Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

C vitamini kaynağı olan börülce sofların sevilen lezzetlerinden biridir. Özellikle Ege Bölgesi'nde sıkça pişirilen kuru börülce İstanbul çevresinde de sofraları süslemektedir. Kuru börülce piyazı yaparak yemeklerin yanına lezzetli bir tat katabilirsiniz.

author-1
takvim.com.tr
Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

C vitamini kaynağı olan börülce sofların sevilen lezzetlerinden biridir. Özellikle Ege Bölgesi'nde sıkça pişirilen kuru börülce İstanbul çevresinde de sofraları süslemektedir. Kuru börülce piyazı yaparak yemeklerin yanına lezzetli bir tat katabilirsiniz.

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Kuru börülce piyazını tek başına da tüketerek güzel bir öğün oluşturabilirsiniz. Tadı çok sevilen kuru börülce piyazı, doyurucu özelliğe de sahiptir. Bu lezzet pratik bir şekilde yapıldığından zamanınızı almayacaktır.

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Börülcenin Afrika kıtasından Amerika'ya ve Avrupa'ya yayıldığı bilinmektedir. Börülce Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin karakteristik bitkisidir.

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

İstanbul ve çevresinde oturan göçmenlerin getirdikleri tohumları bahçelerinde ekerek yetiştirmeleri börülcenin İstanbul mutfağında yayılmasında etkili olmuştur. 19. yüzyıl yemeklerinde kendini gösteren börülceden taratorlu salata, piyaz, zeytinyağlı yemek, çorba ve turşu yapıldığını söyleyebiliriz.

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Halk arasında da çok sevilen börülceye bazı yörelerde "karnı kara" denmektedir. Hepimizin bildiği gibi börülce türkülere de konu olmuştur (bahçelerde börülce, oynar gelin görümce)

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Kuru börülce, kuru fasulye gibi geceden ıslatmaya gerek duymaz. Börülcenin yemeği ve salatası yapılırken, iç lifi daha yumuşak olduğundan, o anda başlayıp süzülmesi yeterlidir.

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Börülcenin içeriğinde C vitamini ve bitkisel protein bulunur. Göğüs ve akciğere faydalı olan börülcenin, bazı yörelerimizde suyunun yanıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Malzemeler:
2,5 su bardağı haşlanmış kuru börülce
1 adet kuru soğan (jülyen doğranmış)
4 çorba kaşığı koruk suyu veya sirke

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Yeterince tuz ve karabiber
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Vitamin kaynağı kuru börülce piyazı nasıl yapılır?

Yapılışı:
Börülcenin içine soğanı, zeytinyağını, koruk suyunu ya da sirkeyi, yeterince tuzu ve karabiberi atıp karıştırın. Buzdolabında biraz bekletip daha sonra servis yapın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı