Kuş çırpınıyor

Kuş çırpınıyor

Twitter'ın engellenmesi kararı, Ankara 15. İdare Mahkemesi'nce durduruldu. Anayasa Mahkemesi ise konuyu 'ön görüşmede' ele aldı; bir karar vermedi

Hukuk tanımayan Twitter, kafesten çıkmak için çırpınıyor. Ankara 15'inci İdare Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) Twitter'ın engellenmesi kararının yürütmesini oy çokluğuyla durdurdu. TİB'in kararın uygulaması için 30 günlük süresi bulunuyor. TİB'in kişilerin özel hayatlarına ilişkin görüntü ve kayıtlar yayınlayan Twitter'ın erişiminin tedbiren engellenmesi yönündeki kararına karşı, Türkiye Barolar Birliği, Gazeteciler Cemiyeti ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural dava açmıştı. Türkiye Barolar Birliği'nin "yürütmenin durdurulması" talebini de içeren davasına bakan Ankara 15'inci İdare Mahkemesi oy çokluğuyla yürütmenin durdurulması kararı verdi. İdare Mahkemesi kararını, Başkan Mustafa Heybet'in karşı oyuyla 2'ye 1 oy çokluğuyla aldı. Üyeler Kadir Kartal ve Vedat Kaya kararlarında Anayasa'nın haberleşme özgürlüğünü içeren 22 ve düşünceyi açıklama özgürlüğünü tanımlayan 26'ncı maddelerine dayandırdı.
DAYANAĞI SORULACAK
Başkan Musa Heybet, karşı oy gerekçesinde, yürütmeyi durdurma kararlarının idarenin savunması alındıktan sonra verilebileceğini kaydetti. Mahkeme, TİB'den, "İşlemin hukuki dayanağının ne olduğunun, hangi yetkiye dayanarak verildiğinin sorulmasına" karar verdi.
YÜKSEK MAHKEME GÜNDEMİNE GELDİ
Twitter'a erişimin engellenmesi kararı 'bireysel başvurular' nedeniyle Anayasa Mahkemesi gündemindeydi. Başvurular gayri resmi olarak değerlendirildi. Ancak, resmi gündem konusu olmadığı için bir karar oluşturulmadı.
ARINÇ: BİZ YARGI KARARINA UYARIZ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, karar sonrası şu açıklamayı yaptı: "Biz yargı kararlarını beğenmiyor olabiliriz ama uyarız. Çünkü Anayasa bunu emrediyor. Dolayısıyla bu karar gerekçesiyle yazılmışsa, tebliğ de yapılmışsa bundan sonra TİB'in yapacağı işler bellidir."
İTİRAZ HAKKI VAR MI?
Mahkeme, savunmasını göndermesi için TİB'e 15 gün süre tanıdı. 15'inci İdare Mahkemesi savunmayı inceledikten sonra da yürütmeyi durdurma kararını tekrar ederse bu durumda BTK ve TİB'in Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuru hakkı bulunuyor.
'YASAL ZORUNLULUK YOK'
Karar sonrası ön değerlendirme yapan TİB'in görüşü şöyle: "Kararın uygulanması için, gerekçesi tebliğ edildikten sonra 30 günlük süre bulunuyor. Bu süre sonuna kadar uygulanması için yasal bir zorunluluk bulunmuyor."
KARŞI DAVA
Twitter erişim yasağıyla ilgili olarak hiçbir IP adresi veya mail adresinin paylaşılmayacağı duyurdu. Eski Bakan Binali Yıldırım'ın şikayet ettiği hesapla ilgili mahkemenin kararı doğrultusunda önce Twitter tarafından askıya alındı, ardından Twitter bu mahkeme kararına karşı dava açtı.
Ersan ATAR
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN