PKK’yı Barzani’yle tasfiye planı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kuzey Irak’a yaptığı kritik ziyarette Mesud Barzani ile terör örgütünün etkisizleştirilmesini görüştü.Atalay 3 ana talepte bulundu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :29 Eylül 2010 , 00:00 Güncelleme Tarihi :29 Eylül 2010 , 15:49
PKK’yı Barzani’yle tasfiye planı

İÇİNDEKİLER

  1. 1-Örgüt eylemsizlik kararını genel seçimlerin sonuna kadar uzatarak, çözüm sürecini destekleyeceğini ortaya koysun. Çözüm sürecini sabote edecek eylemler olmayacağı örgüt tarafından garanti edilmeli.
  2. 2-Dağdaki PKK'lıların öncelikle Mahmur Kampı'na oradan da ülkelerine dönmeleri sağlanmalı. Seçimlerden sonra af da gündeme gelebilecek. Örgütten ayrılanlara Kuzey Irak'taki yerel hükümet ile birlikte maddi yardım için ortak bir fon oluşturulacak.
  3. 3-Türk Silahlı Kuvvetleri ve Peşmerge, çözüm sürecinde PKK'nın silahlı etkinliğini kırmak için aktif ve etkin istihbarat paylaşımı yapacak.


Habertürk'ün haberine göre, PKK terörü sorununa çözümiçin İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşmeler yapılırken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay da Kuzey Irak'ta Bölgesel Yönetim'in BaşkanıMesud Barzani ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

'LİDER KADROYA BASKI YAPIN'
İçişleri Bakanı Atalay, sadece Öcalan ile İmralı'da yapılan görüşmelerin PKK'nın silahsızlandırılması ve ateşkesin uzatılması konusunda yeterli olmadığını belirtti. Örgütte farklı hareket eden gruplara değinen Atalay, Karayılan ile Suriye ve İranlı PKK'- lıların ortak hareket ettiğini, buna karşı Cemil Bayık ve Duran Kalkan gibi örgütün Marksist çizgideki isimleri arasında ateşkes ve çözüme farklı yaklaşıldığını gösteren bilgiler olduğunu belirtti. Atalay, hükümetin çözümiçin çaba sarf ederken, örgüt içindeki farklı görüşler nedeniyle süreci sabote edecek eylemler yapılmasından duydukları kaygıyı dile getirdi. Kürt sorununa uzun vadede çözümgetirilebileceğini belirten Atalay, örgütün eylemsizlik kararını uzatması ve örgüt içinde farklı tavır alınmaması konusunda Barzani'den "gücünü etkin olarak kullanmasını" istedi.

DİRSEK TEMASI 'PARASTIN'DEN
Görüşmede Barzani, uzun süredir gündeme getirdiği, Kürtlerin yasal haklarının verilmesi konusunda hükümetin çabalarının sürmesini ve bu konuda destek verecekleri yönündeki görüşünü tekrarladı. Barzani, istihbarat örgütü "Parastın" ve "Zerevani" (peşmerge-jandarma) adı verilen grupları aracılığıyla PKK'yla dirsek temasına geçip çözümsürecinde eylemsizlik kararına tamolarak uyulması konusunda mesaj verileceğine söz verdi.

SİLAHSIZ PKK'YA MAHMUR MODELİ
Halen 5 binden fazla çocuk ve gencin bulunduğu, örgütün eleman temin ettiği yaklaşık 13 bin nüfuslu Mahmur Kampı, görüşmede önemli yer tuttu. Atalay, sivillerin yaşadığı bu kamptaki PKK baskısını da gündeme getirdi. Görüşmede Mahmur üzerinden ortaya çıkan dönüş planı konusunda uzlaşma sağlandı. Buna göre:

  • * Öncelikle ailesi Mahmur'da yaşayan dağdaki PKK'lıların dönüşü sağlanacak. Daha sonra PKK'lıların tümü zaman içinde bu kampa getirilerek silahsızlandırılacak.
  • * PKK'nın tasfiyesi için kamp aşamalı olarak boşaltılacak.
  • * Örgütteki Suriye ve İranlıların da Mahmur üzerinden dönüşleri sağlanacak.
  • * İran ve Suriyelilerin dönüşü için Suriye ve İran hükümetleri nezdinde af çıkarılması için çalışma yapılacak.
  • * Mahmur'daki örgüt baskısını sona erdirmek için Kuzey Irak yönetimi etkili önlemler alacak.

TSK İLE PEŞMERGENİN İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

PKK'nın silahlı etkinliğini kırmak için, TSK ile peşmerge arasındaki istihbarat paylaşımı konusundaki uzlaşma noktaları şöyle:

  • * PKK'nın etkin olduğu Kuzey Irak'ın Türkiye sınırındaki bölgelerdeki peşmerge-jandarma karakolları, örgütten kaçışların hızlandırılması için Türk Silahlı Kuvvetleri ile daha etkin çalışacak. PKK'dan kopuşu hızlandırmak için TSK ile peşmerge arasında ortak istihbarat bilgileri etkin olarak paylaşılacak.
  • * Örgütten kaçanlar ya da af çıkarılmasıyla Kuzey Irak'a gelecek olan PKK'lılar için ortak bir fon oluşturulacak. Bu kişiler aşamalı olarak Türkiye'ye getirilecek.

ÖRGÜT OPERASYONLARIN DURMASINI İSTİYOR
PKK cephesinde "eylemsizliğin" kalıcı ateşkese dönüşmesi için "operasyonların durdurulması" şartı öne çıkıyor. Örgüt silahsızlanmaya giden yolun açılması için Kürtlerin haklarının anayasal güvenceye alınacağının hükümet tarafından açıklanmasını, KCK operasyonlarında tutuklanan Kürt kökenli siyasetçilerin acil olarak serbest bırakılmasını, seçim barajının düşürülerek Kürtlerin parlamentoda daha çok sayıda isimle temsil edilmesinin sağlanmasını da istiyor.

PKK, Güneydoğu'daki teröristlerin bölgeden çekilmesi için Başbakan Erdoğan'ın, "Bizden anadilde resmi eğitim beklemeyin" sözüne rağmen, anadilde eğitim talebini ön şart olarak ileri sürüyor. Örgüt "müzakere" olarak tarif ettiği sürecin başlaması için BDP dışında Demokratik Toplum Kongresi'nin hükümetle yapılan görüşmelere dahil edilmesini de talep ediyor. PKK, sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin yeniden çıkarılmasını da tehdit olarak gördüğünü açıklıyor.