Paralel yapı ile yargıda mücadele etmek emniyetten daha zordur. Hâkim ve savcıların soruşturmaları özel izne tabidir. Öncelikle HSYK'nın ilgili dairesinin soruşturma izni vermesi gerekir. Zordur ama sadece gecikiyor. Mutlaka sonuç alınacaktır.
TEK SEÇİCİ İBRAHİM OKUR'DUR
2010'da o zamanki siyasi iktidar ve toplumsal irade Anayasa'yı değiştirerek daha demokratik bir toplum hedefledi. O nedenle HSYK'nın yapısını değiştirerek demokratik bir adım atıldı. Ben de ekranlara çıkıp bu değişikliği savundum.
Ekim 2010'da HSYK seçimleri yapıldı. Biz aday seçimleri sürecinde işe uyandık. Bunu farkedince sırf 1'inci Daire Başkanı İbrahim Okur'a karşı aday oldum. Aday belirleme çalışmaları gizli saklı yürütülüyordu. YARSAV'a karşı olan bizler bu tehlikeyi gördük. O zaman İbrahim Okur ve müsteşar Ahmet Kahraman ile diyalog kurmak istedik. Ama diyalog kurmak istemediler.
HSYK'da oluşan paralelci bir yapı var deniliyorsa tek seçici İbrahim Okur'dur. Hiç tanımadığımız, adını sanını bilmediğimiz 11 adayı belirleyip, başka düşünceden hiçbir adaya izin vermeden seçilmesini sağlamıştır. Yargıdaki paralelci yapılanmanın en etkili müsebbibi İbrahim Okur'dur. Burada bir kasıt var, devleti ve yargıyı yanıltma var. Gelinen noktada kendi cemaatleri dışında hiçbir düşünceye değer vermemişlerdir. Birçok insanın sicilini bozdurdular, istemedikleri yere tayin ettirdiler. İşte bu organizasyon neticesinde paralel cunta 17 ve 25 Aralık darbelerini yapacak cesareti kendinde buldu.
Devlet kendini her şekilde korur. Bu devlet çadır devleti değil. İlaç tedavisi olmazsa ameliyat da yapılır. HSYK sonuçta bir yargı organı değildir. YÖK gibi idari bir kuruluştur. HSYK bir yargılama faaliyeti yürütmez, hâkim ve savcıların idari işlerini yürütür. Bu kurulu gerekirse Meclis de seçebilir.
'Paralel yapı memleket meselesi'
Milletimiz ve meslektaşlarımız hiç kaygılanmasın, ümitsizliğe düşmesin. Bu paralel yapının tekrar HSYK'yı ele geçirmesine izin vermeyeceğiz. Bu yapının seçimleri kazanması zaten mümkün değil. Yargıda Birlik Platformu'nu destekleyecek arkadaşların bütün adaylara eşit oy vermelerini, bölünmeye izin vermemelerini rica ediyorum. Paralel yapıdan olup da bağımsız aday olanların yalanlarına inanmamalarını rica ediyorum. Bu paralel cunta yapılanmasını HSYK'ya sokmamak bir memleket meselesidir.
'HSYK seçimini kazanma şansları sıfır'
HSYK 22 üyeden oluşuyor. Adalet Bakanı üyedir ama oyu yoktur. Müsteşar ise doğal üyedir. 7 tanesi adli hakimlerden seçiliyor. 3 kişi idari yargıdan geliyor. 3 kişi Yargıtay'dan, 2 kişi Danıştay'dan geliyor. 4 kişiyi Cumhurbaşkanı seçiyor. 1 kişi de Adalet Akademisi'nden seçiliyor. Paralel yapının gücü yeterse 22 üyeden 15 üyeyi seçip HSYK'ya gönderebilir.
17 Aralık öncesinde paralel örgütün 3 bin oyu olduğu söyleniyordu. 17 Aralık sürecinden sonra bu paralel yapıdan kopan 1000'e yakın arkadaşımız var. Paralel yapının şu anki oyu en fazla 2500'dür. Bu oyla seçilemeyeceklerini bildikleri için YARSAV ile ittifak yapıyorlar. YARSAV'ın oyu en fazla 1500'dür. Yani paralel yapının etkileyebildiği oy sayısı hiçbir kırılma olmazsa en fazla 4 bindir. Yargıda Birlik Platformu'nun ise bugün en az 6 bin oyu var. YBP'nin adayları Türkiye'deki bütün renklerini taşıyor. YARSAV ve paralel yapı, blok olarak aynı adaya oy verse de kazanamaz.
Yargıda şucu, bucu, paralelci, cemaatçi gibi yapılar ortadan kalkacak. Yargı, tarafsızlık, bağımsızlık, adalet gibi kavramlarla birlikte kendi alanına çekilecek. Artık cuntalar kurup da seçilmiş iktidarı devirmeye çalışamayacak.
"Öz'e inceleme göstermelik"
Bir insan bir Başbakan'ı sırf savcılığına güvenerek tehdit edemez. Normal bir vatandaşı da tehdit edemez. Zekeriya Öz meselesi artık saklanacak, korunacak gibi değildi. Ama HSYK'nın başlattığı göstermelik bir inceleme. Sonuç çıkacağını zannetmiyorum.
İSA TATLICAN