Soma'daki madenin sahibi Hürriyet'e konuşmuştu

Soma'da meydana gelen facia sonrası madenin sahibinin kim olduğu sorusu akıllardaydı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :15 Mayıs 2014 , 00:00 Güncelleme Tarihi :15 Mayıs 2014 , 16:56
Soma’daki madenin sahibi Hürriyet’e konuşmuştu
Soma'da meydana gelen maden faciası sonrası yaşanan şokun ardından dikkatler Soma Maden'in sahibinin kim olduğu sorusuna yöneldi.

İFLAS NOKTASINA GELMİŞTİ
Alp Gürkan'ın geçtiğimiz yıl Vahap Munyar'a konuşmuştu. Gürkan aynı röportajda, Vehbi Koç'tan aldığı madeni işleterek iflasın eşiğinden kurtulduğunu açıklamıştı.

Gürkan ayrıca yarı mekanize pano üretimi yaptıklarını ve bu sayede kömürü işçilerin değil makinenin çıkardığını söylemişti. Alp Gürkan, Dünya Gazetesi'ne verdiği röportajında ise maden ocaklarında yaşam odaları açtıklarını ve bu yaşam odalarında 500 kişinin 25-30 gün süre yayaybileceğini belirtmişti.

UCUZA MAL ETMİŞ

Alp Gürkan, yine Hürriyet'te yer alan açıklamasında daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunu 23.8 dolar maliyetle çıkardıklarını, özel sektörün çalışma tarzıyla düşürdüklerini söylemişti. "Bu model size para kazandırıyor mu?" sorusuna ise Gürkan, "Gerek biz, gerek diğer özel şirketler, kâr etmesek bu işe girmezdik" cevabını vermişti.

İŞTE HÜRRİYET'TEKİ RÖPORTAJIN BİR BÖLÜMÜ
Jeoloji mühendisi Alp Gürkan, 1970'li yıllarda İzmir Bayındır'da kurşun-çinko madenini işletmeye soyundu. Maden kazalarında 73 yılda 3 binden fazla işçi öldü. 1970'li yılların sonlarına doğru yaşanan akaryakıt sıkıntısı ve makine ithalatındaki zorluklar onu işletmenin kapısına kilit vurma noktasına getirdi.

VEHBİ KOÇ'UN VİZESİYLE KÖMÜR MADENCİSİ OLDU
Alp Gürkan, kendi şirketini kapattıktan sonra borçlarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünürken, karşısına Koç Grubu'na ait Tirebolu'daki madeni taşeron olarak işletme fırsatı çıktı. Bazı profesyonel yöneticilerin olumsuz rapor vermesine karşın o dönemde 80'li yaşların başında olan Vehbi Koç kararını verdi:

- Bu işten iki taraf da kazanabilir. Alp Gürkan, bu madeni bizim için işletsin.

Vehbi Koç'un verdiği vize, Gürkan için dönüm noktası oldu:

- Rahmetli Vehbi Bey'in öngörüsü doğru çıktı. Hem biz çok iyi kazandık, hem de onlara kazandırdık. Ben tüm borçlarımı temizleme şansı buldum.

- Sonra ne oldu?

- 2.5 yıllık işletme dönemi sonrasında Koç Grubu, "Bu işe kendimiz devam edeceğiz" kararı aldı.

- Siz ne yaptınız?

- Borçlarımız temizleyip düze çıkmanın verdiği cesaretle Soma'da kömür madeni işine girdim.

1984 YILINDA MADENCİLİĞE BAŞLANDI
Sahibinin Alp Gürkan olduğu Soma Holding 1984 yılında Soma Kömür A.Ş. adıyla kömür madenciliğine başladı. 2005 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri'nden (TKİ) devralarak yaklaşık 18 milyon ton kömür rezervinin rödovans(kömür payı) karşılığında işletilmesi işini üstlendi.

YENİ BİR MADEN SAHASI İŞLETİMİNE BAŞLANDI
Soma Holding'e ait Soma Kömür İşletmeleri, 2009 yılı Eylül ayında Soma Eynez bölgesinde 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi kontratını Ciner Grubu'ndan devir alarak yıllık 2.5 milyon ton üretim kapasiteli yeni bir maden sahası işletimine başladı.

5 BİN 500 KİŞİ İLE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Şirketin, 5 bini yeraltı olmak üzere 5 bin 550 kişi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Kadrosunda 130 civarında mühendis bulunuyor. Soma Grubu'nun internet sitesinde, şirketin ayrıca inşaat sektöründe de faaliyet gösterdiği belirtilerek, "Soma Grubu, 2010 yılında çok katlı bina, endüstriyel tesisler,konut ve ticari bina alt yapı ve üst yapı inşaat ve taahhüt faaliyetlerinde bulunmak üzere Soma İnşaat A.Ş.'yi kurmuştur. Spine projesinin ana müteahhitliğini Soma İnşaat üstlenmiş durumdadır. Soma Holding bünyesinde yaklaşık 6.000 çalışan bulunmaktadır. Grubun en büyük şirketi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. 2011 yılı ISO 500 listesinde 231. sırada yer almaktadır" ifadesi yer alıyor.

SOMA KÖMÜR İŞLETMELERİ'NDEN YAZILI AÇIKLAMA
Soma Kömür İşletmeleri'nin internet sitesinde ayrıca şu ifadeler yer aldı: "Soma Kömür İşletmeleri, özellikle T.K.İ sözleşmeleri sonrası artan üretim hacmine paralel olarak, işçi istihdamında da çok önemli bir artış sağlamıştır. Hali hazırda şirketimiz, 5.000'i yeraltı olmak üzere 5.550 kişilik tecrübeli bir kadroyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Kadromuz içerisinde 130 civarında mühendisten oluşan teknik ekibimiz de iş güvenliğini temin ve verimliliği artırmak için çalışmaktadır. Soma Kömür İşletmeleri, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönüyle de örnek bir şirket olarak faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağlamda, tüm çalışanların periyodik kontrolleri aksatmadan sürdürülmekte, branş eğitimlerine de büyük önem verilmektedir"

Kaynak: Ensonhaber