11 AYLIK TAKİP
Harekete geçen Interpol ise dolandırıcılığın Türkiye'den yapıldığını tespit etti. Interpol, durumu İstanbul Mali Şube Polisi ile paylaştı. Harekete geçen Mali Şube Dedektifleri, dolandırıcılıkla ilgili çalışma başlattı. 11 ay süren teknik takibin ardından dün İstanbul, Samsun, Balıkesir ve Edirne'de 110 ayrı adrese baskın düzenlendi. Polis zili çaldıktan sonra kapıyı açan zanlılara, "Guten morgen" dedi ve 80 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların yakalanmasıyla şebekenin çalışma yöntemi de ortaya çıkarıldı.
YOL MASRAFI...
Şebeke, Almanya'daki bir AVM'de çekilişlere katılan 70 yaş üstü Almanlar'ın kimlik bilgilerini bir gruptan satın alıyordu. Çete daha sonra kurbanı arayıp, "Çekilişte otomobil kazandınız. Ancak vergi oranları daha az olduğu için otomobiller Türkiye'den gönderilecek. Vergi ve yol masrafıyla birlikte 10 bin euro öderseniz arabanızı göndereceğiz" dedi. Çete, bu yolla yaklaşık 1.5 milyon euro para topladı. Çetenin kandırdıkları arasındaki 600 Alman ise SAT1 kanalında bir belgesele konu oldu.
'NOTER' TASTİKLİ
Yakalanan çete üyeleri arasında güzel Almanca konuşan kadınlar da vardı. Telefonda kibar kibar konuşan çete elemanları, güven kazanmak için sözde "noter numarası" diye, kurdukları "çağrı merkezinin" numarasını Alman vatandaşlara veriyordu. Çağrı merkezini "noter" diye arayan Almanlar ise sahtekarlığa ortak olan çetenin kibar kızlarıyla karşılaşıyordu. Telefondaki sese güvenen Alman mağdurlar da kendilerine otomobil göndermeyi vaat eden dolandırıcılara yol masrafı için para transferi yapmaktan tereddüt etmiyordu.
* Çete, daha çok Almanya'da doğup büyüyen genç kızları kendi kurduğu 'çağrı merkezi'ne aldı. Şebekeye katılan ve iyi Almanca konuşan bu kızlar, kurbanları ikna ediyordu.
TAMER OSKAY