Yakın darbe!

Mısır'da seçimle iktidara gelen Mursi, sırtından bıçaklandı. Kendi atadığı Genelkurmay Başkanı Sisi tarafından görevden alındı. Devrik liderin Anayasa Mahkemesi Başkankanlığı'na getirdiği Adli Mansur ise geçici yönetimin başına geçti

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :05 Temmuz 2013
Yakın darbe!

İÇİNDEKİLER

Mısır tarihinde seçimle göreve gelen ilk devlet başkanı olan Muhammed Mursi, askeri müdahale ile görevden alındı. Darbenin mimarı ise Mursi'nin göreve getirdiği Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi oldu. Ordunun geçici olarak Cumhurbaşkanı olarak atadığı Adli Mansur'un da devrik lider tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak atanmış olması ise "Mursi sırtından bıçaklandı" dedirttti.



GEÇİCİ YÖNETİM GÖREVDE
"Darbeyle" sonuçlanan süreç, 2011 yılında başladı. Tunus'ta Aralık 2010'da başlayan "Arap Baharı" ateşi, kısa süre sonra Mısır'a ulaştı. 25 Ocak 2011 tarihinde, 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek iktidarına karşı başlayan halk isyanı, devrimle sonuçlandı. Diktatör devrildi. Ülkeyi de 1 yıl boyunca Genelkurmay Başkanı Tantavi yönetti. 30 Haziran 2012'de ise Mısır'da ilk kez seçim yapıldı.

Seçimleri Müslüman Kardeşler'in adayı Mursi, yüzde 52 oyla kazanıp Cumhurbaşkanı oldu. Halk ise kötü giden ekonomi nedeniyle 30 Haziran'da yeni meydanlara indi. Tahrir Meydanı'nda istifa sesleri yükseldi. Mursi'ye an ağır darbeyi, kendi atadığı Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Sisi vurdu.



Ordu önceki gün yönetime el koydu. Sisi, anayasanın askıya alındığını ve erken seçime kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur'un geçici Cumhurbaşkanlığına atandığını açıkladı.

'DARBECİLERLE SAVAŞ' DEDİ
Ev hapsinde tutulduğu öğrenilen devrik lider Muhammed Mursi, Mübarek'in devrilmesinden sonra Savunma Bakanı olarak görev yapan Meraşal Tantavi'yi görevden alıp, ABD'de eğitim alan Sisi'yi ordunun başına geçirmişti.



Devrik lider, Sisi'den ordudaki darbeci unsurlara karşı denge unsuru olmasını istemişti. Adli Mansur ise geçtiğimiz Mayıs ayında Mursi tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevine getirilmişti.

BARIŞÇIL MÜCADELE
Müslüman Kardeşler, Mursi'ye karşı yapılan haksızlıkla mücadele edeceklerini açıkladı. Sözcü, "Barışçıl bir yol izleyeceğiz" dedi.

DESTEKÇİSİ ABD ORDUSU
Darbenin mimarı Genelkurmay Başkanı El Sisi, Mısır ordusuna eğitim ve ekipman sağlayan ABD ordusuna yakınlığı ile tanınıyor. ABD her yıl Mısır ordusuna 1.3 milyar dolar yardımda bulunuyor.



DEMOKRATİK TEPKİ
Demokrasiye indirilen darbeye karşı en net tavır Ankara'dan geldi. Hükümet olayı "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Mısır'daki yeni yönetimi ilk kutlayanlar ise Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Kral Abdullah bin Abdülaziz, ordunun göreve getirdiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'a kutlama mesajı gönderdi.

'ŞİDDETTEN KAÇININ' ÇAĞRISI
Kendi ülkesindeki iç savaş yaşayan Suriye lideri Esad ise askeri darbeye destek verdi. ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkeler "darbe" kelimesini kullanmadan, olayların kaygı verici olduğunu belirtti. Avrupa Birliği'nde ise yaşananları "darbe" olarak nitelendirmekten ve kınamaktan kaçınılması, bazı üye ülkeleri rahatsız etti. Rusya'dan şiddetten kaçınılması çağrısı gelirken, İsrail ise sessizliğini korudu.



