BİRADERİN TOKA ŞEKLİ
İki parmağın karşısındakinin avucuna bastırılmasıyla gerçekleştirilen bu tokalaşma yöntemi, Masonlar'ın birbirleri arasındaki bir işareti olarak kabul görmekte. Çıraklık düzeyinde bir Mason'un, karşısındaki kişinin Mason olduğunu hissederse bir deneme yapması kaçınılmazdır. İşte adı gizli tutulan bir Mason'un bu konuda anlattıkları:
Peki nedir bu?
Neyin toka şekli bu?
Peki bunun adı var mıdır?
Bana söyler misin?
Mutlaka açıklaman gerek, nasıl açıklarsın?
Peki o halde başla.
Kabul etmek şart, son derece ilginç.
PROF. MASON!
Üniversitelerde görevli Mason öğretim üyeleri, localar için çok önemli. çünkü ülkenin akıllı gençleri, Masonlar için çok önemli. Öğretim üyelerinin verdiği bilgiler sonrasında loca da harekete geçip, o gençleri bünyelerine katmak için gerekli hamleleri yaptığını belirten çırak bir Mason, "Elbette zor bir sınavdan geçtim. Geleceğimi garanti altına aldılar" dedi.
İşte Usta ve ünlü bir Mason, dayanışma konusunda ilginç detaylar açıkladı:
MASON DAYANIŞMASI
Bakın mason olarak hayatımın en büyük sıkıntısı içinde yaşadığımı söylüyorum. Bu çarpıcı bir çelişki olarak gelmiyor mu size?
Masonların böyle bir şeyi yok. Masonlar bütün insanlar için yardımlaşmadan bahseder. Yani bir Mason öbürünün borçlarını ödeyecek değil. Tabii ki maddi manevi yardımcı olacaklardır. Bu kaçınılmaz.
Tabii. Şu anda bir konferansım var, İstanbul'u işliyorum. Yıl sonuna doğru hazırladığım filozof Rıza Tevfik diye bir olay var. Büyük üstatlardan biridir ama Masonluğa politikayı karıştırmış o bakımdan eleştirilere uğramış bir Masondur.
Mesela sık konferanslarımızdan biri Mozart'la ilgilidir. Çok genç yaşta ölmüştür. Çok ünlü bir Masondur. Verdiğim örneklere bakarak sadece Masonlar üzerine çalışma yapıyoruz diye düşünürseniz yanılırsınız.
Evet. Kendilerini ifade etmeleri bakımından.
Maalesef.
Elbette, işaret bizim için çok önemli...
YARIN: TÜRK MASONLAR