İşte Hersh'ün o önemli açıklamaları:
İsrail hükümetinin tavrı doğru mu?
İsrail hükümetinin Türkiye kartı tutmadı. İktidardaki 3 parti Likud, Yisrael Beiteinu ve Labor'un oy oranı yüzde 43. Şu anda seçim olsa, üçünün alacağı oy yüzde 35. Bu üç partinin kendi aralarında anlaştıkları hiçbir proje yok. 2 yılı aşkın dönemdir İsrail için tek bir olumlu adım atmadılar.
Türkiye-İsrail gerginliği kime ya da kimlere zarar verir?
Türkiye-İsrail ilişkileri mutlaka düzelecek. Aksi takdirde bölge çok büyük zarar görür. İsrail daha büyük yıkımla karşılaşırken, Türkiye de sıkıntı yaşar. Her iki ülke de çıkarları doğrultusunda işbirliği yapacaktır. Ancak daha önceleri yaptırım gücü fazla olan İsrail'in elindeki joker kartlarının birçoğu, artık Türkiye'nin elinde. Netanyahu, Lieberman-Barak üçlüsü olduğu sürece, Türkiye daha da güçlenecek.
İsrail'in planı nedir?
İsrail bölgede hayatta kalmak istiyorsa şunları yapmak zorunda: Türkiye ile işbirliği yapmalı ve Barzani yönetimiyle ilişkilerini sürdürmeli. Doğal olarak onlar öncelikle Kürt kartını oynadı. Ardından da PKK. Fakat bir şeyi unuttular.
Ortadoğu 2000 yılından çok daha farklı.
İsrail, Suriye'deki 2 milyon civarındaki Kürtler'in ayaklanmasını istiyor. Ancak şu an için bu da mümkün değil. MOSSAD ajanları bunu başarsaydı, olumlu ibreler İsrail'e dönecekti.
İsrail halkı ne düşünüyor?
5 yılda 1.5 milyondan fazla İsrailli, tatil için tercihini Türkiye'den yana kullandı.
Gerginlik İsrail vatandaşlarının isteyeceği en son olgudur.
Türkiye'nin geleceği nasıl görünüyor?
Türkiye, iktidardaki partinin önemli halk desteği nedeniyle cesur adımlar attı.
Bu adımlar, Arap dünyasında çok önemli karşılık buldu. Elbette bu durum Avrupa ve ABD'yi rahatsız etti. Avrupa ülkelerinin hoş bakmadığı Başbakan Erdoğan, Arap coğrafyasında koşulsuz seviliyor. Erdoğan'ın popülaritesini kullanan bir Türkiye, tam bağımsız olur.
Akdeniz'de Türk Donanması'nın dolaşacak olması İsrail tarafından nasıl algılanıyor? Türkiye'nin Akdeniz'de savaş gemilerini göstermesi son derece doğal.
Çünkü bölgede "büyük gücüm" iddiasında bulunuyorsan, Karadeniz ve Ege'de gösterdiğin gemileri Akdeniz'de de dolaştırmalısın. Türkiye'nin Akdeniz'e gemilerini göndermesi, "Buralarda benim sözüm geçer" olarak algılanır.
Türkiye-İran-Suriye üçgeninde neler yaşanıyor?
Türkiye, İran'la çok önemli anlaşmalar yaptı. İki ülke arasındaki tek sorun Suriye. Ancak, ilişkilerin tamamen kopartılması mümkün değil. Çünkü İran'ın da durumu İsrail'den farklı değil.
Bölge ülkeleriyle diplomasisi yok denecek kadar az. Türkiye, onun en büyük dostu olarak görünüyor. Suriye'de Esad devri kapanacak. Ancak yeni oluşum Suriye için olumlu mu olumsuz mu olacak o çok denklemli bir matematik sorusu gibi. İran, Suriye konusunda Türkiye ile hareket etmek istiyor ama Batı'nın yaptırımlarına karşı çıkıyor.