SAVCI DA SUBAY, HAKİM DE
Hayati Ergürbüz, öncelikle görev ve sorumluluk alanındaki sorunları masaya yatırdı:
Çok büyük maddi ve manevi sorumluluklar altındayız. Şöyle ki: Biz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teknik ve idari kadrosuyuz. Tankların, uçakların, gemilerin, tüm silah ve sistemlerinin bakımı, sevk ve idaresi bizim sorumluluğumuzda. Uçağa silahı biz yükler, bakımını biz yapar, uçuşa biz hazır eder, pist başına kadar biz getirir, son kontrolünü biz yaparız.
HEM İŞÇİ, HEM MEMURUZ
Uçağın, sadece havada uçurulması pilota aittir. Tanklar da aynıdır, askeri gemiler de. Ağır silahlar da, Radarlar da, elektronik sistemler de aynıdır.
Astsubay yeri geldiğinde işçi, yeri geldiğinde memurdur. Yeri geldiğinde lider ve komutan yeri geldiğinde öğretmendir. Astsubaylar olmadan gemilerin, tankların hareket etmesi, uçakların uçması mümkün olmadığı gibi askerin karnını doyurması da mümkün değildir.
İç güvenlikte, asayişte, depremde, sel felaketinde, kargaşada, anarşide, bölücü terörle mücadelede biz hep ön plandayız. Yasaya göre astsubay subayın yardımcısıdır. Subayın görev yaptığı her yerde görev alır.
Tüm bu ağır görevleri yaparken, 'yetkisizlik' işimizi zorlaştırıyor, bizi üzüyor. Biz bu kadar ağır sorumluluk altındayken, en küçük bir olayda savcı da subay, hakim de subay oluyor. Böyle bir askeri hukuk sistemi olur mu?
HAPİS CEZASI VERİYOR
Ergürbüz, muvazzaf astsubayların, çalışma şartları açısından da büyük sıkıntı içinde olduklarını aktarıyor. "Askeri Ceza Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve 926 sayılı TSK Kanunu"nda astsubayların hep göz ardı edildiğini söyledi: Her şeyin aleyhimize olduğu ceza kanunu mevcut. Yani amirimiz konumundaki bir subay, bir anda hayatımızı kaydırabiliyor. Verilecek ceza iki dudağı arasında. Keyfiyet had safhada. Örneğin bir subay, isterse astsubayı 28 gün hapse atabiliyor. Bu durum, terfiyi bile etkiliyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok...
TAZMİNATLARIMIZLA OYNANDI
2001'de "Görev tazminatı"yla ilgili kanun hükmünde kararname çıkmıştı. Bundan binbaşı ve alt subaylar da faydalanacaktı. Ancak kanun hükmündeki kararname uygulanmadı. Bundan subaylar da yararlanamadı. Ancak subayların şöyle bir avantajı var idi. Binbaşı 2 yıl sonra yarbay olduğu için yine görev tazminatı hakkını alabiliyordu. Ancak astsubayların bekleyip de alabileceği bir hakkı yoktu.
KANUN NE DiYOR?
926 Sayılı TSK Personel Kanunu: Bu kanun subayların, astsubayların ve askeri öğrencilerin yetiştirilmelerini, sınıflandırılmalarını, görev ve yükümlülüklerini, terfi ve taltifleri ile her türlü özlük haklarını düzenler.
Askeri Ceza Kanunu: TSK içerisindeki hukuki durumu düzenleyen kanun,
TSK İç Hizmet Kanun ve Yönetmeliği: Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki görev ve yetkileri tanımlayan yasalar bütünü.
MEVLÜT YÜKSEL
DiĞER ASTSUBAY HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
ASTSUBAYLAR DERT KÜPÜ
İNTİBAK İSTİYORUZ
NE MESAİ VAR NE MAAŞ ADALETİ
TAKVİM YAZDI TSK SÖZ VERDİ
TSK'DAN ASTSUBAYLARA MÜJDE!
ASTSUBAY HAREKATI