MISIR'I DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ
Devrik lider Mursi'nin askeri bir darbeyle görevden uzaklaştırılması dünya basınında büyük yankı buldu. Uluslararası medya, darbeyi manşetlerden duyurdu.

İşte başlıklar:
Amerikan Washington Post: Asker Mursi'yi görevden aldı, anayasayı askıya aldı.
Alman Bild: Herkesin tahmin ettiği ama sessiz kaldığı son gerçekleşti. Yeni lider Adli Mansur.
New York Times: Mursi için gelen son, acı oldu.
Independent: Beklenen gelişme. Mursi'nin sert politikaları halkı isyan ettirdi. Ordu yönetime el koydu.
Guardian: Mısır'ın 2. devrimi. Devrimle gelen Mursi, darbeyle gitti.
Der Spiegel: Mısır'da Mursi'nin çöküşü. Kurnaz generale ağır darbe.
Financial Times: Mısır ordusu, İslamcı Cumhurbaşkanlığına son vermek için Mursi'yi görevden aldı.

'SORUN ÇÖZMEZLER'
Lider kadrosu tutuklanan Müslüman Kardeşler Örgütü, Mısır halkına uyarı mesajı yayınladı. 10 maddelik mesajda, "Yeni yönetim, bu ülkenin sorunlarını çözemeyecek. Çünkü yolsuzluk darbeyle iyice artacak. Darbe şartları kolaylıkla bitmeyecek. Seçimler yapılmayacak. Ordunun hedefi Mısır'daki İslamcılardı ve bunu başardılar" denildi.

MURSİ 'GÖZ'ALTINDA
Ordunun yönetime el koymasının ardından Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın önde gelen isimlerinden Hayrat Şatır'ın gözaltına alındı. Mursi'nin nerede olduğu konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Mursi'nin "gözetim altında" tutulduğu bilgisi verildi. Bazı kaynaklar ise askerlerin Mursi'ye Türkiye ya da Katar'a sürgüne gitme teklifinde bulunduklarını, ancak Mursi'nin bunun kesin bir dille reddettiğini yazdı.

YEMİNLE BAŞLADI
Ordu kararıya "erken seçime kadar" geçici yönetimin başında yer alan Adli Mansur, dün yemin ederek göreve başladı. Kahire'deki Nil Nehri kenarındaki mahkeme binasında yapılan törende konuşan Mansur, "30 Haziran'a dair söylenebilecek tek şey, hepimizi ayrımcılık olmaksızın bir araya getirmesidir. Mısır'ın devrimci halkına saygılarımı sunuyorum" dedi.

'BU GÖREVİ HALK VERDİ'
Görevi devraldıktan sonra en önemli gündem maddelerinin bir an önce seçimleri düzenleyerek ülkeyi demokrasi yolundan yürütmek olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Adli Mansur, şunları söyledi: "Devrim devam etmek zorunda. Bunun için de diktatör üreten kültürü ve yapıyı ortadan kaldırmak durumundayız. Bu görevi bana Mısır halkı verdi. Tiran olmayacağız."

MANSUR KİMDİR?
Hristiyan kimliğiyle tanınan Adli Mansur, 1945'te doğdu. Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1967'de mezun oldu. 19 Mayıs 2013'te Mursi'nin onayıyla Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildi. Mansur, Sufi Ebu Talib'ten sonra geçici cumhurbaşkanlığına getirilen ikinci isim oldu.

400 KİŞİ TUTUKLANDI
Darbenin yapıldığı önceki gece ve dün, Müslümen Kardeşler'in üst düzey yötetiminden yaklaşık 400 kişi tutuklandı. Hürriyet ve Adalet Partisi lideri Saad Katatni, ilk tutuklanan isimlerden biri oldu. Katatni ile birlikte tutuklanan Müslüman Kardeşler'in ikinci başkanı Raşid Beyyumi, Hüsnü Mübarek'in tutulduğu Tora Hapishanesi'ne nakledildi.