Şehzadenin yalı'n hayatı

Satışa çıkarılan yalıya ismi verilen Şehzade Burhanettin, Abdülhamit tahttan indirilmeseydi, padişah olacaktı. Ecevit'in Robert Kolej'den arkadaşı olan Şiar Yalçın ise hiç doğmayacaktı...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :09 Kasım 2013
Şehzadenin yalı’n hayatı
ABD kökenli, dünyanın en çok ziyaret edilen haber, magazin ve paylaşım sitelerinden birisi, dünyanın en pahalı 20 evini bir liste halinde okuyucusuna sundu.
Listenin 10'uncu sırasında yer alan ev için, "İstanbul'da bulunan bir yalı" denilip, sadece fotoğrafı, fiyatı ve kaç odası olduğu yazıldı. Bu evin konumuzla ne ilgisi olduğunu açıklayacağız. Önce biraz daha bilgi verelim.
İstanbul / Sarıyer / Yeniköy Mah., bina m2 3600, arazi m2 2800, salon sayısı 4, banyo sayısı 8, kat sayısı 3, binanın yaşı 128... Üstteki satırlar bir emlakçının web üzerinden yayınlanan bir ilanına ait.
Açıklama kısmında ise; duvarları 22 ayar altın varak rokoko süslemeli, 60 metre rıhtımı, padişah odasıyla birlikte toplam 64 odası, açık ve kapalı havuzu olduğu yazıyor. Fiyat olarak da 100 milyon euro rakamı var. Bu yalının adı, Burhanettin Efendi Yalısı... İlk sahibi Ermeni Sarraf Varki Varteks. Ondan satın alan ise Sultan II. Abdülhamid döneminin Teşrifat Nazırı Vezir Münir Paşa'dır. Maliye Nazırı Safveti Paşa'nın Kethüdası Necip Efendi'nin oğlu olan Mahmud Münir Paşa (1844-1899), 12 yaşındayken Paris'e gönderilmişti. Orada 5 yıl, Mekteb-i Osmani ve Fransız okullarında okudu.

SEÇİLMİŞ ŞEHZADE
Beykoz'daki Sıhhiye Nazırı Edip Efendi Yalısı'na ismini veren kişi ise Münir Paşa'nın ağabeyidir. Damadı son Harbiye Nazırı Ziya (Kutnak) Paşa (1867-1939) olarak bilinir. Atatürk, "Nutuk"ta kendisinden bahseder. Ziya Paşa, meşhur Çürüksulu Müşir Topal Osman Paşa'nın (1840-
1899) oğludur.
Münir Paşa'nın vefatı sonrası yalı, Şehzade Burhaneddin Efendi (1885-1949) tarafından alınır. Sultan II. Abdülhamid'in en sevdiği, cuma selamlığı için bindiği arabada karşısına oturttuğu kısacası çok değer verdiği oğlu Burhaneddin, tam bir salon efendisi olarak yetiştirilmiş, çok iyi piyano ve viyolonsel çalan, ressam ve besteci, babasının adeta yerini alması için seçtiği şehzadesidir.
Balıkesir'in Burhaniye ilçesinin ismi o sevgi ve değerin bugüne kadar gelen en somut delilidir.
Gelelim ilginç bir kardeşliğe... Yakın zamanlarda vefat eden, yeni kuşağın köşe yazarı olarak tanıdığı Şiar Yalçın, çok yönlü bir entellektüeldi. Siyaset yaptığı gerekçesiyle savcılıktan atılınca kendisini ustası olduğu Türkçe'ye, bulmaca hazırlamaya, briçe, çeviriler yapmaya ve yazmaya vermişti.
Abdülhamid'in "cici bebek" dediği, daha küçükken saraya getirilmiş olan annesi Aliyye Melek Nazlıyar Hanım'ın ilk eşi Şehzade Burhaneddin Efendi'ydi.

İLGİNÇ KARDEŞLİK
Bu evlilikten doğan, 2009'daki vefatına kadar da hanedanın reisi olan Osman Ertuğrul (Osmanoğlu) Efendi de aynı anneden doğan kardeşiydi. Annesi ikinci evliliğini, Şiar Yalçın'ın babası olan İttihatçıların ünlü Maliye Nazırı Cavid Bey'le (1875-1926) yapmıştı.
Mustafa Kemal'e karşı 1926'da düzenlenmeye çalışılan ancak teşebbüs aşamasında kalan İzmir Suikastı'na karıştığı gerekçesiyle idam edilen Cavid Bey, oğlunu yakın dostu yazar ve siyasetçi olan Hüseyin Cahit Yalçın'a (1875-
1957) emanet etmişti. Hüseyin Cahit Bey de manevi oğlu olan Osman Şiar'a kendi soyadını vermişti.
Hayat ne garip, Sultan Abdülhamid tahttan indirilmesiydi muhtemelen oğlu Şehzade Burhanettin Efendi padişah olacaktı.
Hayatı boyunca Atatürk'ü ve İnönü'yü affetmeyen annesinin aksine Atatürkçü olan, Ecevit'in ve Altemur Kılıç'ın Robert Kolej'den sınıf arkadaşı Şiar Yalçın hiç doğmayacaktı, Cavid Bey idam edilmeyecekti.
Ama hayat ve tarih bu elbette faraziyelerle yürümüyor.
Gerçek olan ise bir vefa örneği olarak Burhaneddin Efendi'nin ABD'de ölümü sonrası cenazesini Türkiye'ye getirmek için uğraşan kişinin, 28 yıl önce Cavid Bey'le evlenen eski eşi Aliyye Hanım olduğudur...
Ama naaşın ülkeye sokulmasına izin verilmedi.
Burhaneddin Efendi'den sonra yalının mülkiyeti Mısır Sarayı'nda mabeynci olan Ali İhsan Bey'e geçti. Ali İhsan Bey'in 1946'daki ölümü sonrası yalı kızlarına intikal etti. Son olarak da 1985'te Ankaralı müteahhit (Müfit Erbilgin, ERG İnşaat) Erbilgin Ailesi, yalıyı satın almıştı.