Aklımı oynatmaktan psikoloğum kurtardı

Yirmi senede yükseldim 3 günde düştüm diyen Erol Aksoy, İktisat Bankası'na el konulmasıyla düştüğü depresyondan psikolog yardımıyla çıktığını anlattı. Bankanın zararı ise 1.9 milyar dolar olarak açıklandı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Temmuz 2010
Aklımı oynatmaktan psikoloğum kurtardı

İÇİNDEKİLER

Batık İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy yaptığı bir konuşmada, "Yükselişim yirmi senede, düşüşüm üç günde oldu' dedikten sonra, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Yükselişim, bir yerlere gelişim tahsilim sayesinde oldu. Beni okutan rahmetli babacığım, ilkokul mezunuydu. Babadağlı'ydı.
Babadağ'dan hep tüccar insanlar çıkıyor. Çünkü tarım yok, hayvancılık yok. Bankama el koydular. Benim aldığım ders şu: Başarılar neticesinde insan kendine fazla güveniyor. Daha da mühimi, ben hep kendi yönümden bakıyordum olaya. Kendime özgüven ile ayakta kaldım. Psikiyatride doktorlar, depresyonu kendine özgüvenin kaybı olarak görüyorlar. Suçu kabullendiğinizde depresyona giriyorsunuz. Derin değil, depresyon. Bir bakıma ümitsizliğe kapılmak, bu işin içinden çıkamayacağımızı düşünmek, bir gün hapse girip orada çürüyeceğinizi, hasta olup öleceğinizi düşünmek ve koy vermekti depresyon. İçinizden hiçbir şey yapmamak geliyor, kimseyle konuşmuyorsunuz.

Psikoloğun en büyük yardımı, kendine dışarıdan bakmayı öğreniyorsun. Psikolog, bana geçici olarak kaybettiğim özgüvenimi sağladı. Beni suçluluk duygusundan psikoloğum kurtardı...'' 15 Mart 2001'de İktisat Bankası'na el konuldu. İktisat Bankası, 1 katrilyon 2 trilyon 741 milyar liralık aktif büyüklükle Türkiye'nin 20. büyük bankası. Avrupa ve Amerika Holding'in ana ortağı olduğu Aksoy Ailesi'ne ait İktisat Bankası Fon'a devredildiğinde, bankada eski Hazine Müsteşar Vekili Cüneyt Sel Yönetim Kurulu Başkanlığı, Tanju Oğuz Genel Müdürlük görevinde bulunuyordu. 1927 yılında Denizli'de genç girişimciler tarafından kurulan banka, 1984 yılında Aksoy Ailesi tarafından satın alındı.

AMAN VERMEZ MÜDÜR

Daha önce Şekerbank Genel Müdürlüğü, Tekstilbank Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunan Yalçın Amanvermez, İktisat Bankası Genel Müdürlüğü'ne getirildi. İktisat Bankası iştiraklerinin hisselerini bulunduran ve mağdur olan yatırımcı sayısı 13.927 kişi olarak açıklandı. İktisat Grubu'na bağlı şirketlerden Emek Sigorta'da 5 bin 579, İktisat Leasing'de 6 bin 340, Facto Finans'ta ise 2 bin 8 yatırımcının hisse senedi kilitli kaldı.

ZARAR 1.9 MİLYAR $
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) batık İktisat Bankası'nın sahibi Erol Aksoy ile borç - ödeme protokolü imzaladı. Faiz yükü ile birlikte devir zararı 1.9 milyar doları bulan İktisat batığı ile ilgili kamu alacağı, 945 milyon 94 bin dolar üzerinden hesaplandı. Aksoy, daha önce TMSF ile yaptığı müzakerelerde 500 milyon doların üzerinde borç kabul etmiyordu. Toplam 1.9 milyar doları bulan zarar içinde Erol Aksoy'un kullandığı kredi miktarı, diğer fon bankalarından kullandıkları ile birlikte 863 milyon dolar olarak belirlendi. Zararın 439 milyon doları off-shore'dan çıktı. Aksoy hakkında, off shore mevduat toplayan bankası Trade Deposit Bank ile İktisat Bankası'nın Malta Şubesi'ni birleştirerek, 439 milyon dolar kamu zararına yol açtığı gerekçesi ile ayrıca bir dava bulunuyor.

ŞİRKETLERİ DEVRİLDİ
Bu ödeme için Aksoy'a geri verilen şirketlerin çalıştırılmasının yanı sıra, 'iyi fiyat bulunması halinde' bu şirketler satılarak, sağlanan gelir ile de borç kapatılacak. TMSF'nin Erol Aksoy ile yaptığı anlaşma, ilk kez bir borçluya şirketlerinin iadesi şeklinde oldu. Bu kapsamda yönetimine el konulan ve pazar payı yüzde 50 seviyesindeki iki kablolu yayın şirketi (Kablonet ile İnteraktif), Cine5 televizyonu ile Show Radyo dahil dört şirket de Aksoy'a geri verildi.

CİNE5'İN DURUMU
Cine5, 1993 yılında Erol Aksoy tarafından Show TV'ye kardeş kanal olarak kurulmuştur. Cine5'e 2004 yılında İktisat Bankası'ndan doğan borçları nedeniyle TMSF el koymuştur. 2006 yılında Erol Aksoy borçlarını taksitlendirerek, ödeyeceğine dair taahhüt vererek, kanalı ve kardeş kanallarını geri almıştır.
Cine5'e ve kardeş kanallarına 20 Eylül 2008'de TMSF, Erol Aksoy'un taahhüt verdiği zaman diliminde borçlarını ödemediği gerekçesiyle tekrar el koymuştur. Şu anda kanal TMSF elindedir.


EROL AKSOY'UN YALISI

TMSF'nin satışa çıkardığı Aksoy'un Tahsin Bey Yalısı'nı holding adına Sabancıların damadı Haluk Dinçer aldı. Yalı Ilıcaklar'dan Aksoy'a geçmişti. Erol Sabancı'nın kızı Suzan Sabancı ile evli olan Haluk Dinçer'in yalıda ailesi ile birlikte oturacağı öğrenildi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'ya, yalının sahiplerine uğursuz geldiği yönündeki değerlendirmeler hatırlatılması üzerine 'İçinde oturanların sevgisiyle bu yorumlar ortadan kalkar. Güle güle otursunlar' yorumunda bulundu.