Adapazarı-Sapanca- Bolu üçgeni, Özel Harp Dairesi'nin Sovyetler Birliği'nin Türkiye'yi işgal etme olasılığına karşı sivil halkı eğitimden geçirdiği yerdi. Özel Harp Dairesi'nin planına göre Rus ordusunun engellenebileceği son nokta burasıydı. Bu bölgenin seçilme sebebi coğrafi yapısının direnişe uygun olması ve bölgede çoğunlukla Çerkez, Çeçen, Abaza, Türkmen, Lazlar gibi silah tutkunu insanların olmasıydı. n Susurluk Raporu'nun sansürlenen bölümlerinde JİTEM'in kuruluş hazırlıklarının, Hulusi Sayın'ın Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanlığı yaptığı dönemde tamamlandığı bilgisi yer aldı.
Cinayetler döneminde bölgenin önemli bir bölümünü içine alan Bolu Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan Uğur Gür, 12 Mayıs 1977 katliamının başlamasında sorumluluğu bulunduğu iddia edilen polis şefi.
JİTEM'in kurucusu korgeneral Hulusi Sayın emekli olduktan 2 yıl sonra 30 Ocak 1991'de bir suikast sonucu öldürüldü. Emekli Tümg. Memduh Ünlütürk 7 Nisan 1991'de, emekli orgeneral Adnan Ersöz 13 Ekim 1991, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapmış emekli oramiral Kemal Kayacan ise 29 Temmuz 1992'de uğradıkları suikastler sonucunda hayatlarını kaybetti. Komutanlar derin yapıyı bildikleri ve bu konuda bilgi verebilecekleri için öldürüldüler.
Evrin GÜVENDİK