Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre CHP lideri, İhsanoğlu ile İstanbul'da gizli bir görüşme de yaptı.
Bu görüşmede MHP'nin de onay vermesi durumunda İhsanoğlu'nun orta aday gösterilebileceği konuşuldu.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu temas trafiğini gizli tuttu. Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle yaptığı son toplantıda bile isim önerisini dile getirmeden bazı ipuçları verdi.
CHP neden evet dedi?
İsim netleştikten sonra CHP yönetiminde İhsanoğlu'nun "Dünyaca tanınmış bir isim olmasının, diplomat ve ilim adamı kimliğinin, dini bilgisinin yanı sıra laik bir dünya görüşüne sahip olmasının" Kılıçdaroğlu'nun bu isme onay vermesinde etkili olduğu değerlendirmesi yapıldı.
İhsanoğlu'nun, NâzımHikmet'in bir şiirini Arapçaya çevirmesi ile 2000 yılında Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na lâyık görülmesi de öremli etkenler olarak dile getirildi.
MHP ile yürütülen İhsanoğlu görüşmeleri
MHP kaynakları ise İhsanoğlu ismini ilk olarak kendilerinin önerdiğini belirtiyor. Ancak yürütülen "gizli diplomaside" CHP liderinin bu isme yeşil ışık yakmasının ardından "Ana muhalefet olarak resmi öneriyi siz getirin, biz de kabul edelim" denildi. MHP, CHP tabanının desteğini almak için bu önerinin CHP Genel Başkanı tarafından dile getirilmesinin doğru olacağı üzerinde durdu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın Al Jazeera'nin "İhsanoğlu ismini ilk kim önerdi?" sorusunu yanıtladı:
"1 aylık çabalarımızın sonucunu almış olduk. İsmi ilk kim önerdi önemli değil bundan sonra önümüze bakacağız. Bundan sonraki süreçte İhsanoğlu ile bir görüşme yapılabilir."
Yalçın'ın verdiği bilgiye göre MHP daha önce görüştüğü siyasi partilerle yeni bir temas trafiğine daha girecek. Ancak bu görüşmeler genel başkan düzeyinde değil parti kurmayları aracılığıyla yapılacak.