İnfaza infaz

ABD'li David Petraeus yönetimindeki IŞİD, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i idam cezasına çarptıran hakimi infaz etti. Bu olayla IŞİD'in güçlü bir taban yakalamayı hedeflediği iddia edildi

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Haziran 2014
İnfaza infaz

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Musul'daki 49 Konsolosluk görevlisini de kaçıran Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) arkasında Türk askerlerinin başına çuval geçiren ABD'li General David Petraeus olduğu belgelendi. İşte bu durum nedeniyle Sünni gruplar tarafından da tepki alan IŞİD, taktik değiştirdi. IŞİD militanlarının, 69 yaşındaki Saddam Hüseyin'in 2006 yılında idam edilmesine karar veren mahkemenin hakimi Rauf Abdül Rahman'ı idam ettiği iddia edildi. Iraklı hükümet kaynakları, Rahman'ın öldürüldüğü iddialarını doğrulamadı ancak hakimin geçtiğimiz hafta yakalandığı iddialarını da yalanlamadı.

MİLLETVEKİLİ AÇIKLADI
Rahman'ın 16 Haziran günü yakalandığı ve iki gün sonra da öldürüldüğüne dikkat çekildi. İddiayı ortaya atan Ürdünlü milletvekili Halil Attieh, Facebook sayfasından paylaştığı mesajında "Iraklı devrimciler, şehit Saddam Hüseyin'in ölümüne misilleme olarak onu yakalayıp ölüm cezasına çarptırdı" diye yazdı. Halepçe doğumlu olan hakim Rauf Abdul Rahman, Saddam Hüseyin'e karşı çok yumuşak olmakla eleştirilen bir önceki hakim Rizgar Amin'den bu görevi devralmıştı. 1963'te Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan ve önceleri avukatlık yapan Rahman, 1996'da Kürdistan Temyiz Mahkemesi'ne baş yargıç olarak atanmıştı. Rahman'ın 1980'lerde Saddam Hüseyin'e bağlı güvenlik güçleri tarafından işkenceye uğradığı iddia edilmişti.

KOMİK İDDİA
Rum Politis gazetesi, IŞİD'in faaliyetlerini Kıbrıs'ta yaymaya çalıştığını iddia etti. Gazete, "El Kaide'nin Uzantısı Ada'da Üs Kurmaya Çalışıyor... Cihatçılar Kıbrıs'a Doğru... Bazı ip uçları, IŞİD'in bölgeye sızmaya başladığını gösteriyor" diye yazdı.

ÖRGÜTÜN GÜCÜ
IŞİD'in yaklaşık 15 bin kişiden oluştuğu iddia edildi. İspanyol El pais gazetesine göre Suriye'de bulunan 3 bin IŞİD militanı, bölgeyi terk etmeye başladı. Irak'ta da yaklaşık 12 bin IŞİD üyesinin olduğu ve yeni katılımlar için bazı çalışmalar başlatıldığı iddia edildi.

BAYRAM SABAHI ASTILAR
Saddam Hüseyin, 30 Aralık 2006'da Kurban Bayramı'nın ilk gününde idam edilmişti. Şiiler ve Kürtler infazı sevinçle karşılarken, bazı Sünni gruplar intikam yemini etmişti.

İŞGALE DEVAM
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Irak'ın Suriye ve Ürdün sınır kapılarını ele geçirdiği belirtildi. Irak hükümetinin, ülkenin batı sınırlarındaki hakimiyetini kaybettiği doğrulandı. Yetkililer, IŞİD militanlarının Anbar vilayetinin önemli bölgelerini ele geçirdiğini söylemişlerdi. IŞİD, bir gün önce de Suriye sınırındaki Kaim kasabasını işgal etmişti. Ayrıca Telafer'deki stratejik öneme sahip havaalanının da IŞİD kontrolüne geçtiği belirtildi.

WASHİNGTON'U İŞARET ETTİ
ABD, Irak krizine yönelik bir müdahaleyi meşrulaştırmak için diplomatik ziyaretlerini yoğunlaştırdı. IŞiD krizinin arkasında ABD'nin olduğunu belirten İran ise, tepki gösterdi. İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, "Irak'ta yaşanan IŞİD sorununun temelinde ABD var" diye konuştu.