GENÇLİĞE İLK ADIMIYDI
Çoban Kasım Kaplan, hayvanlarını otlatırken leopar ile karşılaştı. Kaplan ve leopar boğuşurken ağabey Mahmut Kaplan silahına sarıldı ve vahşi hayvanı vurdu. Peki nesli tükenmekte olan leoparın Diyarbakır'da ne işi vardı? İşte sorunun cevabı vahşi doğa da olsa aşkta saklıydı! Zira 2-3 yaşındaki erkek leoparın çiftleşmek için uzun bir yolculuk yaptığı açıklandı. Uzmanlar şunları söyledi: "Leopar, gençliğe adım attığı için yuvasından ayrıldı. Çiftleşmek ve kendisine özel bir yaşam alanı bulmak için yolculuğa çıktı. Normalde saldırgan olmayan leoparlar, çiftleşmek için en az 200 kilometre yol gidebilir. Bu leopar da Afganistan'dan gelmiş olabilir. Yani hayvan 5 bin km yol kat etmiş."
'KEŞKE BENİ ISIRSAYDI...'
Leoparın ölümüne uzmanlar da tepki gösterdi. Ege Üniversitesi Zooloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen, bilgisizlik yüzünden çok önemli bir hayvanın öldürüldüğünü söyledi. Ömrünü vahşi doğaya adayan Göçmen, "Leopar keşke beni ısırsaydı da yaşasaydı" diyerek sitemini dile getirdi.
SERGİLENECEK
Diyarbakır'da öldürülen leoparın tahniti yapılarak Yaban Hayvanları Tanıtım Merkezi'nde sergilenecek. Bu arada uzmanlar, Türkiye'de 8 leoparın daha bulunduğunu söyledi.
ÜÇ AYDA 5 BİN KM
Çınar ilçesinde ortaya çıkan leopar, çiftleşmek için Afganistan'dan Türkiye'ye geldi. Yani tam 5 bin kilometre yol kat etti. Bu seyahat tam 3 ay sürdü. İran ve Irak üzerinden Türkiye'ye giren leopar, ölü bulunduğunda ise karnı toktu. Uzmanlar, "Bir kuş bile leoparları günlerce tok tutabilir" diye konuştu.
DETAYLI SORUŞTURMA
Leopar en son 1974'de Ankara'nın Beypazarı İlçesi'nde görüldü. Ancak bir kadına saldırdığı için öldürüldü. İşte 39 yıl sonra Diyarbakır'da öldürülen son leopar için de Orman ve Su İşleri Bakanlığı inceleme başlattı. Savunmaları yeterli bulunmadığı takdirde çobanlara bin 500 TL para cezası uygulanacağı açıklandı. Hayvanın nesli tükenmekte olduğu için Bakanlık tarafından 50 bin lira tazminat cezası da verilebileceği belirtildi.
GÜL KİREKLO - HÜSEYİN KAÇAR