Bağdat demiryolu inşaatının Almanya verilmesi, başta İngiltere olmak üzere Rusya ve Fransayı da çok tedirgin etmişti.
Çünkü bu hattın stratejik bir ehemmiyeti vardı ve bu antlaşmayla Almanlar inşaat güzergâhında ticari haklar da elde ediyorlardı. Abdülhamid bir yandan Bağdat demiryoluyla Ortadoğu'daki İslam birliğini perçinlemek isterken, bir yandan da Hicaz demiryolu inşaatını başlatıyordu.
Yahudilerin büyük meblağlar karşılığında, Filistin'den toprak satın alma teklifini reddetmesi nedeniyle de, onların hedefi haline geliyordu.
YER ALTINDAKİ SERVET
Türkiye petrol denizi üzerinde mi? Güneydoğu fokur fokur petrol kaynıyor mu? Türkiye petrol dolu ama yabancılar çıkarmamıza izin vermiyor mu? Bütün bu soruların yanıtını tarihi belgelerde buluyoruz. Hem de tam 100 yıl önce. Tarihi belgede, Anadolu'nun neredeyse tamamında ve Ortadoğu'da yüksek ölçekte petrol rezervi olduğu saptanmış.
Sultan II. Abdülhamid'in, özellikle 19. yüzyılın son çeyreğinde, tüm dünyada gündeme gelen ve ne denli önemli olduğu herkesçe kabul edilen petrol araştırmaları için, olağanüstü çaba harcadığı anlaşılıyor.
Alman Maden Mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necip Efendi'nin başkanlığındaki araştırma birimi, 22 Ekim 1901'de çalışmalarını padişaha sunuyorlar.
ARŞİVLERDE BULUNUYOR
Petrol havzasını karış karış dolaşan Groskoph, Siirt tarafında ve Dicle Nehri kıyısında zengin petrol rezervleri bulunduğunu vurguluyor. Güneydoğu Anadolu'nun neredeyse tamamı ve Doğu Anadolu'nun bir bölümünü kapsayan petrol haritası, Musul ve Kerkük'te, çok önemli petrol yatakları bulunduğunu kaydediyor. Bu çok önemli petrol kaynaklarını korumaya almak, bu ortamda işi şansa bırakmak istemeyen Sultan 2. Abdülhamid, Musul, Kerkük ve Bağdat başta olmak üzere ülkedeki petrol yataklarını vakıf mülkü haline getirir.
Bunu, 29 Nisan 1888 tarihli bir emlak-ı hümayun defterinden öğreniyoruz. Bu defterde 1880-81 yıllarından itibaren düzenlenmiş olan belgeler yer alıyor.
Bağdat vilayetindeki petrol yataklarının mülk ve işletme belgesi 1898'de, Musul vilayetinin belgesi 1889'da alınmış.
Arşivlerde, Fransız maden mühendisi Jakraz'a hazırlatılan 'Musul vilayetindeki petrol yataklarının işletiminin modernleştirilmesi için yapılması gereken masrafları gösteren keşif defteri' de bulunuyor. Hem de tüm ayrıntılarıyla. Sultan Abdülhamid'in tahttan indirilmesi ve İttihatçılar'ın devlete el koyması sonucu, ne harita kalıyor ortalıkta ne de Musul'daki devlet hakları.
TARİHİ GERÇEK
Sultan Abdülhamid, sadece Musul ve Bağdat'taki arazilerle ilgilenmeyip, ülkenin çeşitli yerlerindeki petrol yataklarını yabancılardan önce devletin ele geçirmesine çalışıyor. Bunun tek istisnası ise İskenderun petrolleri oluyor.
Burası devlet mülkü iken yerli sermayedarlara çıkarma ve işletim lisansı veriliyor. Ancak bağlayıcı hükümlerin de zayıflığı nedeniyle çok kısa sürede bu yerli firmalar, İngiliz ve Alman ortaklarına şirketi devrediyorlar.
Yaşanan bu üzücü olaylardan sonra tecrübe kazanan padişah, Van gölü petrolleri, Yanya (Yunanistan'nın Arnavutluk'a yakın şehri ), Senice (Sırbistan'ın Sancak bölgesinde bulunan bir şehir) petrol madenleri ve Ferecik (Enez'e yakın, Yunanistan'ın Meriç nehri kıyısındaki şehri) petrollerinin imtiyazlarını da Vakıflar Yönetimine alıyor.
BAŞLIKLAR
Irak sınırımızı çizen İngiliz kadın casus kim?
Musul'u nasıl kaybettik?
Ermeni Gülbenkyan kimdir?
İngiliz casus Lavrance nasıl ortaya çıktı?
Mekke Emiri'nin tehlikeli planı. İngilizler, Yahude kartını sürüyor. Sabetay Sevi kimdir?
Polonyalı Yahudi Newlinski, Abdülhamid'le ne görüştü?
Sultan Abdülhamid'in önemli konuşması neydi?
Abdülhamid, Filistin'e Yahudiler'e vermedi. İttihat ve Terakki, Yahudiler'e kapıları nasıl açtı?
31 Mart olayının perde arkası... Abdülhamid, İsrail adı altında bir devletin kurulacağını 1911 yılında nasıl anladı?
Kızl Sultan'ı kim uydurdu?
İlk Ermeni terörü Doğu'da, sonra da İstanbul'da nasıl başladı?
Yahudiler'i eleştiren doların üzerinde fotoğrafı olan ABD Başkanı. İsrail devleti nasıl kuruldu?
İsrail'in kurtarılmış topraklar planı Türkiye'ye kadar nasıl ulaşıyor?
Fırat-Dicle ve GAP... Ortak atan kalp. Türkiye ve Filistin...