TAM 4 DİL BİLİYORDU
Dolmabahçe Sarayı'nda 3 yaşına kadar yaşayan Neslişah Sultan, 1924'te ailesiyle birlikte Fransa'ya sürgüne gönderildi. Neslişah, hanedanı sürgüne götürecek olan trene binmeden önce "Eve dönmek istiyorum" diye ağladı. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Fransa'da geçirdikten sonra ailesiyle birlikte Mısır'a gitti. Fransızca, İngilizce Almanca ve Arapça öğrendi. 1940'da Mısır'ın son hıdivi Hilmi Paşa'nın oğlu Prens Muhammed Abdülmunim ile evlendi. Bu evlilikten 2 çocuğu oldu.
MISIR'IN 'FIRST LADY'SİYDİ
Mısır'daki 1952 darbesinden sonra eşi "Kral Naibi" yapılınca, Neslişah Sultan "Mısır'ın First Lady"si oldu. "Cumhuriyet"in ilanından sonra eşi ile birlikte Mısır hükümetine karşı uluslar arası bir komploya karışmakla suçlandı. Aylar süren yargılamalardan sonra aklandılar ve Mısır'dan ayrılmalarına izin verildi. 2. kez sürgün yaşayan Sultan, eşi ile beraber Fransa'ya yerleşti. 1952'de Türkiye'de Osmanlı hanedanı prensesleri için af çıkarıldı.
KAYAK, YÜZME, BİNİCİLİK
Neslişah Sultan, 1963'ten itibaren Türkiye'ye yerleşti, yeniden Türk vatandaşlığına geçti ve "Osmanoğlu" soyadını aldı. Eşi Prens Abdülmünim 1980'de hayatını kaybetti. Neslişah Sultan kayak, yüzme ve binicilik sporlarıyla uğraştı. Tarih, edebiyat, coğrafya ve mutfak kültürüne de ilgi duyan Sultan, dün Ortaköy'deki evinde "kalp krizi geçirerek" 91 yaşında hayatını kaybetti. Ertuğrul Osman Osmanoğlu'nun 2009 yılındaki ölümünden sonra "Osmanoğulları Ailesi'nin en yaşlı üyesi" sıfatını alan Neslişah Sultan'ın cenazesi bugün Aşiyan Mezarlığı'ndaki aile mezarlığına defnedilecek. Cenazeye, Mısır'da yaşayan oğlu Abbas Hilmi de katılacak.
MEMLEKET HASRETİYLE BÜYÜDÜK
Osmanlı Ailesi'nin "en yaşlı üyesi" olan Neslişah Sultan, 2006'da yayınlanan "Son Osmanlılar" belgeselinde sürgünde yaşadığı duyguları aktarmıştı. Sultan, "Sürgünde yaşadığımız zamanlarda, memleket hasretiyle büyüdük" demişti.
* "Sultanefendi" diye anılan Neslişah Sultan'ın babası, son halife Abdülmecid'in oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi, annesi ise son Osmanlı padişahı Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan idi.
* Neslişah Sultan, 2004 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda dedesi Halife Abdülmecid'in kütüphanesinin açılışına katılmıştı. Neslişah Sultan, "Açılışta bir koltuğa iliştim. Bu büyükbabamın koltuğuydu" diye konuşmuştu.
CUMHURBAŞKANI GÜL: DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUM
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk ve dünya tarihine damgasını vuran Osmanlı Hanedanı'nın en yaşlı üyesi Neslişah Osmanoğlu'nun vefatından derin bir üzüntü duyduğunu söyledi. Prof. Dr. İlber Ortaylı ise "Neslişah Sultan, Osmanlı hanedanının resmen tescil edilen ve topla selamlanan son üyesidir. Fevkalade kültürlüydü. Musiki dünyasında büyük şeflerden çok hürmet görürdü" açıklamasını yaptı.