilir bir seçenek olduğu için sıkça kullanılsa da sağlık açısından yaygın bir ön yargı bulunuyor.
Aslında diğerleri kadar faydalı
Halk arasında ayçiçek yağının daha az sağlıklı olduğu ve özellikle zeytinyağı ile tereyağının tercih edilmesi gerektiği düşünülüyor. Profesör Yakovleva, bu ön yargının ayçiçek yağının çoğunlukla kızartmalarda kullanılmasından kaynaklandığını belirtiyor.
Araştırmalar zararlı olduğu algısını çürütüyor
Yanlış pişirme teknikleri ayçiçek yağının sağlığa zararlı olduğu yanılgısına yol açarken araştırmalar bu yağın doğru kullanıldığında oldukça faydalı olduğunu gösteriyor.
Kalp ve damar sağlığına faydalı
Yakovleva'ya göre ayçiçek yağı zeytinyağı ve tereyağından farklı olarak yüksek miktarda doymamış yağ asidi içeriyor. Bu özelliği sayesinde ayçiçek yağı kalp damar sağlığını koruyarak ateroskleroz riskini azaltıyor,
Hem lezzetli hem de sağlıklı
Öte yandan mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına da katkıda bulunuyor ve yaşlanma belirtileriyle mücadelede etkili oluyor. Profesör, özellikle kızartmalarda değil de salatalarda kullanıldığında ayçiçek yağının hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif olduğunu vurguluyor.