Deprem paniği

Son 1 haftada, Türkiye'nin 30'a yakın kenti depremlerle sarsıldı. Halk, büyük panik yaşamaya başladı. Deprem uzmanları, sarsıntılarla ilgili ilginç açıklamalar yaptı...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :30 Mayıs 2014
Deprem paniği

İÇİNDEKİLER

Türkiye, deprem korkusuyla sokaklara çıktı...Geçtiğimiz cumartesi günü batıdaki tüm illerde hissedilen Ege Denizi merkezdi 6.5 şiddetindeki deprem, unuttuğumuz korkuları bir kez daha hatırlattı. Ardından, Kars, Çanakkale ve Erzurum gibi kentlerdeki sarsıntılar, "Büyük deprem geliyor" dedikodularına neden oldu.

Dün de Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde belediye hoparlörlerinden deprem olacağı yönünde anons yapıldığı iddiası üzerine panik yaşandı. Çanakkale ve Edirne'de de halk sokağa döküldü. Balıkesir, Yalova, Kocaeli ve Eskişehir'de de binlerce kişi, deprem paniğiyle kendilerini sokağa attı.

Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin kişinin, deprem olma ihtimali nedeniyle evlerinde uyumadıkları, çevredeki park ve bahçelerde sabahladıkları açıklandı. Sosyal medyada da paniği artırmak isteyen kişiler, amacına ulaşmanın mutluluğunu yaşadı. Deprem konusunda bazı uzmanların farklı açıklamaları da, Twitter'daki korku tacirlerinin ekmeğine yağ sürdü.

İşte deprem uzmanlarının olası büyük bir deprem konusundaki açıklamaları:

DOÇ. DR. OĞUZ GÜNDOĞDU: Öncelikle Ege'deki deprem sürpriz değil. Marmara'yı da böyle direkt tetikleyip harekete geçirecek özelliği yok. Bu hat zaten 4-5'lik depremler yapıp duruyordu. Şimdi daha büyük değer işliyor. 6,5 üzeri deprem olarak düşünülebilir. Şimdi Yunanistan yakınlarındaki 6 büyüklüğündeki depremde niye böyle bir şey olsun? O kırmadıktan sonra böyle bir tetiklenme olayı yok. Sadece enerjinin bir kısmının önündeki faya yığılması...

PROF. DR. ŞÜKRÜ ERSOY: Ege Denizi merkezli sarsıntıda, 15-20 km'lik kırık oluşmuş olabilir. Öncü deprem gibi gözükmüyor. Ancak Marmara ve Ege'deki sarsıntılar sonrası tsunami olabilir.

İTÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. AHMET ERCAN: Daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Beklenen Marmara depremi ile ilgisi yok. Herkes bu konuda dikkatli açıklama yapmalı. Kırıklar bir doğu iki batı şeklinde ilerliyor. Sırada Tekirdağ kırığı var, tehlikeli süreç orada.

PROF. DR. DOĞAN KALAFAT: Deprem büyük bir alanda hissedildi. Ege en aktif yerler arasında. Maalesef beklenen Marmara depreminin etkisini azaltıcı olmadı. Uzun vadede tetiklemesi söz konusu olabilir. Bir kırık parçası diğer kırığın potansiyelini artırıyor. Marmara'da 2.5-3 şiddetinde küçük depremcikler olabilir.