2008 ila 2010 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 26. Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan İlker Başbuğ, darbe iddiasıyla tutuklandı. Hükümet aleyhine kara propaganda yapan internet sitelerini kurdurtmakla suçlanan Başbuğ, 7 saat kaldığı İstanbul Adliyesi'nden tutuklu olarak çıktı. 'Silahlı Terör Örgütü kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla karşı karşıya kalan emekli orgeneral, Silivri'deki 5 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tek kişilik geçici koğuşa yerleştirildi.
NOHUT-PİLAV
Başbuğ, valiziyle birlikte cezaevine girenlerin ilk başta geçici olarak yerleştirildiği karantina koğuşuna alındı. L tipi Cezaevi'nde aynı dava ile Balyoz'dan tutuklu 3 emekli general ile 2 emekli albay, eski komutanlarının gelişini uykusuz bekledi. Bunlar içinde Başbuğ'un o dönemdeki yardımcısı Org.Hasan Iğsız da vardı Cezaevindeki ilk gününde Başbuğ'a sabah kahvaltıda reçel beyaz peynir, zeytin ve poşet çay verildi. Öğle mönüsünde ise nohut, pilav ve yoğurt vardı. Başbuğ, önümüzdeki hafta geçici koğuştan alınarak, diğer tutuklularla birlikte kalabileceği yeni koğuşuna konulacak. İlker Başbuğ'u ilk ziyaret edenler ise çocukları oldu. Sabah saatlerinde cezaevine giden kızı ve oğlu Murat Başbuğ, babalarıyla görüştü. İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer ise diğer tutuklular için uygulanan ziyaretçi prosedürünün, Başbuğ için de uygulandığını belirtti. Sezer, Başbuğ'un psikolojisinin iyi ve sağlıklı olduğunu açıkladı.
GEÇMİŞİ İŞARET ETTİ
Öte yandan İlker Başbuğ'un savunması dün de yankı buldu. Genelkurmay eski başkanı Başbuğ, 7 saat süren savunmasında geçmişe işaret etti. Suçlamaları kabul etmeyen Başbuğ, kendisinden önceki dönemi gösterdi. Başbuğ sorgusunda, şunları söyledi: "30 Ağustos 2008'de Genelkurmay Başkanlığı görevime başladım.
İnternet siteleri benim dönemimden önce hazırlandı. 4 Şubat 2009'da bu internet siteleriyle ilgili olarak bir haber yayınlandı. İlk inceleme sonucunda bu siteleri kapattırdım. Bu durumda devletin aslında bana teşekkür etmesi gerekirken bugün bu konu ile suçlanmam tarihin acı bir cilvesidir."
USÜL TARTIŞMASI
Şok tutuklama, yargılama tartışmasını da gündeme getirdi. Zira yapılan son Anayasa değişikliğiyle Genelkurmay Başkanları'nın Yüce Divan'da yargılanabileceği hükmü getirildi. Başbuğ'un durumu da iki aşamada değerlendirilecek. Savcı eğer "terör örgütü"nden dava açarsa Başbuğ, özel yetkili mahkemede yargılanacak. Ancak savcı görevi kötüye kullanmadan dava açarsa Başbuğ, Yüce Divan'a gidecek.
HERKES İÇİN HUKUK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İlker Başbuğ'un tutuklanmasıyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Başbuğ, ''Hukuk düzeni içinde bir yargılama. Herkesin hukuk sistemi içinde sorumluluğu vardır. Dolayısıyla herkes hukuk karşısında eşittir'' dedi.
SİYASİLER NE DEDİ?
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Türkiye'de kim olursa olsun, eğer yanlış bir şey yapıyorsa yargıya intikal ediyor. Burada Sayın Başbuğ ile ilgili daha yargı kararı falan çıkmış değil.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi: Tutuklama, Türkiye'nin demokratikleştiğini gösterir.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Uludere'nin perdelenmesi için bunun yapıldığı belli. Kaldı ki "Bu hükümete ben muhtıra verdim" diyen kişiye dokunan yok.
MHP lideri Devlet Bahçeli: Bu sarsıcı gelişmeyle birlikte millet ordusu olan TSK zan ve töhmet altına alınmıştır.
TWİTTER ÇALKALANDI
Başbuğ'un tutuklanması sanal alemde de ilk sırada yer aldı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yapılan yorumlarda çok farklı kesimlerden konuyla ilgili tepkiler geldi. Başbuğ, #İlker Başbuğ, #hepimiz İlker Paşayız ve #boru kelimeleri, Türkiye Trend Topic listesinin tepesine yerleşti. İşte Başbuğ'un tutuklanmasının ardından Twitter'da yapılan yorumlardan seçmeler.
DÜNYA ŞAŞIRDI
2. BAŞKAN DA AYNI CEZAEVİNDE
5 No'lu Cezaevi'nde, dönemdaşları da bulunuyor. Genelkurmay 2'nci Başkanı olarak görev yapan emekli orgeneral Hasan Iğsız, emekli tuğamiral Alaattin Sevim, emekli albaylar Dursun Çiçek ve Fuat Selvi ile emekli orgeneral Çetin Doğan da Silivri 5 No'lu Cezaevi'nde hapis yatıyor.
Fatih ULAŞ-Veli SARIBOĞA -Şerife GÜZEL