"Provokatörler, Taksim'deki ortak kutlamayı engelledi"

İşçi konfederasyonlarının anlaşamaması üzerine bu yıl 1 Mayıs'ta Taksim'de ortak bir kutlama organize edilemedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :01 Mayıs 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :01 Mayıs 2012 , 12:51
Provokatörler, Taksim’deki ortak kutlamayı engelledi

İÇİNDEKİLER

Bunun üzerine TÜRK-İş ve Kamu-Sen Bursa'da, Hak-İş ile Memur Sen Ankara'da, DİSK ile KESK de Taksim'de kutlama kararı aldı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İş) Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konfederasyonlar arasındaki ayrışmanın ortak metin belirleyememe ve bazı provokatörler nedeniyle yaşandığını söyledi. Kumlu, bölünmüşlüğe ve ayrışmaya rağmen, gelecek yıllarda ortak kutlamalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Mustafa Kumlu, Kamu-Sen ile birlikte Bursa'da Kent Meydanı'nda ortaklaşa gerçekleştirecekleri kutlamalar öncesi Cihan Haber Ajansı (Cihan)'nın sorularını cevapladı. Yıllardır emek ve dayanışma bayramı olarak dünyada büyük mücadeleler verilerek kutlanan 1 Mayıs'ın 1977 tarihinde Taksim'de yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildiğini hatırlatan Kumlu, Taksim'in miting alanı olmaktan çıkartıldığını kaydetti. 1 Mayıs'ın 2009 yılında tatil ilan edildiğini Kumlu, 2010 yılında ise Taksim'in meslek örgütlerine açıldığını ifade etti. Taksim'de 2010 ve 2011 yılında konfederasyonların ortak yaptığı kutlamalarda bir takım olumsuzluklar yaşandığına dikkat çeken Kumlu, bu senede birlikte kutlanması için DİSK ve HAK-İŞ konfederasyonlarının yazılar yazdığını, kendilerinin çağrısıyla iki ayrı toplantı yapıldığını belirtti.

"BİRLİKTE KUTLAMA İMKÂNI BULAMADIK"

Son toplantıda 6 konfederasyonun birlikte kutlama yapma imkânını bulamadığını vurgulayan Kumlu, şöyle konuştu: "Şunun için, geçen dönem özellikle KAMU-SEN, KESK ve DİSK ile ittifak edemediler. Biz ayrılıyoruz dediler, TÜRK-İŞ olarak ittifak edelim, birlikte kutlayalım diye fedakârlıklar yaptık ve geçen sene 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladık. Ondan önce biliyorsunuz beni konuşturmadılar, provoke ettiler, Memur Sen'de bir genel sekreter arkadaşın kolu kırıldı. 'Ortak metin' dediler, bir sürü farklı bildiriler dağıtıldı."

"Orada görüldü ki bu dönemde 1 Mayıs'ta ittifak sağlanamayacak." diyen Kumlu, bunun üzerine herkesin kendi bildirisini okumasını teklif ettiklerini ancak bunun da kabul görmediğini ifade etti.

Kumlu, şöyle devam etti: "Türkiye'nin her tarafında bunu kutlayalım dedik. DİSK ve KESK, TUMOB, Türk Tabipler Birliği siz Taksim'de olun, HAK - İŞ ve Memur Sen Ankara'da olsunlar. Biz de İzmir, Bursa, Zonguldak'tan birini tercih edelim. Ama İstanbul Taksim'dekine destek olsunlar, Bursa'da Kamu-Sen bize destek olsun, Ankara'da HAK-İŞ de Memur Sen'e destek olsun dedik. Ortak metin yok diye bu da kabul görmedi. Bunun üzerine, biz KAMU-SEN ile Bursa'ya geldik. HAK-İŞ ile Memur Sen Ankara'da kaldılar. DİSK ile KESK de Taksim'de yapıyorlar."

"2010 VE 2011 YILINDA PROVOKE EDİLDİ"

1 Mayıs'ın anlamına uygun kutlanması için TÜRK -İŞ topluluğu olarak gayret gösterdiklerini belirten Kumlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama 2010 ve 2011 yılında bunu provoke ettiler. Yani alana getirdiğiniz işçi bir işçi liderini orada konuşturmuyorsa, başka bir konfederasyonun başkanı konuşuyorsa bu anlamına uygun olmuyor. Geçen sene ortak metin Türk İş Başkanı tarafından okunsun diye mutabakat sağlandığı halde orada KESK'in hanımefendi başkanı 'ben de konuşacağım' dedi. Böyle olunca kimse konuşamadı. Ortak bildiri okundu. Bir sürü de korsan bildiri dağıtıldı. Artık göreceğiz inşallah amacına uygun şekilde, bu dağınıklığa, bölünmüşlüğe ve ayrışmaya rağmen bir ders olur ve gelecek yıllarda birlikte kutlarız."

Bu saatten sonra ayrışmaları konuşmanın anlamsız olduğuna işaret eden Kumlu, "Herkes bundan ders almalı. 6 konfederasyonu oturup bunu değerlendirmesi lazım. Ama herkes bunun müsebbibi ben değilim derse, birbirini suçlayarak, öne geçerek, puan almaya çalışarak bir yere götüremeyiz bunu. Bu ayrışmayı nasıl bütünleştiririz diye oraya bakmak lazım."

Kumlu, bütün konfederasyonların bildirilerinin birbirine benzer olduğunu, kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret, taşeron, kayıt dışılık gibi konuları ele aldığını sözlerine ekledi.